Recipe: Homemade coconut shreds, milk and pina-colada

3/12/2014

 Cześć! Ostatnim razem podzieliłam się z wami przepisem na domowe batoniki bounty (i dziękuję za ogromne zainteresowanie!). Dziś też pozostaję w klimatach kokosowych i chciałabym pokazać wam prosty sposób na wykorzystanie świeżego kokosa, z którego w kilka chwil można przygotować smaczne i zdrowe mleko kokosowe, wiórki kokosowe (te kupne czasami są dosładzane) oraz pina-coladę z użyciem świeżego ananasa.

Do czego można wykorzystać mleko kokosowe?
Przede wszystkim do picia. Jako napój nie wymaga dodatku cukru, jest smaczny i orzeźwiający (zwłaszcza schłodzony), można je dodawać do ciast i deserów, a także drinków. Takie mleko przechowujemy w lodówce maksymalnie kilka dni.
Przydaje się również jako zastępstwo krowiego mleka dla osób uczulonych, wspaniale komponuje się też z kawą mrożoną.

Domowej roboty wiórki kokosowe także mogą przydać się do wypieków, do tworzenia batoników bounty (jak w moim poprzednim przepisie), do robienia własnych płatków muesli (lub jako dodatek do owsianek). 

Hi! Lately I shared with you my recipe for coconut bounty bars (thanks for the big interest!). Today I'm again working with coconut and I'd like to show you an easy way to use a fresh coconut, from which you can in a minute make healthy and tasty coconut milk, coconut shreds (those in stores can be with sugar) and pina-colada drink with fresh pineapple. 

For what we can use coconut milk?
First of all to drink. As the drink it don't need any sugar addition, it's tasty and refreshing (especially chilled), you can add it for cakes and desserts, and alcohol drinks. Coconut milk can be stored in th fridge only for the couple of days. You can also use it as the replacement for the cow milk - it tastes good also with iced coffee.


Homemade coconut shreds can be used for baking, making bounty bars (as in my previous recipe), or to use with homemade muesli (or porridge).  
Malutka lista składników. Potrzebujemy:
- 1 świeżego kokosa (ja zawsze potrząsam, by sprawdzić, czy w środku jest woda kokosowa i czy orzech nie jest wyschnięty)
- woda
I to tyle. :-)

Najpierw za pomocą noża przebijamy jedną z dziurek kokosa i wylewamy wodę kokosową do szklanki (polecam schłodzoną!). Następnie używając większego noża, lub tasaka, kilka razy obijamy wzdłuż jednej linii. Orzech powinien się z łatwością rozłupać. Mi wyszło trochę krzywo, ale w niczym to nie przeszkadza.

Tiny ingredients list. You need:
- 1 fresh coconut (I always shake it to check if there's a coconut water inside, and if it's not dried out)
- water 
And that's all. :-)

At first, using a sharp knife we need to stab one of the coconut holes and pour coconut water into the glass (you can already drink it - I recommend chilled!). Then using chopping knife you need to hack the coconut a few times along the line. It should be easy to crack it in a half. I made it a little bit wry, but it's fine. 

  Wyciągamy wnętrze, podważając nożykiem i obieramy z twardej skórki (np. za pomocą obieraczki do warzyw).

Take out all from the inside, using a knife and you need to peel it from using veggie-peeler.
 Przygotowanie mleka kokosowego jest dziecinnie proste. Do blendera (kielichowego, lub ręcznego) wrzucamy po 1 szklance kokosa na ok. 2 szklanki czystej wody. Miksujemy przez kilkanaście sekund do uzyskania gładkiej konsystencji.

Można takie mleko kokosowe przygotować też z wiórek kokosowych, ale ma trochę gorszy smak.

Preparation of the coconut milk is easy like a piece of pie. Put 1 glass of coconut for every 2 glasses of fresh water. Mix everything for a couple of seconds until smooth.
That kind of milk can be done also with shredded coconut, but the taste is worse.
 Na szklankę kładziemy małe sitko i przelewamy przez nie zmiksowanego kokosa. Oto nasze mleko kokosowe. Oczywiście proporcje można dobrać według własnych potrzeb - ja wykonałam tylko tyle, by wystarczyło na szklankę.
Wszystko co zostanie na sitku, to nasze wiórki kokosowe. Odsączcie je dobrze i umieśćcie na talerzu pokrytym papierem do pieczenia. Ułóżcie równo i zostawcie do wyschnięcia. Gdy będą już suche - są gotowe do użycia. Mleko kokosowe także może być od razu spożywane.

Place your strainer on the glass and pour your mixed coconut through it. That's our coconut milk. Of course proportions can be changed - I made only enough coconut milk for me (one glass). Everything that stays on the strainer it's our coconut shreds. To dry them, put them on the baking sheet. When they're dry - they're ready to use. 
 
 A teraz domowa pina colada.
Składniki do wersji alkoholowej:
- ok. 30ml białego rumu
- sok ze świeżego ananasa
- mleko kokosowe
- kruszony lód, lub kostki lodu

Wersja bezalkoholowa:
- świeży ananas
- mleko kokosowe
- kruszony lód, lub kostki lodu
- można dodać odrobinę soku pomarańczowego (dobrze smakuje też z czerwonych pomarańczy)

W mojej wersji najłatwiejszym sposobem jest pokrojenie świeżego ananasa na kawałki (powinna starczyć garstka). Wrzucam je do blendera i dolewam wcześniej przygotowane mleko kokosowe oraz odrobinę białego rumu. Miksuję wszystko z garstką kostek lodu, by się pokruszyły.
Wychodzi smaczne i orzeźwiające.

And now pina-colada. Alcohol version:
- about 30ml of white rum
- fresh pineapple juice
- coconut milk
- crushed ice or ice cubes

Non-alcohol version:
- fresh pineapple
- coconut milk
- crushed ice/ ice cubes
- you may add some orange juice (tastes good with red oranges)

In my version the easiest way is to cut fresh pineapple to the pieces (a handful should be enough). I'm putting them in the blender and adding prepared coconut milk and a bit of white rum. I'm mixing everything with a handful of ice cubes, so they could crush.
It's tasty and refreshing. 
 
Próbowaliście kiedyś? :-) /
 Have you ever tried it? :-)

Przeczytaj również

3 komentarze

  1. Ostatnio próbowałam zrobić mleko kokosowe, ale nie smakowało nam. ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamuniu jak ja kocham pina coladę! to mój ukochany dring aż mi slinka teraz cieknie....
    taka domowa to dopiero musi byc pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż kwestia upodobań, ale zamierzam zrobić jeszcze jedno podejście do mleka kokosowego. Tym razem dodam więcej wiórek, może będzie smaczniejsze.
    Co do bluzek to zamawiam ze znajomymi w hurtowni awanti.

    OdpowiedzUsuń