Recipes: what to cook, when we don't have time?

11/21/2011

 
Czasami po prostu zdarza się tak, że nie mamy czasu, lub chęci do gotowania czegoś wymyślnego. Więc co zrobić, by zjeść coś dobrego, szybkiego i taniego? Mięso i warzywa!
Zazwyczaj używam do tego kurczaka, albo indyka, ale dzisiaj postawiliśmy na wieprzowinę. Możecie zjeść to także bez mięsa, jeśli wolicie.
A więc co zrobić:  pokrójcie mięso, umieśćcie w misce - dodajcie oliwy z oliwek, sok cytrynowy i (choć wiem, że to niezdrowe) kostkę rosołową (rozkruszoną wcześniej w dłoni). Wymieszajcie to razem i smażcie aż mięso będzie gotowe.
Warzywa: nasz obiad musiał być dzisiaj bardzo szybki, więc wykorzystaliśmy mrożone warzywa. Jeśli jednak nie musicie się śpieszyć: weźcie kukurydzę, brokuły, cukinię, marchewkę, lub cokolwiek, co lubicie. Czasami lubię także dodać czerwoną fasolę i kiełki. Następnie umieszczam wszystkie warzywa na patelni, lub w garnku (pamiętajcie, by dodać trochę wody) i czekam, aż zrobią się miękkie. Gdy będą gotowe - mieszam razem z mięsem. Gotowe do zjedzenia. Jest to naprawdę prosty, ale smaczny przepis. 

*Sometimes it just happens that we don't have time or a will to cook something fancy. So what can we do, to eat something tasty, fast and cheap at the same time? Meat and veggies!
I usually use chicken or turkey, but this time we had a pork. You can eat it of course without the meat if you like.
So what to do: chop the meat into cubes, put it into a bowl - add olive oil, lemon juice and (I know it's not healthy) a bouillon cube (squash it in hand before you add it). Just mix it all together and fry untill the meat will be ready. 

Vegetables: our dinner had to be really quick today, so we used frozen veggies. But if we don't have to be hurry: take a corn, broccoli, zucchini, carrot, or anything you like. Sometimes I like to add a red bean and beansprouts. Then I put all those veggies into a pan or pot (remember to add a little bit water) and I fry it untill they get tender. After that mix together with meat and eat. It's really simple but tasty recipe :-)

 
A wy co robicie, gdy nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie? /*And what you're cooking if you don't have much time?

Przeczytaj również

4 komentarze

  1. Często robię coś podobnego, z tym, że używam parówek - bardziej na studencką kieszeń;) No i zazwyczaj dodaję makaron/ryż/kuskus. Mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. You can't go wrong with a pair of Pumas. Love the food upi wipped up too. Thanks for posting and feel free to drop by me too, soon.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja np w lato często wcinam: kawałki piersi z kurczaka w posypyję delikatnie przyprawą (do kurczaka prymat lub do kababa/gyrosa) podsmażam na patelni, w tym czasie kroje ogórki albo na kawałeczki albo na długie ok 4mm paski i polewam sosem greckim(knorr) rozrobionym w oleju/oliwie(wykorzystuję ok 60-70% zawartości torebki tego sosu), biorę placki do tortilli, układam je na talerzu na jednej części (ćwiartce) tortilli układam kurczaka, potem ogórki, zawijam i nalewam sobie pepsi :) Robiłam to już tyle razy i przyznam, że trzeba dobrać odpowiednio proporcje przypraw i sosu żeby dobrze smakowało(ale o tym napisałam). W lato się tym zajadam bo na upalne dni jest świetne ale z braku czasu i teraz czasem to robię :) A że nie jem wielu rzeczy(np.80% warzyw) to muszę sama sobie wymyślać takie dania.
    Pozdrawiaaam

    OdpowiedzUsuń
  4. Aha jeśli Cię to zainspiruje do napisania postu (to skorzystałabym:)) o jakichś kulinarnych przekąskach na taką mini imprezę dla znajomych, bo w sumie tylko koreczki są tak powszechnie znane ale kurczę co poza tym przygotować szybko i w większych ilościach ale żeby miło zaskoczyć znajomych, hm...(?)

    OdpowiedzUsuń