Recipe: No bake healthy bars

2/19/2014

 
Cześć! Wiele osób szuka alternatywy dla słodyczy, które można znaleźć w sklepach. Zatem dziś chciałabym przedstawić wam taką alternatywę - zdrowe, domowej roboty batoniki. Są słodkie, ale bez białego cukru, smaczne - ale tylko z naturalnymi składnikami, a także pokryte czekoladą od spodu - ale ciemną (70% kakao), która (oczywiście w małych porcjach!) jest dobra dla zdrowia naszego serca, mózgu i jest pełna antyoksydantów. 
Zatem gdy macie ochotę na małą przekąskę - zdecydowanie powinniście pomyśleć o zrobieniu ich. Można je wrzucić do torby i zjeść w szkole, czy pracy. Z pewnością jest to lepsza opcja, niż kupowanie gotowych batoników.

PS Nie wymagają pieczenia! :-) / 

*Hi! Many people are looking for the alternative of sweets, that can be bought in the stores. So today, I'd like to share with you that kind of alternative - healthy homemade bars. They're sweet, but without a white sugar, they're tasty - but only with the natural ingredients, and they're covered with chocolate underneath - but the dark one (70% cocoa), which (in small portions, of course!) is good for the healthy heart, brain and at also dark chocolate is full of antioxidants. 
So when you're craving for a snack - you definitely should think about making these. You can carry them in your bag and eat in school or work. Surely it's a better option, than buying other unhealthy sweet snacks. 

PS They're ready without baking! :-)
Składniki (mierzone w ok. 2-3 garstkach - ja zrobiłam 10 batoników).
- płatki owsiane (żadnych błyskawicznych - użyjcie normalnych)
- jagody goji
- suszona żurawina
- migdały (lub płatki migdałowe)
- orzechy włoskie, lub laskowe
- 2 łyżki naturalnego miodu (najlepszy jest organiczny, ponieważ wiele z tych dostępnych w sklepach jest pełnych antybiotyków - powinno się ich unikać)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (moja miała 70% kakao).

Co jest świetnego w tych batonikach? To, że można zawsze mieszać różne składniki! Jeśli lubicie suszone banany i cynamon - brzmi to jak dobre połączenie. Może skórka pomarańczowa i ananas? Świetnie! Batoniki mogą być w łatwy sposób dopasowane do waszego gustu.

 *Ingredients (measure in about 2-3 handfuls- I made 10bars).
- oat flakes (no instant, just a normal ones)
- goji berries
- dried cranberry
- almonds (or almond flakes)
- walnuts or hazelnuts 
- 2 tablespoons of natural honey (the best honey is organic, because many of those available in supermarkets are full of antybiotics - you should avoid them)
- a half of the dark chocolate bar (I choose 70% cocoa)

What is great about those bars, that you can always mix different ingredients! If you like dried bananas and cinnamon - sounds like a good combination. Maybe dried orange zest and pineapple? Good too! It could be easily adjustable to your food taste. 
Jak wykonać?
Jeśli macie blender, zmiksujcie wszystkie składniki przez chwilę - kilka sekund wystarczy, a następnie ułóżcie masę na papierze do pieczenia i za pomocą rąk dociśnijcie. Konsystencja powinna być zbita. Uformujcie kwadrat (będzie łatwiej pokroić) i umieśćcie w lodówce na kilka godzin - powinny być łatwe w pocięciu. Gdy będą, można je wyciągnąć.

Weźcie połowę czekolady i wrzućcie do małej miski. Zagotujcie wodę w garnuszku, a miseczkę ułóżcie nad nią - roztopcie czekoladę nad gotującą się wodą, bez dodawania mleka, ani wody. W ten sposób (w ,,kąpieli wodnej") nie przypalicie jej. Gdy już będzie roztopiona, pokrójcie batoniki i po prostu maczając je w misce, pokryjcie czekoladą od spodu i znów ułóżcie na papierze do pieczenia i z powrotem włóżcie do lodówki, aż czekolada ostygnie.
Są gotowe do jedzenia!

 *How to make?
If you have blender, mix all of your ingredients shortly, for about a few seconds, then place it on the baking sheet and press (with your hands). The consistency should be really tight. Form the square shape (it would be easier to cut your bars). And then put it into the fridge for a few hours - it should be easy to cut. Then you can put it out.
Take a half of the chocolate bar and place it in a small bowl. Then boil water in a small pot and put your bowl on it - melt your chocolate over the boiling water, without adding any milk or water. That way you won't burn it. When the chocolate is ready, cut your bars, and by simply dipping them in the bowl, cover their bottoms with the chocolate. Place them all again on the same baking sheet and put into the fridge and wait until chocolate gets colder.
They're ready to eat!

Lubicie tego typu zdrowe batoniki? /
 *You like that kind of healthy bars?

Przeczytaj również

8 komentarze

  1. A czy jest jakiś sposób, by osoba nie posiadająca blendera zrobiła takie batoniki? :) Narobiłaś mi smaka. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie! Wystarczy trochę drobniej pokroić nożem (albo ręcznym blenderem) orzechy, czy suszone owoce - płatki owsiane mogą być zostawione w całości. W większości kupnych batoników też tak jest. Można dać wtedy dla pewności trochę więcej miodu (najlepiej podgrzać go trochę w małym garnuszku, żeby w płynnej formie lepiej się rozprowadzał w miseczce na składnikach). I dobrze docisnąć na papierze do pieczenia, żeby całość się zlepiła i trzymała. Powinno być ok! :)

      Usuń
  2. Uwielbiam batoniki z płatków owsianych, lecz te dostępne w sklepie wzburzają we mnie wiele podejrzeń co do ich naturalności, więc od teraz będę korzystać z Twojego przepisu, super :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile dni można takie batoniki przechowywać? Po ilu dniach są już niezdatne do zjedzenia?
    PS. znów jestem głodna :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można trzymać je zarówno w lodówce, jak i poza - do tygodnia. Nie polecam dłużej. Ale po własnych obserwacjach śmiem stwierdzić, że są tak smaczne, że za długo nie przetrwają nie zjedzone. :-))

      Usuń
  4. Mniam! Uwielbiam takie batony po treningu albo jak szybko muszę sobie podwyższyć poziom cukru we krwi a nie mam dużo czasu na pełen posiłek. Uwielbiam jagody goji (dla mnie smakują jak suszone rodzynki ale są o niebo zdrowsze) dodaje jeszcze migdały, orzechy laskowe, cynamon i jestem w niebie ;D Fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, a ja kupuje takie w sklepie, duzo place i pakuje w siebie niepotrzebna chemie!

    OdpowiedzUsuń