Recipe: Salmon in garlic & ginger marinade

2/13/2014

 
Cześć wszystkim i witam w moim nowym przepisie, w którym znajdziecie też domowej roboty marynatę, nadającą się do wszystkich rodzajów ryb i mięs. Dziś pokażę wam prosty i nie wymagający wiele czasu pomysł na pieczonego łososia z czosnkiem i imbirem, ryżem curry i gotowanymi marchewkami z papryką.
Dlaczego wybrałam łososia? Jest to moja ulubiona ryba i smakuje świetnie niemal za każdym razem - jest to też bogate źródło witamin (A,D,E i B), a co najważniejsze - także źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Ostatnio też lekko się przeziębiłam, zatem pomyślałam, że tego typu przyprawiony obiad będzie idealny w ramach kuracji leczniczej (przede wszystkim przez czosnek). Zatem zaczynajmy i mam nadzieję, że wam zasmakuje! :-) 

POTRZEBNE PODSTAWOWE SKŁADNIKI (na 2 porcje)
- 2 kawałki łososia (lub innej ryby/mięsa - polecam tą marynatę również z kurczakiem)
- 3 marchewki
- ryż (użyłam białego)
- curry
- sos sojowy
- słodka papryka 
- odrobina soli i pieprzu
 
*Hi guys and welcome to my newest recipe including home-made marinade, that can be also used with all kinds of fish and meat. Today I'm gonna show you a simple and time-saving recipe for baked salmon in garlic & ginger marinade, curry rice and boiled carrots with pepper.
Why I choose salmon? Because it's my favourite fish. Tastes excellent every time and it's a healthy source of vitamins (A, D, E and B) and what's more important - also source of omega-3 and omega-6 fatty acid
s.
And because lately I caught a bit cold, I thought that kind of spicy dish would be perfect for the recovery (above all: ginger). So let's start and I hope you'll like it! :-)

BASIC INGREDIENTS NEEDED (for 2 portions)
- two pieces of salmon (or any other fish/meat - I also recommend using this marinade with chicken)
- 3 carrots 
- rise (I used white)
- curry 
- soy sauce
- sweet dried pepper
- a bit of salt&pepper
Na samym początku weźmy się za marynatę. Może być przyrządzona w każdym rodzaju blendera.
SKŁADNIKI:
- dużo świeżego czosnku (użyłam 8 obranych ząbków)
- połowa świeżego i obranego imbiru
- świeże, lub suszone: bazylia, oregano
- papryka, tymianek lub rozmaryn
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- trochę wody (jeśli konsystencja będzie za gęsta)
- 1 łyżka musztardy z gorczycą 
 
*First of all, let's deal with our marinade. It can be done with any kind of blender you have.
INGREDIENDTS:
- a lot of fresh garlic (I used 8 peeled garlic cloves)
- a half of fresh and peeled ginger 
- fresh or dried: basil, oregano
- pepper, thyme or rosemary 
- 2 tablespoons of olive oil 
- some water (just for the consistency, so it wouldn't be so stiff)
- 1 tablespoon of whole grain mustard 
Wykonanie jest bajecznie proste: zmiksujcie razem wszystkie składniki przez ok. 30 sekund. Dodajcie odrobinę wody, jeśli konsystencja jest za gęsta. /
 
*Simply blend it all together for about 30 seconds Add water when it's too stiff.
 
Przygotujcie łososia i umieśćcie go w żaroodpornych naczyniach, na wierzch dodajcie marynatę. Nagrzejcie piekarnik do 200stopni i pieczcie rybę przez ok. 20-25 minut. /
 
*Prepare your salmon and place it in the heatproof dishes and add your marinade on it. Heat the oven to 200degrees Celsius and then bake your salom for about 20-25 minutes.
W międzyczasie zagotujcie wodę na ryż. Dodajcie tam trochę przyprawy curry i ok 1-2 łyżki sosu sojowego (lub soli, jeśli jesteście uczuleni). Pokrójcie i ugotujcie marchewki - gdy zmiękną, wylejcie wodę i dodajcie odrobinę zmielonej papryki, mieszając wszystko na małym ogniu przez chwilę. /
 
*In the meantime boil water for the rice. Add there some curry and about 1-2 teaspoons of soy sauce (or just salt if you're alergic). Also cut and boil carrots - when soft, remove all of the water from the pot and mix with a pinch of sweet pepper on the small heat.
 
Gotowe do podania, póki gorące. Bon appetit! :-) /
 
*Serve all while hot. Bon appetit! :-)
 Macie jakieś ulubione marynaty z przyprawami? Albo też znacie jakieś dobre domowe sposoby na przeziębienie? :-) /

*Do you have any favourite spiced marinades? Or maybe you know any good home cures for the cold? :-)

Przeczytaj również

2 komentarze

  1. Wygląda pysznie i pewnie takie jest :)
    Ja piekę rybę w sosie z majonezu i śmietany. Wiem, że mało dietetyczne, ale czasem można zgrzeszyć. Naczynie smaruję masłem, potem wędruje warstwa pokrojonej w kostkę cebuli (dajemy jej tyle ile lubimy, u nas jest jej dość dużo), następnie rybka. Posypujemy ją koperkiem i przykrywamy warstwą 'sosu', który powstaje poprzez zmieszanie majonezu z śmietaną w proporcji 1:1. Ponownie posypujemy koperkiem i wrzucamy do piekarnika na około 20-30 min. w 200 stopniach. Do rybki najbardziej pasuje ryż, który można ugotować w międzyczasie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie! :) ps. jak Ci wyszedł tak idealny kształt ryżu?

    OdpowiedzUsuń