Przepis: Wegańskie spaghetti z awokado

4/04/2016

 
Gotujmy z awokado!
 O, tak! Jeśli zaproponujecie przepis, który jest tak szybki w przygotowaniu, że nie muszę czekać zbyt długo z pustym żołądkiem i wystarczająco prosty, bym mogła go przygotować bez długiej listy zakupów - to już mnie macie! Jestem wielką fanką wszystkich ,,jednogarnkowych" dań i prostych kombinacji. A jeśli dodatkowo cierpicie na problemy związane z glutenem, to ten przepis powinien sprostać waszym wymaganiom. Możecie powiedzieć, cóż, to teraz takie trendy, bez glutenu, wegańskie, pewnie też bez smaku? Zaskoczę was - jest przepyszne i bogate w dobre tłuszcze z awokado. To jedno danie odżywi wasze ciało w większym stopniu, niż przypuszczacie. Dajcie mu szansę. :-)

Składniki (na 1 porcję):
- 1 miękkie awokado
- garść makaronu spaghetti kukurydzianego
- przyprawy: 1 ząbek czosnku, pietruszka, pieprz ziołowy, szczypta soli, kilka kropel soku z cytryny/limonki

Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania.
2. W międzyczasie przygotuj awokado poprzez obranie go i usunięcie pestki. Rozgnieć widelcem w misce, dodaj kilka kropel soku z cytryny, posiekany bądź rozgnieciony ząbek czosnku oraz resztę przypraw według uznania. 
3. Gdy makaron jest gotowy, odcedź go i włóż z powrotem do garnka. Wrzuć rozgniecione awokado i zamieszaj razem bez podgrzewania. Gotowe! 
A jakie jest wasze ulubione danie z awokado?

Przeczytaj również

6 komentarze

  1. uuu proste i na pewno smaczne.... az slinka cieknie, musze zrobic jak najpredzej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Very tasty and I made it without garlic; works too

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yup, I do it this way too sometimes. You can also chop some onion to it (as the normal guacamole version)

      Usuń
  3. Zjadłabym razem z miseczką.

    OdpowiedzUsuń