Recipe: Baked brussels sprouts

3/28/2014

 
Cześć! Dziś przychodzę do was ze znakomitą, zdrową przekąską, która może nadać się do pochrupania w trakcie oglądania filmu, czy jako ciekawy dodatek do obiadu. Gotowana brukselka pomaga w obniżaniu cholesterolu, w dodatku mnóstwo w niej witaminy K, C, B6, A oraz magnezu. Mają też w sobie potrzebne antyoksydanty.
Niestety nieczęsto gości ona na naszych stołach. Sama byłam do niej dość uprzedzona, ponieważ w standardowej wersji (zazwyczaj w zupie warzywnej, której nie znoszę) wydawała mi się niesmaczna. Teraz jednak, gdy odkryłam, że owszem - ma smak; mam zamiar przygotowywać ją znacznie częściej. Zwłaszcza, że zajmuje to bardzo niewiele czasu, a ze spożycia jej są same plusy.

Hi! Today I came to you with a great, healthy snack, that could be used as the movie-snack, or a dinner addition. Boiled brussels sprouts can help us with lowering cholesterol and contains a lot of vitamins: K, C, B6, A, magnesium and antioxidants.
Unfortunately it's not a common vegetable. I was also pretty sceptic to it, because in a ,,standard version" (usually in vegetable soup, which I hate) it seemed untasty to me. But now, when I discovered that in fact, it could be tasty - I'm going to make this snack more often. And it takes very small amout of time to make it, and there are so many benefits of eating it.
 
POTRZEBUJECIE:
- paczki świeżych brukselek
- 2-3 ząbków czosnku
- 3-4 łyżek stołowych masła, lub oliwy
- suszonej ostrej papryki
- oregano/ bazylię
- pieprz ziołowy 

YOU NEED:
- a pack of brussels sprouts
- 2-3 garlic gloves
- 3-4 tablespoons of butter or olive oil
- hot pepper dried
- oregano/basil 
- herbal pepper 
 
1. Oczyść (z zewnętrznych i starych liści) i gotuj brukselki przez ok. 5-7 minut. Dodaj szczyptę soli i cukru.

1. Clean (from the outer and old leaves) and boil brussels sprouts for about 5-7minutes. Add a pinch of salt and sugar.
 
2. Gdy już się ugotują, poprzecinajcie je w połowie i umieśćcie na blaszce do pieczenia (ja dodatkowo wyłożyłam też papier do pieczenia). Nagrzejcie piekarnik.
W międzyczasie wymieszajcie składniki na sos. W małym garnuszku podgrzejcie i połączcie 3-4 łyżki masła (lub oliwy z oliwek), 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku, trochę ostrej czerwonej papryki, pieprzu ziołowego, bazylii i oregano. Zamieszajcie całość i wylejcie na brukselki. Papier do pieczenia ułatwi później mycie blaszki po pieczeniu. :-)
Pieczcie całość przez ok. 5 minut w 200 stopniach. Gotowe!


2. When they're boiled, cut them all in a half and place on the baking tray (I also used baking sheet). Heat the oven. And in the meantime combine all of the ingredients for the sauce. In the small pot heat and mix 3-4 tablespoons of butter (or olive oil), 2-3 squeezed gloves of garlic, a bit of hot red pepper (dried), herbal pepper, basil and oregano. When it's all combined, pour over the brussel sprouts. I used the baking sheet so it would be easier to clean the tray after baking. :-)
Then bake for about 5 minutes in 200 degrees Celsius. And it's ready!
 
Próbowaliście kiedyś brukselek przygotowanych w taki sposób? Lubicie je w ogóle? :-) /
 Have you ever tried brussels sprouts this way? Do you even like it? :-)

Przeczytaj również

3 komentarze

  1. It looks really delicious!

    -Katherine
    highheeledconfusion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń