Recipe: Spring rolls

6/19/2012

Spring rolls to wiosenne, warzywne sajgonki. To, czym je nadziejemy zależy wyłącznie od nas. Przepis, który wam dziś pokażę jest bardzo prosty i powiedziałabym wręcz, że idealny dla studentów z 3 głównych powodów. Pierwszy - są naprawdę smaczne, zwłaszcza z wegetariańskim nadzieniem, które użyłam. Drugi - nie potrzeba wiele czasu na ich przygotowanie. Dodawanie nadzienia i zawijanie może iść naprawdę szybko. Trzeci - całość wychodzi tanio. Paczka papieru ryżowego (12-14 listków) kosztuje ok 4zł. /

 *Spring rolls are just rolled appetizers. There's a large variety of fillings. The recipe I'm gonna show you is really simple and I would even say that it's perfect for the students for 3 main resons. The first - they are really tasty, especially with the vegetarian filling that I used. It's healthy to eat vegetables. Second - you don't need much time to make them. Adding a filling and rolling them can be quick. Third and the best - it's cheap. A pack of rice paper (12-14 sheets) costs about 1 euro.

 SKŁADNIKI (na 13-14 małych spring rolls, wiosennych sajgonek)
- 1 marchewka
- 3 małe ogórki
- 1 paczka papieru ryżowego (13-14 papierków)
- 1 cytryna
- 1 mała cukinia
- 1 paczka makaronu ryżowego (wybierzcie ten bez gotowania
- świeża pietruszka

- 1 mała puszka kiełków fasoli mung
- przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz
- słodko pikantny sos chilli Tao-Tao


opcjonalne składniki: grzybki Mun, liście świeżej mięty, krewetki, lub co tylko sobie zażyczycie
 *INGREDIENTS (for 13-14 small spring rolls)
- 1 carrot
- 3 small cucumbers
- 1 pack of rice paper (with 13-14 sheets)
- 1 lemon 
- 1 small zucchini
- 1 pack of rice noodles (choose the ,,no-boil" ones)
- fresh parsley
- 1 small can of mung bean sprouts
- spices: hot pepper, salt, pepper
- sweet&hot chilli sauce (for example Tao-Tao)


optional ingredients: Mun mushrooms, fresh mint leaves, shrimps or anything else you would like.
1. Wyciśnij pół cytryny do małej miseczki, włóż tam marchewkę i ogórki (pokrój je wpierw w paski). Zalej zagotowaną wodą (tyle, by woda przykryła całość). Możecie dodać 1-2 łyżeczki cukru i zostawcie tam warzywa na jakiś czas. Dzięki temu będą ciepłe, ale chrupiące z lekkim cytrynowym posmakiem.
 
 1. Squeeze a half of lemon into a small bowl, put there your carrot and cucumbers (cut them first into strips). Pour with boiled water (enough to fill them). You may add also 1-2 teaspoons of sugar. Let them stay in it for a while. Because of that they will be warm, but crunchy with a light lemon taste.
2. Przygotuj makaron ryżowy. Włóżcie go do garnka. Zalejcie zagotowaną wodą. Zostawcie pod przykryciem na 3-4 minuty, a następnie wylejcie wodę. Makaron jest gotowy.


 2. Prepare the rice noodles. Put it into a pot. And fill it with boiled water. Let it stay there for 3-4 minutes under the cover, and then remove the water. Your noodles are ready.

3. Pokrój cukinię w paski i smaż na patelni z odrobiną oleju. Dodaj sól, pieprz i ostrą paprykę w dużych ilościach.
 
 3.Cut zucchini into stripes and fry it on a pan with a little bit of oil. Add salt&pepper and a lot of hot pepper.




 
 4. Gdy cukinia jest gotowa, pora na zawijanie. Przygotuj jeden duży garnek z ciepłą wodą (nie gorącą!). Weź jeden ryżowy papier, włóż do wody na 2 sekundy i umieść na talrzu.

4. When your zucchini is ready it's time to roll. Prepare one large pot with warm water (not hot!). Take one rice paper, put it into the water for 2 seconds and place it on a plate.


 5. Umieść na nim swoje nadzienie. Możesz wycisnąć odrobinę soku z cytryny na wierzch.


5. Place your fillings on it. You may also squeeze a little bit of lemon juice on it.


 
JAK ZAWIJAĆ /HOW TO ROLL:






 
Najlepsze w tych warzywnych sajgonkach jest to, że można je jeść bez smażenia. Są gotowe! Jedz je rękoma i maczaj w słodko-pikantnym sosie chilli.
Smacznego! :-) 
 
*The best thing about the spring rolls, that you can eat them without frying. They're ready! Eat them with your fingers and dip your spring rolls in sweet&spicy chilli sauce.
Bon appetit! :-)



Przeczytaj również

8 komentarze

  1. mm, wygląda pysznie! lubię chińską kuchnię, więc chętnie wykorzystam Twój przepis (:

    OdpowiedzUsuń
  2. http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=24648109

    wyśmienite.
    uwielbiam sajgonki a te wegetariańskie będą świetne do pracy...

    zapraszam
    http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=24648109

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuję się przekonana, to coś dla mnie i mojego żołądka (no, może bez tego sosu, ale zawsze się znajdzie jakaś alternatywa dla czegoś ostrego jak np. coś na bazie mleka kokosowego z jakimiś łagodniejszymi przyprawami :)).

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam makaron ryżowy! Chyba wypróbuję takie sajgonki, wyglądają przepysznie! (;

    OdpowiedzUsuń
  5. He he znam ten przepis z dram, he he! xd

    OdpowiedzUsuń
  6. I love this post so much! =)

    Thanks so much for commenting on my blog =))
    Do you want to follow each other ?=)
    Check out my new post^^ thx <3

    keep in touch ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. wszedlem tu bo na wykopie umiescilas przepis
    ale ten bije go na glowe !!!
    ZAJEFAJNY !!

    mam taka ochote na chinszczyzne teraz
    mniaaaaaaaaam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis także był na wykopie :-)
      Pozdrawiam!

      Usuń