Recipe: Rainbow cake (with natural colors)

6/26/2012

 Tęczowe ciasta są dobrze znane przez większość bloggerów, ale moja wersja jest inna. Dlaczego? Jest mniejsza (i dzięki temu szybsza do upieczenia) i bardziej naturalna. Moje tęczowe kolory są znacznie jaśniejsze, niż w innych ciastach, ale za to zrobione bez użycia żadnych barwników, oprócz naturalnych składników. Zainteresowani? :-) 


*Rainbow cakes are well known by most of the bloggers, but my version is different. Why? It's smaller (and faster to make at the same time) and more natural. My rainbow colors are lighter than in the other cakes, but also I made them without using any food coloring except natural ingredients. Interested? :-)

 SKŁADNIKI (na biszkopt):
- 5 dużych jajek
- odrobina soli
- 1 szklanka mąki
- około 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


SKŁADNIKI (na masę maślaną):
- 250g masła w temp. pokojowej
- 250g. serka mascarpone
- opcjonalnie 1 łyżka mleka
- cukier puder (jak dużo? Zależy od tego, jak bardzo masa maślana ma być słodka)

Masę maślaną wykonuje się bardzo łatwo - wszystkie składniki należy zmiksować razem w misce.


KOLORY (biszkoptów): Ponieważ w oryginalnych przepisach na ciasto tęczowe możecie znaleźć dużo chemii (barwniki), która wcale nie jest konieczna, zdecydowałam się pokazać wam swoje pomysły na temat naturalnego barwienia. Dzięki temu, całe ciasto będzie miało lekko owocowy smak. 
- czerwony - truskawkowy lub malinowy syrop
- różowy - te same składniki, co wyżej, ale z odrobiną wody
- żółty - to naturalny kolor biszkoptu, nie trzeba go zmieniać
- zielony - syrop kiwi lub jabłkowy
- fioletowy - użyłam szklanki jagód i wycisnęłam z nich sok
- brązowy - gorzkie lub słodkie kakao
- pomarańczowy - pomarańczowy lub grapefruitowy syrop 


*INGREDIENTS (for the biscuit): 
- 5 large eggs
- a little bit of salt
- 1 glass of flour
- about 1/2 glass of sugar
- 1 teaspoon of baking powder

INGREDIENTS (for the buttercream):
- 250g warm butter
- 250g mascarpone cheese
- optional 1 tablespoon of milk
- powdered sugar (how much? It depends on how your buttercream should be sweet)

It's easy to make buttercream - you just have to mix all of the ingredients in a bowl.

COLORS (of the buiscuits): Because in original recipes for rainbow cake you can find a lot of chemistry (food coloring) that's not so necessary, I decided to share with you my ideas about natural coloring. And because of my ideas, the whole cake will be a little bit fruity in the taste. 


- red color - raspberry / strawberry syrup 
- pink - the same ingredients like in red, but with a little bit of water
- yellow - it's natural color of the biscuit, you don't need to color it
- green - kiwi or apple syrup
- violet - I used a cup of blueberries and I smashed them to add the juice to the buiscuit
- brown - add dark or sweet cocoa
- orange - orange or grapefruit syrup

1. Oddzielcie żółtka od białek. Ubijajcie białka w misce z odrobiną soli, aż do sztywności. 
 1. Separate the egg yolks from the egg whites. Beat the egg whites in a large bowl with a little bit of salt untill stiff.
2. Dodajcie żółtka i zmiksujcie przez chwilę. Następnie cukier (pół szklanki lub mniej) i ubijajcie do puszystości.
 2. Now add egg yolks and mix together for a while. Then add sugar (half of the glass or less) and beat untill fluffy.
 3. Dodajcie szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia, ale nie ubijajcie. Wymieszajcie całość za pomocą łyżki.
3. Now add a glass of flour and a teaspoon of baking powder, but don't beat it. Just mix it using your spoon.
 4. Rozdzielcie ciasto biszkoptowe do małych misek, gdzie będziecie mieszać kolory.
4. Separate the buiscuit cake to the small bowls, where you're gonna to mix the colors.


 Pieczcie biszkopty przez ok 10-15 min w 150 stopniach (w zależności jak duże ma być ciasto). Chciałam, by moje biszkopty były dość małe - w przeciwnym razie ciasto wyszłoby zbyt wysokie.


 *Bake the biscuits separately about 10-15 min at 150 degrees Celsius (302 F) (it depends on how big your cake should be). I wanted my biscuits to be really small. Otherwise the cake would be too tall. 
 A oto mój mały pomocnik. / Here's my little helper.
 Dodajcie trochę kremu maślanego między każdą warstwę, a następnie na wierzch i boki ciasta. Całość trzymajcie w lodówce.
 *Add a little bit of buttercream between every buiscuit, then on the top of the cake and on the sides. Keep your cake in a fridge.

Smacznego! :-) / *Bon appetit! :-)

Przeczytaj również

16 komentarze

  1. pytanie nie dotyczące postu. :)
    czy można wiedzieć co studiujesz?

    OdpowiedzUsuń
  2. MNIAM!
    Uwielbiam Twojego bloga Magda!
    Ja zrobilam teczowe ciasto na urodziny mojego synka, ale tyle mialam roboty, ze nie zrobilam nawet zdjecia srodkowi ciasta :)

    PS. CO do samoopalacza, to nie zostawia sladow na poscieli ani na ubraniach. I kolor robi sie coraz jasniejszy stopniowo, bez okropnych plam i scierania.
    Wiekszosc nowych samoopalaczy jest swietna, pachna pieknie, albo wcale i wygladaja naturalnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już to ciasto, ale ze sztucznymi barwnikami, które dało się wyczuć i przez to ciasto było mniej smaczne. Następnym razem spróbuję z syropami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha! spróbuje zrobić, albo lepiej siostrę zagonie bo ona ma ten dryg do ciast :D
    xoxo ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, wygląda przepysznie! wypróbuję, albo pokażę mamie - w końcu lepiej siąść do gotowego :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie sądziłam, że te kolory wyjdą tak wyraźnie z naturalnych składników! Mam dziś taki dzień, że cały czas bym jadła... dobrze, że nie mam piekarnika, bo pewnie zaraz pobiegłabym piec ;).

    OdpowiedzUsuń
  7. genialny pomysł i jak smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam piec
    ciasta desery i takie smakolyki to cos w czym jestem dobra wiec jak tylko bede miala dzien wolny to zrobie ta tecze

    OdpowiedzUsuń
  9. OMG, this looks so tasty! I love the fact you have used natural ingredients to colour your cake :)

    OdpowiedzUsuń
  10. love it!
    nice post :)

    http://glamourgirl-bg.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto można również zabarwić dosypując do niego kisiele w różnych smakach, ja tak robiłam. Pomysł z syropami, super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Looks soo yummy! Thanks for sharing the recipe, I'll definitely do the cake soon!


    FeelPeonyBlossom

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały pomysł na ciasto dla dzieci! Zastanawiam się jednak ile syropu można wlać do biszkoptu, żeby uzyskać intensywny kolor a ciasto nie zrobiło się zbyt płynne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji, bo robiłam to na oko. Wlewałam po łyżce i mieszałam, aż uzyskam upragniony kolor. Myślę, że nie ma obawy przed dodaniem dużej ilości. Nie powinno to wpłynąć na biszkopt (oczywiście z umiarem :D)

      Usuń