Recipe: Cupcakes with buttercream

6/11/2012

 
Jeśli jesteście fanami babeczek typu cupcake, polubicie ten przepis. A jeśli jeszcze nigdy takich nie próbowaliście - pokochacie je! :-)
Cupcakes znane są także jako fairy cakes, to małe babeczki udekorowane masami, posypkami, lub cukrowymi polewami. 
Dziś pokażę wam jak zrobić takie babeczki z kremem maślanym (buttercream) i odrobiną dżemu w środku.
 
*If you're a cupcake fan, you're gonna like this recipe very much. And if you've never tried cupcakes before - you're gonna love it! :-)
Cupcakes, also known as fairy cakes, are just a small cakes decorated with frostings, sprinkles or fondant.
Today I'm gonna show you how to make cupcakes with buttercream and a bit of jelly inside. 
SKŁADNIKI (na babeczki - wyszło mi ok. 25 sztuk + blacha malutkich)
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia lub soda oczyszczona
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki cukru
- soda oczyszczona
- jeśli chcecie by były z nadzieniem, możecie użyć np. nutelli, dżemu truskawkowego, całych owoców, takich jak jagody. Co tylko chcecie. :-)

SKŁADNIKI (na masę - buttercream)
- 1 miękkie masło (100g) 
- około 100g cukru pudru
- ser mascarpone (250g)
- możecie użyć barwników (ja dodałam kroplę czerwonego, by masa była różowa).
 
*INGREDIENTS (for the cupcakes - I made about 25 + a lot of small ones)
- 6 eggs
- 3 glasses of flour
- vanilla sugar
- baking powder or baking soda
- 3/4 glass of oil
- 2 glasses of sugar
- if you'd like to have a filling, you can use for example nutella, strawberry jam, whole fruits like blueberries, whatever you like. :-)


INGREDIENTS (for the buttercream)
- 1 soft unsalted butter (100g)
- about 100g of powdered sugar 
- mascarpone cheese (250g)
- you can use food coloring (I used just a drop of red, to make my buttercream look pink).
  1. Ubijajcie 6 jajek z 2 szklankami cukru w dużej misce przez około 10 minut. Następnie dodajcie 3 szklanki mąki i ubijajcie całość przez 5 kolejnych minut.  

*1. Beat 6 eggs with 2 glasses of sugar in a large bowl for about 10 minutes. Then add 3 glasses of flour and beat everything for 5 more minutes.
 2. Dodajcie 1-2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej) i 3/4 szklanki oleju. Mieszajcie przez krótką chwilę.


2. Add 1-2 teaspoons of vanilla sugar, 1 teaspoon of baking powder (or baking soda) and 3/4 glass of oil. Mix together for a short while.
 
4. Wypełnijcie papierowe formy do babeczek w połowie. Możecie użyć tez silikonowych lub teflonowych form do pieczenia. Chciałam mieć nadzienie, dlatego umieściłam jedną łyżeczkę dżemu owocowego w każdej babeczce. Ponieważ całość wraz z kremem jest raczej słodka, takie nadzienie jest dobrym pomysłem.
 
3. Fill the paper forms for cupcakes in a half. You can also use silicone or teflon cupcake trays. I wanted to have a filling so I placed 1 teaspoon of fruity jam in every cupcake. Because the whole cupcake with buttercream is rather sweet, that kind of fruity filling is a great idea.
 5. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut (małe babeczki krócej).


 5. Bake in 200 Celsius degrees (392 Fahrenheit degrees) for about 20-25 minutes (small cupcakes shorter).
 
6. Pora na dekorację babeczek przy użyciu naszej masy maślanej. Wypróbowałam różne kształty. Użyłam też na wierzch trochę posypki.
 
6. Now it's time to decorate the cupcakes with the buttercream. I tried different shapes. I also used some sprinkles on it. 
 7. Trzymaj je w lodówce.
 7. Store them in the frigde.
 Smacznego! :-) / Bon appetit! :-)

Przeczytaj również

21 komentarze

  1. Podejrzewam,że moje zęby nie wytrzymałyby tej słodyczy XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem wbrew pozorom wcale nie jest taki słodki. A jeszcze nadzienie powoduje, że w całości ciężko wyczuć słodkość :-)

      Usuń
  2. I loved the recipe! try to do! I follow you from Argentina!

    http://pamelaretamozzo.blogspot.com.ar/

    OdpowiedzUsuń
  3. jeju, te zdjęcia są tak "wypieszczone", po prostu wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi smaka narobiłaś... z pewnością wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie. Ten przepis również będę musiała wypróbować.

    http://www.perfection-and-harmony.blogspot.com/2012/06/home-sweet-home.html

    OdpowiedzUsuń
  6. I love these cupcakes! They look so adorable and so delicious! :-) I like the way you decorated them differently!

    You have a very cute blog! :-)

    xoxo
    Ida

    http://asplashofida.blogspot.ca/2012/06/for-love-of-nature.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Oprócz tego, że babeczki wyglądają cudnie i na pewno są przepyszne, to chciałam powiedzieć, że bardzo podoba mi się nowy wygląd Twojego bloga;) Jest taki energetyczny! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Obiecuję, że w wolnym czasie skorzystam z Twoich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Narobiłaś mi ochoty na nie poprzez takie zdjęcia, spróbuję je zrobić w pierwszej kolejności ;)

    Tak, jestem z Gorzowa i powiem Ci nawet, że znasz mnie osobiście, ale możesz nie kojarzyć :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Specjalnie zakryta :) Nazwisko Klim mówi Ci to coś :P?

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślałam, że nie rozpoznasz, w końcu nie widujemy się za często, co jest zrozumiałe. Ty studiujesz, mieszkasz w innym mieście, zabiegana totalnie ;) ale ważne, że zawsze znajdujesz chwilkę na bloga ;)

    Dziwisz się, że nie ma u mnie nic o muzyce? Spokojnie, kolejną notkę planowałam poświęcić muzycznym aktualnościom ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki ;)
    To nazywa się chyba małe uzależnienie ^^

    Jak dobrze, że ja mam wakacje... Chociaż nie, wolałabym być już dawno na studiach a tak muszę czekać na wyniki z matur...

    OdpowiedzUsuń
  13. Bo jesteśmy, tyle tylko że w zeszłym roku miałam słabe oceny z matematyki i musiałam zaliczyć poprawkę, aby zdać 3 klasę. I przez tą poprawkę nie zostałam dopuszczona do matury.

    OdpowiedzUsuń
  14. I also bake Cupcakes!! and I've been wanting to know on how to make some buttercream icing, Hoped I tasted yours!!

    chasingthroughthoughts.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. that looks soooo yummie and cute!

    OdpowiedzUsuń
  16. Trzymaj kciuki szczególnie za matematykę, bo to moja pięta Achillesowa, odkąd skończyłam podstawówkę -.-''

    OdpowiedzUsuń
  17. A przepis na krem?? ;) Po prostu zmieszać wszystko razem?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :-) albo łyżką, albo mikserem, gdy masło jest bardzo miękkie :)

      Usuń
  18. Cudnie, aż zgłodniałam! Pytanie w jakim programie dodałaś takie fajne napisy do zdjęć ;)?

    OdpowiedzUsuń