Recipe: Quick and easy mini pizza

5/15/2012

 
Oto i jest coś dla wszystkich fanów pizzy. Oczywiście nie mogę porównać mojego przepisu do prawdziwej włoskiej pizzy, ale te mini pizze są niesamowicie szybkie w wykonaniu i smakują wyśmienicie. Możecie wykorzystać ten przepis do zrobienia 2 mini pizz, jednej większej, lub podwoić składniki by wykonać jedną pizzę normalnego rozmiaru. Wasz wybór. :-)
 
*So here it is, something for all of the pizza lovers. Of course I can't compare my recipe to the real italian pizza, but this one is amazingly fast and tastes great. You can use this recipe to make 2 separated small pizzas, one bigger, or double the ingredients to make a normal size pizza. It's your choice. :-)


 
SKŁADNIKI (na 2 mini pizze. Podwójcie składniki, gdy chcecie zrobić pizzę normalnego rozmiaru):
- 1 pełna szklanka mąki
- szczypta soli i cukru
- 1 łyżka stołowa oleju
- 1,25 dkg drożdży (2,5 dkg jeśli robicie dużą pizzę)
- 1/2 szklanki gorącej wody (użyjcie więcej, gdy ciasto jest nadal za suche i jest za dużo mąki) 

JAK ZROBIĆ:
- wymieszać wszystko w dużej misce
- uformować kształt pizzy
- dodać sos pomidorowy, bazylie, oregano lub mieszankę przypraw do pizzy i dodatki: ja użyłam sera, szynki i moich ulubionych czarnych oliwek
- piec przez 15-20 minut w 200 stopniach
- gotowe! :-)
*INGREDIENTS: (for 2 mini pizzas. Double the ingredients to make a normal size, big pizza):
- 1 full glass of flour
- a little bit of salt&sugar
- 1 tablespoon of oil
 - 1,25 dkg of yeast (2,5dkg if you're making a normal size pizza)
- 1/2 glass of the hot water (you may use more if you still have too much flour)

HOW TO MAKE:
- mix everything in a large bowl
- form the pizza shape
- add tomato sauce, basil, oregano or just mixed pizza spices, and everything you want: I used cheese, ham and my favourite black olives
- bake 15-20 minutes in 200 degrees Celcius (392 degrees Fahrenheit)
- it's ready! :-)




Próbowaliście kiedyś zrobić pizzę w domu? :-) /*Have you ever tried to make pizza at home? :-)

Przeczytaj również

4 komentarze

  1. Kiedyś robiła moja mama, ale teraz raczej nie jadam pizzy ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakbyś była w Wawie, to polecam włoską resteurację Va-piano :D Ech, zjadłabym pizzy:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam pizzę :) sama też często robię, tylko że mój przepis jest na dwie okrągłe blachy. Pizza jest super chrupiąca i można ją spokojnie jesc też na drugi dzień na zimno. Moja ulubiona: krem pieczarkowy na spod, na góre pieczarki, mozarella i dużo ziół + oliwki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej! Mi nigdy, ale to NIGDY pizza nie wychodzi. Wszystko zdaje się być w porządku, ale zawsze jest surowa w środku lub półsurowa... :(. Ciągle próbuję nowe przepisy, ale efekt zawsze jest taki sam. Czekam na cud :D.

    OdpowiedzUsuń