Recipe: Citrus mint smoothie

7/24/2014

 Cytrusowo-miętowe smoothie to świetna propozycja na orzeźwiający koktajl na upalne dni. Dzięki wykorzystaniu zdrowych, naturalnych składników jest to też dobre źródło kilku witamin. Taki koktajl można z powodzeniem przelać do szklanej butelki i zabrać ze sobą do pracy, czy na wyjazd. Ja często robię podobny do śniadania, czy jako przekąskę po treningu.
Ciekawym dodatkiem, który raczej się tu jeszcze wcześniej nie pojawiał jest pyłek pszczeli (zwany pyłkiem kwiatowym).


Czym jest pyłek pszczeli? Z czym go się je?
Właściwie ze wszystkim! To cenne źródło witamin (np. A, B1, B2, B12, C, E, D...), makro i mikroelementów, a także enzymów (pepsyna i inne). Możecie go zobaczyć poniżej na zdjęciu w słoiczku - wygląda jak malutkie granulki w delikatnych kolorach. W zapachu przypomina kwiaty i łąkę, w smaku zaś jest słodki. 

Pyłkiem zainteresowałam się ostatnio i zrobiłam w związku z tym małe rozeznanie. Otóż wspomaga on naturalną odporność, przydaje się także przy przeziębieniach i profilaktyce. Jest bardzo zdrowy i zaleca się jedzenie ok. 1-2 łyżeczek dziennie. Jak? Jest na to wiele sposobów. Można na przykład rozcieńczyć go lekko z ciepłą wodą, dodać do herbaty, owsianki, czy muesli, do jogurtu (czy też koktajli, smoothie itp). Ostatnio dodałam nawet odrobinę do kawy - opcji jest nieskończenie wiele! Można go również mieszać z miodem.
Co ciekawe - pyłek pszczeli jest również zalecany sportowcom. Jako biegacz wzięłam sobie to do serca. :-)) 

Z innych zastosowań niektórzy polecają też pyłek pszczeli jako maseczkę, sposób na obniżenie złego cholesterolu, czy wyrównanie masy ciała. Zatem jak widać - to cudowny składnik. Niektórzy określają go w internecie jako suplement z działu tzw. ,,super foods". Słyszeliście o nim kiedyś? A może też używacie? :)
Swój otrzymałam ze sprawdzonego źródła (dziękuję Aniu!), jednak gdy nie macie dostępu do osób zajmujących się pszczelarstwem, możecie znaleźć taki pyłek w sklepach ze zdrową żywnością.

Citrus-mint smoothie it's a great idea for refreshing coctail during hot summerdays. Because of only natural ingredients it's also a great source of vitamins. That kind of smoothie can be easily carried in glass bottle to work. FURTHER TRANSLATION IN PROGRESS
 
SKŁADNIKI NA SMOOTHIE:
- 1 dojrzałe mango (aby wydobyć jak najwięcej miąższu, przetnijcie je na pół, usuńcie wielką pestkę a dwie połówki lekko natnijcie w kratkę i wywińcie - dzięki temu będzie łatwiej)
- sok z połowy limonki
- sok z kilku plasterków cytryny
- garstka liści świeżej mięty
- jogurt naturalny typu greckiego (gęsty) - ilość według uznania, ja dodałam kilka łyżek
- opcjonalnie jedna łyżeczka brązowego cukru dla smaku
- 1-2 łyżeczki pyłku pszczelego
- kilka kostek lodu (gdy zamierzacie spożyć koktajl od razu)
 PRZYGOTOWANIE:
Banalnie proste. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki w blenderze (najlepiej kielichowym) i podawać schłodzone, lub przelać do butelki i zabrać na wynos.
Smacznego!

Przeczytaj również

6 komentarze

  1. Całkiem apetyczne wygląda, w sumie kiedy widziałem taki pyłek na półkach sklepowych, nigdy nie wiedziałem, do czego można go wykorzystać ;) teraz już wiem, taki koktajl musi smakować naprawdę orzeźwiająco :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz, a ja właśnie mam problem ze znalezieniem go w sklepach stacjonarnych :D

      Usuń
  2. Jak to smakowicie wygląda, aż złapałam ochotę na takie orzeźwienie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Sweety, this looks so tasty!!!


    http://the-haute-strawberry.blogspot.gr/

    OdpowiedzUsuń