Recipe: Cuscous stuffed peppers

10/13/2014

Hej! Po nalocie na Ikeę moja kuchnia w końcu umożliwia przygotowanie normalnych posiłków. Musiałam w końcu więc ściągnąć folię z piekarnika i przetestować go na tych pysznych pieczonych paprykach wypełnionych kaszą kuskus o smaku curry. Jest to smaczna i bardzo szybka propozycja obiadowa, lub też jako przekąska pod wieczór. Składniki można dowolnie modyfikować, jednak w podstawowej wersji są znakomite i bardzo nisko kaloryczne. Moja mama robiła w domu często podobne, ale z ryżem - również polecam. Ale dość opowieści, zabierajmy się do przygotowań! :-)

English: Hey! After buying utensils in Ikea, my kitchen finally makes it possible for me to do normal meals. I had to remove the foil from the oven and test it while making those delicious peppers filled with curry flavoured cuscous. It's really tasty and simple idea for lunch or evening snack. Ingredients can be easilly modified, but in this basic version they are just fine too and low-caloric. My mum used to make similar ones at home, but with rice - I also recommend it. But enough of talking - let's prepare them! :-)
SKŁADNIKI (na 3 porcje):
- 3 duże papryki
- 1,5-2 szklanki kaszy kuskus (ja zrobiłam odrobinę za dużo) - można zastąpić ryżem
- kukurydza
- sól, pieprz, curry
- w wersji z mięsem wykorzystałam kiełbaskę z przyprawami, ale można też zastąpić ją kurczakiem
- ser gouda

INGREDIENTS (for 3 portions)
- 3 big peppers
- 1,5-2 glasses of cuscous (I did a bit too much) - you can replace it with rice
- corn
- salt, pepper, curry
- in a version with meat I used a spicy sausage, but you can use also a chicken
- gouda cheese
PRZYGOTOWANIE:
- Papryki myjemy i przecinamy na górze, wyciągając nasiona
- W międzyczasie przygotowujemy kasze kuskus. Nastawiamy wodę w czajniku i zalewamy kaszę w misce, pozostawiając na chwilę do nasiąknięcia. Ja zawsze używam tyle wody, by został ok. 1 cm nad powierzchnią kaszy.
- W przypadku mięsa doprawiamy pieprzem i solą i smażymy na patelni z małą ilością oleju.
- Gdy mięso jest gotowe, mieszamy razem: kaszę kuskus, kiełbaskę, kukurydzę i doprawiamy ok. 2-3 łyżeczkami curry (im więcej, tym bardziej pikantne).
- Wypełniamy tym papryki i posypujemy serem na wierzch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni aż zmiękną i ser się przypiecze. Ok. 20-30 min.
- Podajemy gorące. Smacznego!

English: PREPARATION:
- Clean peppers and cut them in a half on the top, remove the seeds
- In the meantime prepare cuscous. Boil water and pour your cuscous in a bowl, leaving it to sink in. I always leave 1cm of water over the surface of cuscous.
- If you're using meat, add salt and pepper and fry it on a pan with small amount of oil.
- When meat is ready, mix it all together: cuscous, sausage, corn and add 2-3 teaspoons of curry (the more - the more spicy) 
- Add filling tothe peppers with some cheese on top. Put into the oven pre-heated to about 150 degrees Celsius and bake until they'll be softer and the cheese a bit crunchy. About 20-30minutes.
- Serve hot. Bon appetit!
Lubicie takie faszerowane papryki? /
Do you like that kind of stuffed peppers?

Przeczytaj również

2 komentarze

  1. Uwielbiam nadziewaną paprykę ;) Moje zawsze są pękate bo nie potrafię się zdecydować i wpycham do niej wszystko :D

    OdpowiedzUsuń