Recipe: 3 minute muffin

5/22/2012

 
Na samym początku muszę powiedzieć, że nic złego się nie stanie, jeśli zjecie tą muffinkę. wiem, że wiele osób boi się używać mikrofalówek do przyrządzania posiłków, ale jeśli nie robicie w nim każdego dania codziennie i jeśli nie stoicie przed pracującą mikrofalą przez cały dzień - to będzie tylko smaczne ciacho. Nic więcej. :-)
Czasem przygotowuję te muffinki, gdy mam niezapowiedzianych gości i zawsze są z nich zadowoleni :-) 

SKŁADNIKI:
- 4 łyżki stołowe mąki
- 4 łyżki stołowe cukru (mniej jeśli używacie słodkiego kakao, jak np Nesquik, zamiast ciemnego)
- 2 łyżki stołowe ciemnego kakao (więcej, gdy używacie słodkiego)
- 1 jajko
- 3 łyżki stołowe oleju
- 4 łyżki stołowe mleka
- pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: małe kawałki czekolady, rodzynki, aromat

JAK ZROBIĆ:
Wymieszać wszystko dokładnie w dużym kubku (zostawić w nim, lub przelać do 2 mniejszych). Następnie włożyć kubek do mikrofali na największą moc i piec przez ok. 3 minuty. Warto mieć je na oku, by nie wyrosło za duże i nie wylało się. Jeśli widzicie, że zaraz tak się stanie, otwórzcie na chwilę drzwiczki by ciasto oklapło, a następnie włączcie je znowu. 
 
*At first I have to say that nothing bad will happen to you if you decide to eat that muffin. I know that a lot of people are afraid to use microwaves for cooking, but if you don't prepare your every meal there and you don't stand in front of the working microwave for the whole day - it would be just a tasty cookie. Nothing more. :-) 
Sometimes I prepare those when I have unexpected guests and they are always satisfied. :-) 
 
INGREDIENTS:
- 4 tablespoons of flour
- 4 tablespoons of sugar (less if your using for example Nesquik except the dark cocoa)
- 2 tablespoons of dark cocoa (more if you're using sweet cocoa)
- 1 egg
- 3 tablespoons of oil
- 4 tablespoons of milk
- a half of small spoon of baking powder

HOW TO MAKE:
Mix everything together in a big mug (leave in it or after mixing put into two smaller cups). Then put your mug into the microwave using the highest power and bake for about 3 minutes. Better keep your eye on this cake. When you see that you have too much cake in your mug and soon a disaster would happen, better open the microwave door for a while, and then close them again and turn the power on.
 

Przeczytaj również

4 komentarze

  1. It is fantastic to visit a site like this full of good ideas.

    OdpowiedzUsuń
  2. widziałam to na Galileo :)
    Oliwia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też widziałam na Galileo:) Bardzo lubię zaglądać na Twojego bloga, zrobiłam sobie spodnie takie jak Ty tylko że nie z koronką, a z czerwonego materiału w czarne kropki i tylko na tylnich kieszonkach, poza tym wybieliłam je tak jak Ty:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedys taka robilam i niestety mi nie wyszla :(

    OdpowiedzUsuń