Recipe: Kanelbullar (cinnamon buns)

9/07/2015

 
Hej! Esencja szwedzkiej ,,Fiki", pyszna przekąska, idealny dodatek na podróż i moja ulubiona szwedzka słodkość, która według mnie nadaje się na każdy sezon i porę dnia. Mówię oczywiście o kanelbullar, czyli pysznych cynamonowych bułeczkach. Z całego przepisu wystarczy ich dla całej gromadki i z pewnością przypadną wam do gustu wielu osobom. Nie wymaga praktycznie żadnych kulinarnych umiejętności i wychodzą za każdym razem. Zapraszam po przepis! 

*English: Hey! Essence of Swedish "Fika", delicious snack, perfect addition for the travel and my favorite Swedish sweet bun that as for me fits for every season and time of the day. Of course I'm talking about kanelbullar - delicious cinnamon buns. The whole recipe would be enough for a bunch of people, and I'm pretty sure a lot of people would like them. It doesn't require any cooking skills and they turn out good everytime. Feel free to check the recipe!
*Prezentowany przeze mnie przepis znalazłam na odwrocie mąki i jest przeze mnie wielokrotnie sprawdzony.

- 600-700g białej mąki (pszennej) 
- 1 duża szklanka mleka (ok 375-400ml) aczkolwiek zazwyczaj zastępuję je mlekiem owsianym (może być także sojowe, lub bez laktozy - z każdym wychodzą doskonałe)
- 125g roztopionego masła
- jedna kostka drożdży świeżych (w Polsce zazwyczaj można kupić 42g, w Szwecji są po 50g, ja zazwyczaj dawałam całe)
- 2 jajka
- 70g cukru (najlepiej brązowy) 
- przyprawy: cynamon i kardamon 

Dodatkowo: 
- słodki biały syrop (do polania na bułki przed podaniem)
- można dodać też cukrowe kryształki, które nie roztapiają się w czasie pieczenia. Ja czasem dodawałam czerwone (miały lekki owocowy posmak). 

*The shown recipe I have found on the back of flour package, and I have tested it multiple times.
- 600-700g of white flour 
- 1 big glass of milk (around 375-400ml) but I usually replace it with oat milk (can be also soy, or with no lactose - they are good in every option)
- 125g of melted butter
- 1 cube of yeast (In Poland it's usually 42g, in Sweden 50g, so I just use the whole package)
- 2 eggs
- 70g of sugar (better is brown)
- spices: cinnamon and cardamom 

Additionally:
- sweet white sirup (to use on the buns before serving)

- you can also use sugar cristals, which are not melting while baking. I sometimes use the red ones (they taste fruity).
Bułki są pyszne, jednak ich minusem jest naprawdę duża zawartość cukru, dlatego nie polecam ich do jedzenia codziennie. Wiadomo - wszystko z umiarem! :-) Dodatkowo ja nigdy nie dodaję cukru do samego ciasta, tylko do nadzienia. 

Buns are delicious but the disadvantage is that they contain a lot of sugar, so it's better to not treat it as a daily meal. You know - from time to time it won't do any harm! :-) At also, I never use sugar to the dough itself, but only to the filling.
 W dużej misce, lub garnku przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą mąkę, pokruszone w palcach świeże drożdże i dodajemy mleko (normalne, lub roślinne) oraz całe jajko (drugie posłuży do posmarowania bułek na koniec). Następnie ugniatamy w dłoniach, aż całość nabierze jednolitej konsystencji i odstawiamy pod przykryciem (ściereczką) do wyrośnięcia. Ciasto powinno dość szybko zrobić się bardzo puchate. Wtedy też możemy zabrać się za tworzenie bułeczek. 

*In a big bowl or pot we will prepare the dough. Mix the flour, fresh yeast crushed in hand and add milk (normal or vegetable) and whole egg (second you will use later). Then mix it in your hands until the consistency will be smooth and leave under the cover (cloth) until the dough will grow. It should be fluffy really fast. Then you can start making buns. 
 W małym rondelku rozgrzewamy i roztapiamy masło. Nie doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy zanim to nastąpi. Mieszamy z cukrem i dodajemy pół łyżeczki kardamonu oraz cynamon (wedle uznania). Cukier nie musi się rozpuścić, wystarczy całość tylko zamieszać ze sobą. Bierzemy garstkę ciasta i w dłoniach formujemy ją w rulonik, a następnie wałkujemy na blacie obsypanym mąką. Całość smarujemy roztopionym masłem a następnie rolujemy (jak sushi. :) ). Ostrym nożem tniemy na ok. 2cm roladki i kładziemy je na blaszce z papierem do pieczenia. Roztrzepujemy jedno jajko i każdą bułeczkę delikatnie smarujemy przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy od 10-15 minut w zależności od grubości bułek w temperaturze 200 stopni.
Można podawać ciepłe, lub zimne.
Smacznego! 


In a small pot heat and melt the butter. Don't boil it and turn it off before it will happen. Mix with sugar and add a half spoon of cardamom and cinnamon (as much as you wish). Sugar doesn't have to melt and it's enough to just mix it all with a spoon. Take a handful of dough and form a rulon in your hands, and then roll it (use a little bit of flour underneath). Grease the layer of dough with our melted butter and roll (as sushi :) ). By using a sharp knife, cut pieces for around 2cm and put them on a baking plate (with baking paper). Beat one egg and smear it on every bun delicately, before baing them. Bake for around 10-15 minutes, depending on how thick they are, in 200 degrees.
Serve hot or cold.
Bon appetit!


 
Ostatnio byłam totalnie zabiegana - zrobienie prawie 300 kilometrów, by zrobić przysługę i zawieźć części do koparki takiej jak te http://www.cemasz.pl/, poskutkowało dla mnie także wizytą w Ikei, gdzie kupiłam meble, ale też moje ulubione bułki cynamonowe. Wtedy też przypomniało mi się, że jeszcze taki przepis się tu nie pojawił i jak najszybciej nadrobiłam zaległości. :-) 

Przeczytaj również

4 komentarze

  1. Bardzo fajny przepis. Muszę go wypróbować. Tylko mam pytanie.
    Czym można zastąpić kardamon?
    Alicja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, można bez problemu zrobić bez kardamonu - smak na tym nie ucierpi! :-) Jeśli chcesz, możesz dodać dosłownie szczyptę imbiru zamiast, ale sama robiłam wiele razy z samym cynamonem i były super :)

      Usuń
    2. Wyszły bardzo dobre, lecz zamiast imbiru dodałam troszkę gałki muszkatołowej. W sam raz jako przekąska ;-)
      Pozdrawiam!
      Alicja.

      Usuń
    3. A faktycznie, zapomniałam o niej - super, że wyszły! :)

      Usuń