Przepis: Wegańskie ciasto bez pieczenia z kremem kakaowym z awokado

9/28/2016

 
Jeśli lubicie bogato czekoladowy smak kremów, z pewnością zainteresuje was przepis na wegańskie ciasto z kremem zrobionym z awokado. Deser ten nie wymaga pieczenia i jest gotowy do jedzenia już po kilku godzinach w lodówce. Brzmi interesująco? 
Awokado jest źródłem zdrowych tłuszczy, jednak większość zna je w wersji kanapkowej, czy też sałatkowej, zazwyczaj na słono. Połączenie owocu z gorzkim kakao może wprawić niektórych w zdziwienie, lecz bez powodu. Sprawia on, że konsystencja kremu jest gładka oraz treściwa, zaś sam smak nie jest zbyt wyczuwalny w cieście. Na początku sama byłam dość sceptycznie nastawiona do takich wynalazków, ale po wypróbowaniu już wiem, że chętnie wrócę do tego przepisu, który w oryginale pochodzi z bloga Peaceful Cuisine
Jeśli interesują was inne przepisy na kakaowe desery, które nie wymagają pieczenia, zajrzyjcie po szwedzkie czekoladowe kulki i domową czekoladę.  

Ciasto jest gotowe już po kilku godzinach w lodówce
Składniki, których potrzebujecie do wykonania ciasta:
Spód:
 - 100 g orzechów
- 100 g wiórków kokosowych
- 60 g miodu (lub syropu klonowego, syropu z agawy itp.)

Krem kakaowy:
- dwa średniej wielkości, miękkie awokado
- 100 g miodu (lub jak powyżej, syropu klonowego, bądź z agawy)
- 80 g prawdziwego, gorzkiego kakao
- 40 g oleju kokosowego
- szczypta wanilii oraz cynamonu do smaku
Bogaty, kakaowy smak i gładka konsystencja

Jak wykonać ciasto?

W blenderze zmiksujcie suche składniki (miks orzechów, płatki kokosowe) wraz z miodem. W przypadku trudności w uzyskaniu jednolitej konsystencji w niektórych blenderach będzie niezbędne przemieszanie całości kilka razy (lub dodanie 2-3 łyżek wody dla ułatwienia). Zmiksowane orzechy układamy w formie do ciasta (ja wykorzystałam naczynie żaroodporne), palcami nadając kształt i brzegi. Warto docisnąć całość przed ułożeniem kremu.
Gdy spód jest już gotowy w blenderze zmiksujcie dwa miękkie awokado (bez pestek i skórki) wraz z kakao, miodem, olejem kokosowym i szczyptą wanilii i cynamonu. Przy pomocy łyżki lub szpatułki przenieście krem na wcześniej przygotowany spód i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Gotowe!
Próbowaliście kiedyś takiego połączenia? 

Przeczytaj również

0 komentarze