Recipe: Chokladbollar

11/06/2014

Hej! Macie czasem ochotę na coś słodkiego, ale nie do końca wiecie co? Szukacie łakoci do kawy, lub czegoś dobrego do zjedzenia w czasie chłodnych zimowych wieczorów? Mam dla was pomysł w postaci ,,Chokladbollar", czyli słynnej, szwedzkiej kulki czekoladowej. Można je przygotowywać w niemal nieskończonej liczbie wariacji - czekoladowe z wiórkami kokosowymi, z alkoholem, mniej lub bardziej słodkie - opcji jest wiele! Oprócz tego, że są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, są niestety dość kaloryczne. Nie polecam więc zajadania nimi wszystkich smutków. :-) Zaczynajmy! /

English: Hey! Do you know the feeling of craving for something sweet, but you don't really know for that kind? Or you look for something good to eat with coffee or during the cold, winter nights? I have an idea for you - ,,Chokladbollar" - a famous, swedish chocolate ball. You can prepare them in endless varieties - chocolate with coconut shreds, with alcohol, less or more sweet - so many options! Except of that they are easy and fast to make, they're unfortunately pretty caloric. So I don't recomment eating up your sadness with them. ;-) Let's start!
SKŁADNIKI:
- biały lub brązowy cukier
- niesolone masło
- naturalne kakao
- płatki owsiane
- szczypta cukru wanilinowego
- opcjonalnie: kawa rozpuszczalna

PRZYGOTOWANIE:
Ilość użytych składników zależy od tego, ile kulek planujecie zrobić. Według przepisu (na 30 mniejszych kulek z opakowania kakao), powinno to być ok. 100g masła/margaryny. Około 100g cukru (polecam mniej), garść płatków owsianych, wszystko zmieszać razem ze szczyptą cukru wanilinowego i odrobiną kawy rozpuszczalnej. Kakao polecam dodawać stopniowo, aby kontrolować czy całość nie będzie za lepka - konsystencja powinna być odpowiednia do uformowania kulek w dłoniach. Gotowe kulki polecam obtoczyć dodatkowo w reszcie kakao, umieścić w papierowych papilotkach i odstawić do lodówki. Najlepiej smakują schłodzone. Smacznego!

*English: INGREDIENTS:
- white or brown sugar
- unsalted butter
- natural cocoa
- oats 
- a pinch of vanilla sugar
- optional: instant coffee

PREPARATION: 
The amount of ingredients depends on how many chocolate balls you want to make. Due to the recipe from the package of cocoa (for 30 smaller balls) it should be around 100g of butter/margarine, around 100g of sugar (I recommend little less). Then a handful of oats and mix it all together with a pinch of vanilla sugar and instant coffee. Add cocoa from time to time to check the consistency. It shouldn't be too sticky, and it should be easy to form balls in hands. Ready balls cover with the rest of cocoa, place in paper forms and put into fridge. Best served chilled. Bon appetit! 
Próbowaliście kiedyś takich smakołyków? /
Have you ever tried that kind of sweets?

Przeczytaj również

2 komentarze

  1. Chyba zacznę uczyć się szwedzkiego, bo tak miło wygląda :D.
    Nie próbowałam, ale osiągnęłam w końcu sukces w robieniu makaroników! :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja próbowałam z prażonym ryżem, pycha i rzeczywiście można się uzależnić. Ale tobie Magda uzależnienie od takich pyszności niczym nie grozi:))

    OdpowiedzUsuń