Recipe: White cheese fast food

6/30/2014

 
Cześć! Dziś zapraszam was do zapoznania się z kolejnym przepisem, ale tym razem będzie na szybko - typowy fast food, ale w moim wykonaniu. Zawiera biały makaron, którego w dobie szału fitness wiele osób unika, zatem powiedzmy że jest to przepis dla tych, którzy mają ochotę na coś smacznego, niekoniecznie stojąc cały dzień w kuchni, a także dla tych, którzy nie liczą kalorii. Z wyglądu to danie prezentuje się, nie ukrywajmy... słabo. :-) Ale! Jego mocną stroną jest smak, ponieważ jest po prostu pyszne! Wypróbowałam je na swoich głodnych znajomych i nie było osoby, której by to nie smakowało. Pojawiły się nawet głosy, że smakuje jak ,,pierogi ruskie". Zapraszam do spróbowania.

Hi! Today I welcome you in my newest recipe, but this time will be a quick one- typical fast food, but in my way. It contains white pasta, which is lately avoided by the fitness freaks. So let's say it's a recipe for those who don't need to count calories, who wants to eat something tasty without standing in the kitchen for the whole day. It looks... well, poorly. :-) But! The strong side of this dish is that it's simply delicious! I've tried it on my hungry friends and everyone loved it, without any exceptions. Let's begin!
 
SKŁADNIKI:
-   makaron (może być do spaghetti, mogą być cienkie paski, obojętnie). Moja mama zawsze robi w domu swój, zatem jest to niewątpliwie zdrowsze. W pośpiechu oczywiście można użyć kupnego. Ilość zależy od tego dla ilu osób ma być to da nie. Dla jednej wystarczy mała garstka
- biały ser (twaróg chudy, lub półtłusty: ja użyłam ekologicznego, ponieważ jest lepszy w smaku) na dużą porcję wystarczy ok 200-250g
- przyprawy: sól i pieprz
- odrobina masła 
- jedna młoda cebulka

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10-15 minut (serio!)

INGREDIENTS: a white pasta (can be spaghetti or different) a handfull is enough for one person, a white cheese I used ecological, because it tastes better (200-250g is enough for a few people), pepper and salt, a bit of butter, small onion.
TIME: about 10-15 minutes (really!).
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Zagotuj wodę i wrzuć makaron z odrobiną soli, zamieszaj.
2. W międzyczasie pokrój drobno cebulkę i podsmaż ją na maśle aż zrobi się złota. 
3. Odcedź makaron, gdy się ugotuje i przełóż go do dużej miski, w której łatwo będzie wymieszać składniki.
4. Do rondelka z podsmażoną cebulką wrzuć twaróg i energicznie zmieszaj. Ściągnij z ognia i przełóż całą zawartość do miski z makaronem. Wymieszaj wszystko razem.
5. Dodaj pieprzu i soli do smaku. 
6. Gotowe! Podawać gorące.

HOW TO MAKE: 1. Boil water and add pasta with a pinch of salt and mix. 2. In the meantime chop one small onion, and fry it using butter until golden. 3. When pasta is ready, move it to the bigger bowl. 4. Put the white cheese to the pot with butter and onion and mix. Now pour it all to the bowl with pasta, mix again. Add salt and pepper. Serve hot!
Lubicie taki makaron z serem? Znacie z domu takie danie?

Przeczytaj również

1 komentarze

  1. Odkąd pamiętam makaron z serem bywał u mnie obiadem (najczęściej piątkowym). Jedno z tych niezapomnianych dań z dzieciństwa, które towarzyszą mi do tej pory. Zmieniło się jedno, to co dodaję do tego makaronu. Oprócz standardowego twarogu, najpierw przyszła kolej na słodzenie. Z czasem brakowało smaku i obecnie jest połączenie sera, cukru oraz... skwarków ze słoniny (baty od tych zdrowo odżywiających się mile widziane ;-)). Nie pytaj skąd, nie pytaj dlaczego. Ktoś w domu tak raz podał i się przyjęło, za to budzę podziw/zdziwienie wśród znajomych takim połączeniem, a sam makaron z serem jest już dla mnie nijaki ;-))))

    OdpowiedzUsuń