Recipe: Pizza with prosciutto and rucola

1/23/2015

Cześć! Są tu jacyś miłośnicy pizzy? Próbowaliście kiedyś zrobić jakąś w domu? Jeśli nie, to dobry moment by to zmienić! Mój przepis nie mógłby być łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu. Możecie zmodyfikować składniki według własnego uznania, ale z rukolą, prosciutto i naturalnym jogurtem z czosnkiem, smakuje po prostu pysznie! Próbowałam jej po raz pierwszy, gdy odwiedziłam Maję w Warszawie i tam zwykli serwować ją z kilkoma kroplami oliwy z oliwek na wierzchu oraz świeżymi pomidorami. Ja niestety pomidorów unikam (nie licząc sosu), ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście wypróbowali także ich sposób! Zapraszam do zapoznania się z przepisem. :-) 

*Hello! Any pizza lovers out there? Have you ever tried to make one at home? If not, it's a perfect time to do it! My recipe couldn't be easier and faster to make. You can modify the ingredients according to your own taste, but with rucola, prosciutto and natural yogurt mixed with garlic it tastes delicious! I tried it for the first time while visiting Maja in Warsaw, and they used to serve it also with a splash of olive oil on top and some fresh tomatoes. I don't eat tomatoes (not counting the sauce), so I try to avoid it. But feel free to try it out that way!
Let's check out the recipe. :-)
SKŁADNIKI NA 2 PIZZE (ciasto):
- 2 pełne szklanki mąki
- szczypta soli i cukru
- 1-2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 25g drożdży (świeżych)
- 0,5-1 szklanki gorącej wody 

Oraz:
- szynka prosciutto 
- sos pomidorowy
- oliwki (opcjonalnie)
- jogurt naturalny lub śmietana
- suszona: bazylia, oregano, pieprz, czosnek (może być także świeży).

*INGREDIENTS FOR 2 PIZZAS (for the dough):
- 2 full glasses of all purpose flour
- a pinch of salt and sugar
- 1-2 tablespoons of olive oil
- 25g of yeast (fresh)
- 0,5-1 glass of hot water 

At also:
- prosciutto ham
- tomato sauce 
- olives (optional)
- cheese (gouda or mozzarella)
- natural yogurt or sour cream
- dried: basil, oregano, pepper, garlic (can be fresh also).
 PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki ciasta wymieszać w dużej misce. Uformować kulę w dłoniach i odstawić pod przykryciem (ściereczka), na ok. 30 minut do wyrośnięcia. 
2. Połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce do pieczenia posypanej mąką.
3. Wierzch pizzy posmarować sosem pomidorowym, dodać przyprawy wedle uznania, ser oraz szynkę prosciutto i oliwki. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
4. Podawać ze świeżą rukolą na wierzchu oraz jogurtem naturalnym (lub śmietaną) zmieszanym z czosnkiem. 
5. To samo zrobić z drugą częścią ciasta na pizzę. Smacznego!

*PREPARATION:
1. All of the ingredients combine together in a big bowl. Form a ball in your hands and leave to grow under the cover (cloth) for about 30 minutes. 
2. Half of the dough roll up and place on the baking tray (with some flour underneath).
3. On the top add some tomato sauce, spices, cheese and prosciutto ham and olives. Bake for 20-25 minutes in the oven pre-heated up to 200 degrees.
4. Serve with fresh rucola and natural yougurt (or sour cream) mixed with garlic.
5. The same do with the second part of the pizza dough. Bon appetit!
A jakie są wasze ulubione składniki pizzy? /
And what are yours favorite pizza ingredients?

Przeczytaj również

6 komentarze

  1. Nie lubię rukoli, ale za to lubię minimalistyczne pizze z nieminimalistyczną ilością sera :D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie lubię rukoli, ale lubię pizzę z pieczarkami i szynką, a do tego osobno w miseczce kiszoną kapustę do pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super:) ja w sobotę zrobiłam sobie ze znajomymi domowy festiwal pizzy i raczyliśmy się różnymi smakami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I pomyśleć, że to właśnie Ty przekonałaś mnie do tego, że robienia pizzy wcale nie jest takie trudne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz! A ja dzięki Tobie sypię przyprawy do ciasta. :)

      Usuń