Recipe: Lasagne

11/17/2015

 
Pomimo tego, że staram się jeść zdrowo i zazwyczaj wychodzi mi to bez problemu, czasem każdy ma ochotę na coś innego - i najlepszym daniem w takim przypadku jest pyszna lasagne! Jest nie tylko szybka, ale także prosta. W dodatku można ją stale urozmaicać - uwielbiam także wersję ze szpinakiem i serem feta. Jednakże najlepsza jest taka przygotowana z makaronu robionego w domu. Znając jednak realia życia codziennego wiem, że nie zawsze jest czas na to, by przygotować wszystko samemu. W takim przypadkach z pewnością wykorzystanie gotowych makaronowych pasków nie wyrządzi nikomu krzywdy! Dodatkowo, nie poleca się zbyt częstego używania takich jednorazowych tacek do pieczenia. To było jeszcze wtedy, gdy dopiero wprowadziłam się do Szwecji i nie miałam w kuchni żadnych przyborów.
Przyjrzyjmy się więc przepisowi.

Even though I successfully try to eat healthy, sometimes all of us have cravings for something different - the best dish then is lasagne! It's not only fast, but also easy to prepare. You can always add something new to it - I love the version with feta cheese and spinach. However, the best lasagne is the one with home made pasta. But during a day when we are in rush, it's not always easy to be able to do everything by ourselves. So in this case it should be forgiven! At also those one-use baking trays shouldn't be used too often. That was still back in time, when I just moved to Sweden, so I didn't have any kitchen equipment.
Let's take a look at the recipe.
SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego
- paczka makaronu do lasagne (moja miała 500g)
- 1-2 średnie papryki
- 1 cebula 
- ser żółty (według uznania)
- 500ml przecieru pomidorowego (można też wykonać sos samemu z pomidorów, jednak jest to bardziej czasochłonne)
- oliwa z oliwek
- przyprawy: pieprz czarny, sól, bazylia, szczypta chilli

Dodatkowo: forma do zapiekania, lub naczynie żaroodporne.

INGREDIENTS:
- 500g of minced meat 
- a package of lasagne pasta (mine had 500g as well)
- 1-2 middle-sized peppers
- 1 onion
- yellow cheese (which you like)
- 500ml of tomato puree (you can make the sauce by yourself by using tomatoes, but it's more time consuming)
- olive oil
- spices: black pepper, salt, basil, a pinch of chilli
 
PRZYGOTOWANIE:
Jest naprawdę proste i nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Kroimy cebulę i podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, następnie wrzucamy pokrojoną drobno paprykę oraz mięso mielone. Całość smażymy aż do uzyskania odpowiedniego koloru mięsa. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku przy użyciu soli, pieprzu, bazylii i odrobiny chilli. Gdy sos jest gotowy, wykładamy paski makaronu do naczynia żaroodpornego, lub formy do pieczenia. Makaronu nie gotuje się przed podaniem. 
Makaron przekładamy sosem aż do wykorzystania całości. Ostatnią warstwę sosu przykrywamy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni. Pieczemy przez ok. 30-40 minut aż makaron zmięknie, a ser lekko się przyrumieni.
Smacznego!

PREPARATION:
Is reallyeasy and doesn't require any cooking skills. Cut the onion and fry it on a pan with olive oil, and then add pepper (also cut) and minced meat. Fry it all until meat will have a proper color. Then add tomato puree and spices for the taste: salt, black pepper, basil and a pinch of chilli. When the sauce is ready, place lasagne pasta in the heatproof dish (or the baking form). Don't boil pasta before. Every layer of pasta should be followed by layer of bolognese sauce until it's all gone. The last layer cover by cheese. Put in the oven pre-heated to 200 degrees Celsius. Bake for around 30-40 minutes until pasta gets softer, and cheese will get a bit more golden.
Bon appetit!
 
I choć nie do końca jest to związane z Lasagne, to w związku ze zbliżającą się jesienią, wiele osób przeglądających moje wpisy o jesiennych i zimowych treningach dla biegacza, wysyłało na mojego maila zapytania dotyczące dobrych butów na deszczową pogodę. Kilka osób także pytało o poradę odnośnie oryginalności butów. Niestety jedyne co mogę w takim momencie poradzić, to nie sugerować się podejrzanymi przecenami na popularnym serwisie aukcyjnym, a rozejrzeć się w sklepach stacjonarnych, lub na http://www.butydobiegania.pl/. Powodzenia. :-) 
A jaka jest wasza ulubiona wersja lasagne?
What's your favorite version of lasagne?

Przeczytaj również

2 komentarze