Recipe: Pomegranate, sprouts and tuna salad

3/04/2014

Dzień dobry wszystkim. W dzisiejszym wpisie podzielę się z wami najnowszym przepisem (i najnowszym wynalazkiem): sałatką z tuńczykiem i pestkami granatu. Nie jest to pomysł na cały obiad - raczej na lekką przekąskę. Połączenie chrupiącej i świeżej sałaty z kiełkami, zdrowym tuńczykiem i granatem jest naprawdę warte wypróbowania.
Tuńczyk to świetne źródło protein, zdrowych kwasów omega-3, praktycznie bez zbędnego tłuszczu. A pestki granatu są pełne antyoksydantów, witaminy C i pomagają obniżać cholesterol (są dobre do zachowania zdrowego serca). /
 
Good morning, everyone. In today's post I would like to share with you my newest recipe (and newest invention!) which is a tuna and pomegranate seeds salad. It's not an idea for the whole dinner - I would rather consider it as the light snack. The combination of crunchy, fresh salad and sprouts, with healthy tuna and sweet pomegranate is really worth trying.
Tuna is a great source of protein, healthy omega-3 fatty acids, almost without fat. And pomegranate seeds are full of antioxidants, vitamin C and helps with lowering cholesterol (good for keeping your heart healthy).
  SKŁADNIKI:
- nasiona z 1 owocu granatu
- kiełki fasoli mung 
- sałata lodowa, lub miks salat
- 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
- tuńczyk (w sosie własnym, raczę unikać tego w oleju)
- przyprawy: koper, sól, czosnek, biały pieprz

*INGREDIENTS:
- seeds from 1 pomegranate
- mung bean sprouts
- iceberg lettuce or salad mix
- 1-2 teaspoons of olive oil
- tuna (in natural juice, avoid those in oil)
- seasoning: dill, salt, garlic, white pepper

 PRZYGOTOWANIE:
- umyj sałatę i porwij na kawałki
- obierz owoc granatu i wrzuć do sałatki pestki
- dodaj garstkę kiełków i pół tuńczyka z puszki
- przygotuj sos: zmieszaj 2 łyżeczki oliwy z oliwek z odrobiną czosnku, soli, kopru i białego pieprzu
- zmieszaj sos z sałatą
Smacznego! :-)

PREPARATION:
- clean lettuce and tear it into parts
- peel pomegranate and add only seeds to the salad
- add a handful of sprouts and a half of tuna from the can
- prepare sauce: mix 2 teaspoons of olive oil with a pinch of garlic, salt, dill and white pepper
- mix salad with the sauce 
Bon appetit! :-)

Przeczytaj również

1 komentarze