Recipe: Healthy homemade chocolate

4/12/2014

Hej! Z okazji Światowego Dnia Czekolady przygotowałam coś wyjątkowego - zdecydowałam się na drugie podejście do domowej roboty, organicznej czekolady. W mojej 3 składnikowej wersji zawarłam wszystko to, co naturalne, a jednocześnie smaczne. Dzięki czemu nie ma powodu, by odmawiać sobie słodkości. Taką czekoladę można jeść z czystym sumieniem. Dzięki dużej zawartości naturalnego, ciemnego kakao oraz zredukowaniu kalorii do minimum, niesie więcej pożytku, niż kupne wersje. 
Gorzka czekolada wpływa bowiem pozytywnie na nasz organizm - zawiera pożyteczne antyoksydanty, działa dobrze na nasz mózg i pamięć, a jednocześnie wytwarza też hormon szczęścia. 
Zainteresowani? Zapraszam do wypróbowania!


Hi! Because of the International Chocolate Day, I prepared for you something special - it's my second try with making healthy organic chocolate. In my version I used only 3 ingredients. I wanted to make something natural, but yet tasty. So there's no reason to avoid sweeteness in this form. That kind of chocolate can be eaten without regrets. Because of the dark cocoa and reduced calories there are only advantages of eating it. There are many benefits of eating dark chocolate - it has a great influence on our body, brain and memory contains useful antioxidants and gives us a happy hormon. Interested? You're welcome to try it out!
Ingredients: 7 tablespoons of dark unsweetened cocoa, 5 tablespoons of organic coconut oil, about 2 tablespoons of maple or agave syrup. Optional: 1 drop of vanilla extract.
Optional sprinkles: goji berries, nuts, oats, dried fruits (cranberry, pineapple etc.), almond flakes, shredded coconut.
How to make: it's really easy. Mix all of the ingredients in the bowl, and then place it on the baking paper using your hands of a spoon. Chill in the fridge for a while, and then it's ready to eat. You may need to warm the coconut oil a little bit (it would be easier to combine everything).
 SKŁADNIKI POTRZEBNE DO ZROBIENIA DOMOWEJ CZEKOLADY:
- 7 łyżek stołowych ciemnego, niesłodzonego kakao
- ok. 5 płaskich łyżek organicznego oleju kokosowego
- ok. 2 łyżki stołowe naturalnego syropu klonowego, lub syropu z agawy
 - opcjonalnie: 1 kropla aromatu waniliowego.
 OPCJONALNE DODATKI DO DOMOWEJ ROBOTY CZEKOLADY (POSYPKI):
- jagody goji
- żurawina
- orzechy
- płatki owsiane
Ale nadają się również: inne suszone owoce (np. ananas), płatki migdałowe, wiórki kokosowe itp.
 PRZYGOTOWANIE CZEKOLADY:
Jest dziecinnie proste i każdy poradzi sobie z tym przepisem bez problemu. Wymaga minimum umiejętności kulinarnych w postaci zmieszania wszystkiego razem.
1. Wsyp 7 łyżek naturalnego kakao do miski
2. Ok. 5 płaskich łyżek oleju kokosowego podgrzej delikatnie, co ułatwi wymieszanie składników. Wlej do miski.
3. Dodaj 2 łyżki stołowe syropu klonowego, lub syropu z agawy.
4. Po wymieszaniu składników wyłóż powstałą masę na papier do pieczenia i za pomocą łyżki, lub palcami, uformuj odpowiedni kształt. Można delikatnie naciąć kształt kostek, co ułatwi późniejsze połamanie jej. 
5. Włóż do lodówki aż do momentu stężenia. Nie powinno zająć to zbyt dużo czasu. Później czekoladę można przechowywać w temperaturze pokojowej.
6. Smacznego!
 W drugiej wersji dodałam odrobinę suszonej żurawiny.
 Próbowaliście kiedyś zrobić taką czekoladę?

Przeczytaj również

1 komentarze

  1. takiej jeszcze nie jadłam, ale spróbuj zrobic z mleka w proszuku. jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń