Recipe: Carrot fries

3/17/2014

Cześć! Dziś witam was przepisem na zdrowszą wersję frytek. Zamiast ziemniaków użyjemy marchewek (nada się też pietruszka, lub seler). Moja wersja świetnie nadaje się jako przekąska do filmu. Marchewki są pieczone, zamiast smażone w głębokim oleju. Można użyć też dowolnych kombinacji przypraw, by nadać im lekko słodkiego, lub ostrego posmaku. Są także szybkie w przygotowaniu i gotowe w 20 minut. Zaczynajmy! 

A przy okazji marchewki są świetnym źródłem witamin i antyoksydantów (beta-karoten). Są również dobre dla zdrowia naszych oczu.

 Hi! Today I'm welcoming you with a recipe for healthier version of french fries. But instead of potatoes we'll use carrots (can be done also with parsley roots or celery root). My fit version of fries is great as a movie snack. It's baked, not fried in deep oil as usual fries. And you can use for it different seasoning (can be a bit sweet, or spicy). You can make them in 20 minutes. Let's begin!

And by the way carrots are a great source of vitamins and antioxidants (beta-carotene). Carrots are also great for the health of our eyes.

POTRZEBUJECIE:
- marchewek (lub pietruszki/ selera)
- przypraw: ja użyłam ostrej papryki, trochę suszonej bazylii i oregano
- opcjonalnie: można zrobić dip w blenderze z 1 pomidora i szczypty czerwonej papryki, pieprzu, soli i oregano/ bazylii. Lub w łagodnej wersji: kilka łyżek stołowych naturalnego, greckiego jogurtu z czosnkiem i pieprzem
- kilka kropel oliwy z oliwek dla smaku

PRZYGOTOWANIE:
- oczyśćcie i obierzcie marchewki, pokrójcie w paski (kształt frytek)
- na blaszce umieśćcie papier do pieczenia i połóżcie na nim marchewki, posypcie przyprawami i skropcie kilkoma kroplami oliwy z oliwek
- pieczcie przez ok. 20 minut w 220 stopniach
Smacznego! :-) 

 YOU NEED:
- carrots (or roots of parsley/celery)
- seasoning: I used spicy pepper, some dried basil and oregano
- additional: you can make a dip by mixing in blender 1 tomato with a pinch of red pepper, black pepper, salt and oregano/basil. Or mild version: mixing a few tablespoons of natural greek yougurt with garlic and  black pepper
- just a few drops of olive oil for the taste

HOW TO:
- clean and peel your carrots, then cut them into stripes (a shape of fries)
- put a baking sheet on a tray and place your carrots on it, add spices and a few drops of olive oil
- bake in oven for about 20 minutes in 220 degrees Celsius 
Bon appetit! :-)
 
A jakie są wasze ulubione przekąski do filmu? Wybieracie zdrowsze wersje, czy zostajecie przy popcornie? :-) /
 And what are yours favourite movie snacks? You choose the healthier version or maybe you pick popcorn? :-)

Przeczytaj również

7 komentarze

  1. Ciekawa jestem jak smakują. Uwielbiam surową marchewkę, ale niecierpię szczerze gotowanej , do takiej z patelni też niespecjalnie mi spieszno. Ale piec nie probowalam? Czy smak jest blizszy tej wersji z gotowaniem,czy moze jednak jakas chrupkosc i soczystosc 'swiezej' marchewki sie zachowuje?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marchewkę zarówno gotowaną, jak i surową, ale przyznam, że do takich frytek nie potrafię się przekonać. Może dlatego, że nie jestem fanka frytek, a jak już nabierze mnie na nie ochota- co może się zdarza raz do roku- to jednak wolę już zjeść prawdziwą frytkę,a nie zamiennik :) No, ale może taka opcja przypadnie do gustu frytkowym koneserom chcącym zadbać o linię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, będę musiał go wykorzystać! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglądają, muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nawet filozofom się to nie śniło;)
    ciekawe jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń