Christmas recipe: CANDY APPLE

12/03/2011

 Wydaje mi się, że to wam się spodoba. :-) Szukałam tego przepisu bez końca! Jestem niesamowicie szczęśliwa, że w końcu udało mi się go znaleźć! Ale wróćmy do początku opowieści. Gdy byłam w Disneylandzie znalazłam coś fajnego - czerwone jabłka na patyku. Ale te jabłka były pokryte czerwoną, lizakową polewą. Wiedziałam, że tego typu przysmaki są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, ale nigdy przedtem nie widziałam ich w Europie. 
Na początku nie byłam przekonana odnośnie próbowania ich, ale w końcu zdecydowałam się jedno kupić. I... zasmakowało mi od pierwszego kęsa! Było chrupiące (ta polewa była naprawdę twarda) i słodkie - idealna przekąska :-) 


*I think that you're gonna love this. :-) I've been looking for this recipe for ages! I'm so happy I finally found it! But let's back to the beginning. When I was at the Disneyland I have found something cool - red apples on a stick. But those apples were covered with red, lollipop icing. I knew that that kind of apples are common in the United Stated, but I've never seen them before in Europe. At first I wasn't so fancy about buying it, but I did. And... I loved it after the first taste! It was crunchy, and sweet - the perfect snack. :-)

SKŁADNIKI:
- 8 jabłek (średniej wielkości)
- 8 drewnianych patyczków
- 2 szklanki białego cukru
- 1 szklanka jasnego syropu kukurydzianego
- 1/2 szklanki gorącej wody
- odrobina czerwonego barwnika
*można dodać odrobinę cynamonu

INGREDIENTS:
- 8 apples (medium sized)
- 8 wooden sticks
- 2 cups of white sugar
- 1 cup of light corn syrup
- 1/2 cup of hot water
- a little bit of red food coloring
*you may add some cinnamon if you like

1. Umyj i wysusz jabłka. Umieść po jednym patyku w każdym.
2. Weź papier do pieczenia i umieść go na metalowej tacce do pieczenia.
3. W małym rondelku zmieszaj wodę, syrop i cukier na średnim gazie. Mieszaj, dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie wyłącz ogień.
4. Weź jedno jabłko, chwyć za patyk i zanurz w polewie.
5. Gdy całe jabłko jest pokryte, ułóż je na papierze do pieczenia (patykiem do góry). Zostaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej przez cały dzień. Po tym czasie powinno być gotowe. Polewa musi być twarda, jak lizak. 
Smacznego!

1. Wash and dry your apples. Place one stick in each apple.
2. Take the baking sheet and put in on the greased pan.
3. Mix the water, syrup and sugar in a small pot on a medium heat. Stir until the sugar dissolve. After that, turn out the heat.
4. Take one apple, hold it by the stick and dip into the icing. 
5. When the whole apple is covered, put it on the baking sheet (side with the stick must be up). Let it cool at room temperature for whole day. After that, it should be ready. The icing must be hard as lollipop. 
Bon appetit!

Jak myślicie? Nadaje się, jako świąteczna przekąska? Lub może jako coś do schrupania na imprezie? :) A może macie inne pomysły jak zaskoczyć rodzinę i znajomych? :-) /*So what do you think? Good snack for christmas? Or for the party? :) Or maybe you have some other ideas how to suprise our friends and family? :-)

Przeczytaj również

4 komentarze

  1. w Bukareszcie też takie widziałam ,sprzedawali przy parkach :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Te jabłuszka są też w Wiedniu na świątecznych jarmarkach:) Rzeczywiście są extra! Mam nawet zdjęcie u mnie na blogu z nimi :))

    podr

    OdpowiedzUsuń
  3. Caramel apples or candy apples are always delicious...

    All the best, ~Angel

    OdpowiedzUsuń
  4. narobiła ochoty mi na takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń