Przepis: Makaron szpinakowy z soczewicą i czerwoną fasolą

1/27/2016

 Cześć! Są takie dni, gdy po prostu nie mamy czasu na gotowanie. To całkowicie normalne. Ale nasze ciała nadal potrzebują substancji odżywczych, zwłaszcza, gdy jesteśmy przepracowani i zestresowani. Wybór prostych i szybkich dań, które można łatwo przygotować w domu jest kluczem do sukcesu. Dziś pokażę wam pomysł na wegetariańskie danie z makaronem szpinakowym, które możecie dowolnie modyfikować i dodawać więcej składników. Można je zabrać do pracy w pudełku. A co najważniejsze - pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje!

 Składniki na dużą porcję: 
- dwie garstki makaronu ze szpinakiem (tagliatelle) 
- pół puszki czerwonej fasoli
- 5 dużych łyżek ugotowanej, lub konserwowej soczewicy
- przyprawy: pieprz ziołowy, słodka papryka, czosnek (najlepiej 1 świeży ząbek), pietruszka
- sos sojowy
- odrobina oliwy z oliwek 

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy ze szczyptą soli. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej wyciśnięty czosnek. 

2. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy czerwoną fasolę i soczewicę, mieszamy razem i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, słodką papryką i odrobiną pietruszki (świeżej lub suszonej). 
3. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i wedle uznania dodajemy odrobinę oliwy do smaku. 
4. Danie jest gotowe! Smacznego.
 A jakie jest wasze ulubione, szybkie danie?

Przeczytaj również

1 komentarze