Recipe: Guacamole baked fish

4/21/2014

 
Cześć! W kuchni cenię sobie dwie rzeczy: prostotę i smak. Zazwyczaj z takiej kombinacji wychodzą dania nieskomplikowane w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowe, więc i tym razem śmiało mogę polecić wam swój najnowszy wynalazek: dorsza pieczonego w domowej roboty guacamole wraz z kaszą kuskus, gotowanymi warzywami i sosem na bazie jogurtu greckiego. 

Hi! While I'm cooking, there are two the most important things for me: simplicity and the flavour. Usually I'm able to make great, easy and healthy meals from this combination. So I can surely recommend my newest invention: cod fish baked in homemade guacamole, with couscous, boiled vegetables and sauce (based on the greek type yogurt.

INGREDIENTS (for 2 portions: 2 cod fish fillets, about a glass of couscous, 3-4 handfulls of chopped vegetables (broccoli, yellow beans, carrot and peas), 1 soft avocado, 1 natural yogurt, seasoning: basil, oregano, black pepper, garlic, chilli, a slice of lime, 1-2 teaspoons of tomato sauce.

PREPARATION: Boil vegetables. Place the fish in the heatproof dish. Prepare guacamole in the separate bowl. Cut in a half, remove the seed and and drill with the spoon. Add some garlic, chilli, pepper and juice from one slice of lime. Mix using fork and place on the fish. Bake for about 20-25 minutes in 180-200 degrees. You can additionally fry your veggies on a pan with olive oil, basil and oregano. When they're done put in the bowl. Then make the sauce - pour there 1 cup of natural yogurt with 1-2 tablespoons of tomato sauce. In the meantime prepare couscous - pour with boiling water and left under the cover for a few minutes. Serve all hot. Bon appetit!


 SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 2 kawałki filetu z dorsza bez ości 
- około szklanki kaszy kuskus
- 3-4 garstki pokrojonych warzyw (brokuły, żółta fasolka, marchewka, groszek)
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 miękkie awokado
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, czosnek (najlepiej świeży), odrobina chilli (świeże, lub w proszku)
- plasterek limonki
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
1. Warzywa pokrójcie i ugotujcie (lub jeśli wolicie - na parze).
2. Ryby umieśćcie w naczyniu żaroodpornym. W osobnej miseczce przygotujcie guacamole z jednego, miękkiego awokado. Przekrójcie je na pół, usuńcie pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążcie środek. Dodajcie odrobinę czosnku, sok z jednego plasterka limonki, opcjonalnie także trochę pieprzu oraz szczyptę chilli do smaku. Całość zmieszajcie razem za pomocą widelca, a następnie nałóżcie na rybę, jak pastę. Dorsza pieczcie ok. 20-25 minut w temp. 180-200 stopni.
3. Ugotowane warzywa można dodatkowo doprawić tworząc sos na patelni - odrobina oliwy, bazylia, oregano, chilli. Gdy są gotowe, przełóżcie je do osobnego naczynia.
 
4. Na patelnię, na której robione były warzywa wlejcie 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego. Sos nada mu ciekawego aromatu. Dodajcie 1-2 łyżeczki naturalnego przecieru pomidorowego i doprawcie do smaku. W międzyczasie przygotujcie kaszę kuskus poprzez zalanie jej wrzątkiem w miseczce i pozostawienie pod przykryciem przez kilka minut (aż nasiąknie). 
Całość podawajcie na ciepło. Smacznego!
Próbowaliście kiedyś ryby z awokado? :-)

Przeczytaj również

0 komentarze