Recipe: Roasted salmon with baked potatoes

11/15/2014

 Hej! W ostatnim czasie moja kuchnia przeżyła totalną rewolucję. W końcu mam więcej czasu na gotowanie, pieczenie i odkrywanie nowych smaków. Pomimo tego, że łosoś w podobnej wersji pojawiał się na moim stole dość często - tym razem jednak miałam okazję wypróbować go w odrobinę odmienionym wydaniu. I choć jestem w Skandynawii, to łosoś pieczony w taki sposób wraz z ziemniakami i sporą ilością oliwy z oliwek jest jednym z typowych dań portugalskich. Nie przeciągając wstępu, zapraszam do zapoznania się z prostym przepisem! :-) 

*English: Hey! Lately my kitchen went through real revolution. Finally I have more time for cooking, baking and discovering new flavours. Except of the fact that salmon in similar version was something that I used to do pretty often at home - this time I had an opportunity to try it out in a little bit changed version. And even though I'm in Scandinavia, salmon roasted in that way with potatoes and large amount of olive oil is one of the typical Portuguese dishes. But to not write too long introduction, let's start with this easy recipe! :-)
SKŁADNIKI (na 2 duże porcje)
- 0,5kg małych ziemniaków (może być więcej wedle uznania)
- oliwa z oliwek
- cytryna
- świeży lub sproszkowany czosnek
- filety z łososia (świeże lub mrożone) - tu użyte zostały 4 cienkie mrożone 
- 1 cebula
- przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie

Do masła czosnkowego:
- ok. 80-100g zimnego masła 
- 1-2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- kilka kropel sosu sojowego lub szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- kilka kropel cytryny

*INGREDIENTS (for 2 big portions)
- 0,5kg small potatoes (can be more)
- olive oil
- lemon
- fresh or dried garlic
- salmon fillets (fresh or frozen) - here we have 4 thin frozen
- seasoning: salt, pepper, herbs de provence

For garlic butter:
- about 80-100g of cold butter (can be salted too)
- 1-2 teaspoons of dried garlic
- a pinch of black pepper
- a few drops of soy sauce or a pinch of salt
- few drops of lemon
PRZYGOTOWANIE:
1. Filety z łososia umyć i odstawić na bok. W przypadku mrożonych należy zaczekać do całkowitego rozmrożenia (lub umieścić je w ciepłej wodzie).
2. Cebulkę obrać i pokroić w cienkie paski. Umieścić na blaszce do pieczenia przykrytej folią aluminiową.
3. Ziemniaki umyć i przekroić na pół.
4. Przyprawić ziemniaki oraz łososia używając soli, pieprzu, czosnku i ziół prowansalskich. Rybę można delikatnie skropić cytryną. 
5. Łososia i ziemniaki należy umieścić na cebuli i całość obficie polać oliwą z oliwek, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego wcześniej do 220 stopni i piec przez ok. 25min (w międzyczasie należy sprawdzić, czy ziemniaki są gotowe).
6. W międzyczasie można przygotować masło czosnkowe, które będzie podane zimne do ryby. W miseczce wymieszać masło, kilka kropel cytryny, szczyptę czarnego pieprzu, odrobinę sosu sojowego (lub soli) i 1-2 łyżeczki czosnku (można oczywiście użyć świeżego, ale trzeba uważać, żeby masło nie wyszło za ostre). Po wymieszaniu odstawić do lodówki.
7. Po wyciągnięciu z piekarnika łosoś i ziemniaki są gotowe do serwowania. Najlepiej smakuje z zimnym masłem czosnkowym na wierzchu. Smacznego! :-)

*English: PREPARATION:
1. Clean salmon fillets and put them aside. When you use frozen, you need to wait until defrost or place them in warm water.
2. Peel and cut onion into thin stripes. Place the aluminium foil on the baking pan, and place onion on top of that.
3. Clean and cut potatoes into halfs. 
4. Add spices to potatoes and salmon: salt, pepper, garlic and herbs. You can add a few drops of lemon on the salmon.
5. Salmon and potatoes place on the onion and pour a lot of olive oil. After that put it into pre-heated oven to 220 degrees for about 25 minutes (in the meantime check if potatoes will need more time).
6. Before taking it out from the oven, make a garlic butter. Mix in a bowl: cold butter, a few drops of lemon, a pinch of black pepper, salt (or few drops of soy sauce) and 1-2 tablespoons of garlic (you can use fresh, but you need to be careful to not make it too spicy). After mixing leave in a fridge.
7. After about 25 minutes salmon and potatoes are ready to serve. Tastes the best with cold garlic butter on top. Bon appetit! :-) 
A wy w jaki sposób przyrządzacie najczęściej łososia? :-) /
And how you usually serve salmon? :-)

Przeczytaj również

1 komentarze

  1. Ja jem albo na surowo, albo krótko go grilluję, by nie zrobił się suchy :). A teraz narobiłaś mi ochoty na wędzonego z awokado :).

    OdpowiedzUsuń