Recipe: Tofu and wheat dish

7/13/2015

Hej! Od zawsze moim mottem w kuchni było, by danie było szybkie, zdrowe i smaczne. Jednak jak większość, zdarza mi się po prostu nie mieć czasu na przygotowywanie wymyślnych posiłków, lub wyszukiwaniu skomplikowanych składników. Ratunkiem w takim przypadku zdają się być wszystkie dania jednogarnkowe, lub jak w tym przypadku - na jednej patelni. Zawsze mam w zamrażarce zieloną, lub żółtą fasolkę, która przydaje się w sytuacjach ,,kryzysowych", gdy nie mam pomysłu na to, co ugotować. Jednak gdy tylko macie dostęp do świeżych produktów - lepiej sięgać po nie, ponieważ nie tylko mają więcej witamin, ale tez po prostu lepszy smak. W swojej prostej propozycji obiadowej wykorzystałam tofu, dzięki temu danie staje się całkowicie wegetariańskie. Wiem, że tofu nie jest zbyt lubiane przez wiele osób, jednakże wystarczy przygotować do niego różnorodne marynaty, by zyskało ciekawy smak. Zainteresowani? Zapraszam do zapoznania się z przepisem! :-) 

*English: Hej! Since the beginning my kitchen motto has been to cook fast, healthy and tasty. But unfortunately as everyone, sometimes I simply don't have time for preparing fancy meals, or looking for the special ingredients. My saviour in that time are one-pot dishes, or like here - one pan. I always keep the green or yellow beans in my freezer, which I can use in those ,,ciris" situaton, where I don't have any idea what to cook. But if you have an access to the fresh beans, I recommend using those, because they have more vitamins and they are just tastier. In my simple proposition for the meal I used tofu, and that makes this dish fully vegetarian. I know that tofu is not really liked by many people, but it's enough to make a different marinates to make it taste interesting. 
Sounds good? Let's check out the recipe! :-) 

Składniki na 2 duże porcje: 
- 1 opakowanie tofu
- 2 słodkie papryki
- kilka łyżek stołowych gotowanej pszenicy (można kupić gotową w puszce, lub ugotować samemu)
- świeża lub mrożona fasolka (zielona, lub żółta) 
- dodatkowo: sos sojowy, czarny pieprz, oliwa z oliwek,  odrobina przypraw orientalnych

Przygotowanie jest bajecznie proste. Tofu kroimy na kawałki i marynujemy w sosie sojowym, dzięki czemu zyskuje lekko słonawy smak. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki, wrzucając na rozgrzaną patelnię i smażymy mieszając aż lekko zmiękną (pozostając chrupiące). Dorzucamy do kompletu tofu wraz z kilkoma łyżkami pszenicy i doprawiamy do smaku (np przyprawami orientalnymi).
Podajemy gorące. Gotowe! 

*Ingredients for 2 big portions:
- 1 pack of tofu
- 2 sweet peppers
- a few tablespoons of boiled wheat (you can buy it in the can or boil by yourself)
- fresh or frozen beans (green or yellow)
- additionally: soy sauce, olive oil, a pinch of oriental spices, black pepper

Making is amazingly simple. Cut tofu into cubes and marinate it with soy sauce - that will make it taste a little salty. Wash and cut the wegetables and put into the pre-heated pan. Fry and mix from time to time until they will get softer (but still crunchy). Add tofu and a few tablespoons of wheat and add some spices to the taste (np oriental spices).
Serve hot. It's ready!
A jakie są wasze ulubione szybkie dania? /
And what are yours favorite fast dishes? 

Przeczytaj również

5 komentarze

  1. Moim ulubionym szybkim daniem jest jajecznica, a tak w ogóle to fajna strona :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, że wystarczy nadać tofu smaku, by było zjadliwe, ale ja mimo wszystko za nim nie przepadam. Czasem jem, ale zdarza się to może raz na dwa-trzy miesiące. Próbowałaś kiedyś silken tofu? Jest baardzo delikatne i je w sumie czasami (bardzo czasami) lubię.

    A jak już się do tofu zbliżam, od razu biorę wędzone, żeby trochę nadać mu aromatu jeszcze przed użyciem :).

    Bardzo miły przepis :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jadłam wędzonego - muszę się rozejrzeć za tym. :)

      Usuń
  3. Czy to danie to przysmak w Szwecji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sądzę. :) Nigdy się z czymś takim nie spotkałam, ale koleżanki wegetarianki często przygotowują coś w tym stylu i się zainspirowałam.

      Usuń