Recipe: Apple and orange mousse

5/16/2014

 
Słodki mus jabłkowo-pomarańczowy z dodatkiem naturalnego miodu pszczelego to coś, co uwielbiam już od dziecka. Można przygotować go w wersji gęstej (do jedzenia łyżeczką), lub z odrobiną wody/mleka sojowego, by cieszyć się owocowym napojem. Do musu pasują także płatki owsiane, czy też orzechy - wszystko zależy od waszych upodobań. Skusiłam się też i dodałam odrobinę cynamonu, znanego jako jedna z najzdrowszych przypraw. Wiem jednak, że wiele osób go unika (bez niego całość i tak będzie aromatyczna!).
Zapraszam do wypróbowania przepisu - ze względu na smak, szybkość przygotowania oraz oczywiście walory zdrowotne. 
 SKŁADNIKI (na 1 porcję):
- 1 mała pomarańcza
- 2 małe jabłka 
- łyżka miodu (najlepiej ze znanej pasieki - odradzam te z supermarketów, ponieważ zawierają antybiotyki)
- odrobina cynamonu (opcjonalnie)
- odrobina wody/mleka sojowego, gdy chcemy mieć rzadszą konsystencję

PRZYGOTOWANIE:
Bez zbędnej filozofii miksujemy wszystko w blenderze na gładką masę. Podajemy schłodzone.
Lubicie? Pijecie? A może macie inne sprawdzone patenty na tego typu owocowe musy?

Przeczytaj również

4 komentarze

  1. Na pewno sobie zrobię taki mus:).
    W kwestii podobnych dań - trafiłaś: dwa dni temu opublikowałam taka notkę:
    http://spinkiiszpilki.blogspot.com/2014/05/kilka-pomysow-na-pyszne-ale-nietuczace.html

    Będzie mi miło, jeżeli wpadniesz:).

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie "wynalazki":) mogłabym je pić codziennie:)
    http://zycienienabogato.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze jest to, że takie musy można robić ze wszystkich owoców. zawsze wychodzą pyszne:) ja miskuje co mam akurat pod ręką. w sam raz na drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobrze to wygląda, chyba też tak zacznę robić - super sprawa, zwłaszcza na tę porę roku ;)

    OdpowiedzUsuń