Recipe: Homemade pasta with white sauce and blue cheese

9/06/2012

 Wydaje mi się, że ten przepis jest warty polecenia, ponieważ wczoraj trafił na stronę główną wykop.pl. 
A więc przedstawiam wam ten aromatyczny, domowej roboty makaron z białym sosem i niebieskim serem. Użyłam do tego ekologicznych jajek i bazylii z doniczki. :-)

*I guess this recipe is worth recommending, because yesterday it reached the main page of wykop.pl. 
So let me introduce you this aromatic homemade pasta with white sauce and blue cheese. I used for this also ecologic eggs and basil from my flowerpot. :-) 
 Potrzebne składniki: (ciężko stwierdzić na ile porcji, bo wychodzi z tego naprawdę dużo i cała rodzina może się zajadać).

 1. Domowej roboty makaron:
- 0,5kg mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- ok. 1 szklanki gorącej wody (nie wrzątku)


2. Sos:

- śmietanka 30%
- odrobina soli i pieprzu
- 0,5l mleka
- mąka do zagęszczenia całości
- odrobina klarowanego masła (do zeszklenia czosnku)
- 2-3 ząbki czosnku (lub więcej)
- można dodać kostkę rosołową, ale nie trzeba
- świeża bazylia
- niebieski ser pleśniowy (można dorzucić do sosu, albo położyć na wierzch by się ładnie roztopił).


*INGREDIENTS (hard to say for how many people, because there were a lot of huge portions):

1. Homemade pasta:
- 0,5kg of flour
- 3 eggs
- a little bit of salt
- about 1 glass of hot water (not boiled)

2. Sauce:
- 30% cream (200ml)
- a little bit of salt and pepper
- 0,5l of milk
- about 1 tablespoon of flour
- 2-3 cloves of garlic
- drawn butter to fry the garlic
- you can add 1 bouillon cube, but it's not necessary
- fresh basil
- blue cheese (you can add it to the sauce, or just put it on the top of the meal, just like I did).
 Bez przedłużania zabieramy się do roboty. Najpierw makaron. Do miski wsypujemy pół kilo mąki, dodajemy szczyptę soli i wbijamy 3 całe jajka.
Trzeba zakasać rękawy i ręcznie wyrobić ciasto. Pamiętajcie o dodaniu szklanki gorącej wody. W międzyczasie ciasto powoli powinno nabierać odpowiedniej konsystencji. Warto podsypywać mąką, by nie było za lepiące się. Powinna nam się stworzyć taka ładna kulka.


Let's start with pasta. Add o,5 of flour the the bowl, a little bit of sugar and 3 eggs. You must do it by using your hands. Remember about adding 1 glass of hot water. In the meantime our pastry should change from sticky consistency to this nice ball below. Remember also about adding flour if your pastry is sticky eather way.
  Kulkę warto pokroić na kilka mniejszych kawałków. Ułatwi nam to rozwałkowanie i przyspieszy całą pracę. /
Cut your ball into a few smaller parts. It would ease you rolling out the pastry.
  Pamiętajcie, by wysypać trochę mąki na stolnicy, żeby ciasto nie przywierało. /
Remember about adding some flour, to won't let the pastry stick to the table.
 Od was zależy jak grube ciasto chcecie mieć. Rozwałkowane placki połóżcie na czystym ręczniczku, czy innym materiale, by trochę podeschły (chociaż z 10 minut). Nie trzeba jednak wykorzystywać całego makaronu. Jeśli wyjdzie wam za dużo, to można po pocięciu ususzyć wszystko i wykorzystać innym razem.

It depends on you how thick your pasta should be. Rolled-out pastry put on the clean towel to let it dry for a while (at least for 10min). You don't need to use whole pastry at once. You can use for example a half of that and just dry the rest and use it the next time.
  Gdy nasze placki makaronowe jeszcze schną, zabieramy się za sos. Na klarowanym maśle zeszklijcie wyciśnięty czosnek.

When our pastry for the pasta is still drying, let's start making the sauce. Ad somme drawn butter to the pot and then put ther some squeezed garlic.
 Następnie dodajcie śmietankę. Kostkę jeśli chcecie. Przyprawy, odrobinę soli i pieprzu, trochę magi. Następnie 0,5l mleka. Mieszajcie co chwilę. Zostawcie na małym gazie.

Now add the cream. Bouillon cube if you want to. Spices, salt&pepper. Then 0,5l of milk. Stirr from time to time. And let it stay on a small heat.

  Nie żałujcie bazylii bo i tak zniknie w sosie, a posmak zostanie. :-) 
Add a lot of fresh basil. It's gonna ,,disappear" in the sauce eather way, but the taste will stay. :-)
 A teraz wróćmy już do naszego makaronu. Mój miał być długością przypominający ten do spaghetti, ale znacznie grubszy, dlatego też cięłam go z całych placków. W przypadku gdy was ma być krótszy, utnijcie każdy z placków na pół, albo jeszcze bardziej. Następnie każdą stronę lekko posmarujcie mąką i zawińcie w rulonik.

Now let's go back to our pasta. I wanted to have long pasta, just like the one for spaghetti, but much more thicker. If your pasta should be shorter, just cut the rolled-out pastryon a half, or more. Then add some flour to the each side and roll it, just like on the picture.



 Mój mały, łasy na ser pomocnik. 
My little helper, trying to get some cheese.

  Chwila moment i już mamy swój makaron. Gotujcie go ze szczyptą soli ok. 4-5 minut (mój był gotowy równo po 4 :-) ).

Our pasta would be ready really fast. Boil it with a little bit of salt for about 4-5 minutes (mine was ready after 4 :-) ).

 W międzyczasie cały czas pamiętajcie o mieszaniu sosu. Jeśli chcecie, by był bardziej gęsty, zmiksujcie w szejkerze (może być tez słoik :-) ) odrobinę sosu z łyżką mąki i dodajcie do całości.

In the meantime still remember about stirring your sauce. If you want it to be thick, mix in the shaker (you can use also a jar for that) a tablespoon of flour and some sauce, and add to the pot. 
Podajcie z niebieskim serem i świeżą bazylią na wierzchu. Smacznego! :-)

  *Serve with blue cheese and fresh basil on the top. Bon appetit! :-)

Przeczytaj również

7 komentarze

  1. Uwielbiam domowy makaron i mogłabym go jeść na kopy. Tylko nie mam czasu i czasem chęci, żeby go robić... Twój przepis brzmi bardzo apetycznie a przy tym nie jest skomplikowany. Trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm :). Wygląda i brzmi pysznie. Ale ostatnio bardziej mam ochotę na wołowinę niż cokolwiek innego :D.

    OdpowiedzUsuń
  3. ohmmm.. to chiba ten mocno pleśniowy w smaku ser... ale może spróbuję jakimś delikatniejszym ;)
    aaa skąd masz taką dorodną bazylię??? No chyba, że jest prosto ze sklepu (to może tak wyglądać).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma już kilka tygodni. Moja mama kupiła na targu sadzonkę i się przyjęła ładnie :-)

      Usuń
  4. Domowej roboty makaron jest najlepszy jest nieporównywalnie lepszy niż ten kupny^^. Na pewno spróbuje ten przepis ;). A Twój kot lubi ser pleśniowy? Moja nie przepada za takim :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ηі friendѕ, its impressivе piece of writing rеgаrdіng teаchingand fullу defineԁ, keeр it up аll the time.
    Feel free to visit my page billigste ipad

    OdpowiedzUsuń