Recipe: Lactose free homemade milk ideas (coconut and almond)

2/25/2014

Cześć! Słyszeliście kiedyś o nietolerancji laktozy? Jest to niezdolność do przyswojenia cukrów zawartych w mleku, lub produktach pochodzenia mlecznego, powodująca głównie bóle brzucha i problemy gastryczne. Może być to duża niedogodność przy kupowaniu koktajli, kaw, czy shake'ów, ponieważ wiele z nich jest oparta na krowim mleku, lub jogurcie naturalnym. Oczywiście w wielu miejscach można znaleźć zastępstwo i wybrać mleko sojowe, ale nie wszędzie. Zatem łatwiej jest przygotować takie napoje w domu. Osobiście nie mam problemów z przyswajaniem zwykłego mleka, ale lubię eksperymentować i poszukiwać nowych smaków.
Oto więc kilka moich pomysłów na tego typu przekąski.


 Hello! Have you ever heard about lactose intolerance? It's a inability to digest sugar found in milk or milk-derived dairy products, mostly causing stomach pain and gastric problems . It may be a huge inconvenience, while buying smoothies, coffees or shakes, because most of them are based on cow milk, or natural yogurt. Of course at many points you can find a replacement and pick a soy milk, but not everywhere. So it's easier to make that kind of drinks at home. And even though I don't have problems with lactose and I can drink normal milk, I like to try out new flavours, so here are some of my ideas for tasty snacks.

 
Wybierzcie owoce, lub dodatki - ja wybrałam słodkie pomarańcze, pół cytryny i jedno kiwi. Jednak pomysłów na koktajle jest nieskończenie wiele. Mogą to być także np. banany, owoce mrożone, słodkie dodatki, orzechy.
Następnie pora na wybór mleka - mleko bez laktozy dostępne w sklepie, mleko sojowe, domowej roboty mleko migdałowe, lub domowe mleko kokosowe.
Umieśćcie wszystkie składniki w blenderze i miksujcie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawajcie schłodzone ze słomką.

DOMOWE MLEKO MIGDAŁOWE (może być przechowywane w lodówce tylko kilka dni): Umieśćcie migdały w misce i zalejcie wodą, by nasiąknęły. Gdy woda zrobi się lekko szara, wylejcie ją i odsączcie migdały. Umieśćcie je w blenderze i wlejcie 2 szklanki świeżej wody na każdą 1 szklankę migdałów. Miksujcie ok. 2-3 minuty aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przy użyciu sitka oddzielcie mleko migdałowe od reszty. Mleko jest gotowe do picia. Nie wyrzucajcie jednak cząstek migdałów, ponieważ po wysuszeniu mogą być użyte do muesli, owsianki itp. 

DOMOWE MLEKO KOKOSOWE: Przygotowanie jest podobne do mleka migdałowego. Będziecie potrzebowali paczki wiórków kokosowych. Użyjcie 2 szklanek czystej wody na każdą 1 szklankę wiórków. Miksujcie w blenderze przez kilka minut, aż całość będzie gładka. Oddzielcie wiórki od mleka przy użyciu sitka. Po wysuszeniu kokos także może być później użyty, nawet do pieczenia ciasta, czy ciastek. Opcjonalnie można dodać do mleka kilka kropel waniliowego ekstraktu. /

*Pick your fruits or additions- I choose sweet oranges, a half of lemon and one kiwi. But there are endless ways to make different coctails. You can use also bananas, frozen fruits, sweet additions, nuts.
Then pick your milk - a lactose free milk you can find in stores, soy milk, homemade almond milk or homemade coconut milk
Put all of your ingredients in the blender and mix until smooth. Serve chilled with a straw.

HOMEMADE ALMOND MILK (can be stored only for a few days in a fridge): Put your almonds in a bowl, pour water and let them soak for a while. When the water will be a little gray, then soak them, remove water and put almonds in a food processor (blender). Pour 2 cups of fresh water for every 1 cup of almonds and mix for about 2-3 minutes until smooth. Use a strainer to separate your almond milk, from the rest of almond parts. Milk is ready to drink. Don't remove the almond rests, you can dry them and use with muesli, oatmeals etc.

HOMEMADE COCONUT MILK: Preparation is similar to almond milk. You'll need a package of coconut shreds. Use 2 cups of water for every 1 cup of shredded coconut. Mix in a blender for a few minutes until smooth and separate the milk from coconut parts (they can also be dried and used even while making cakes or cookies). Optionally you may add a few drops of vanilla extract to your milk.
 
Zarówno ci, którzy cierpią od nietolerancji laktozy, jak i ci, którzy nie lubią smaku krowiego mleka, mogą w łatwy i szybki sposób przygotować smaczne mleczne zastępstwo w domu. Może być spożywane zarówno na ciepło, jak i zimno, do pieczenia, owsianek itp. Mogą być doprawiane ekstraktami, jak np. waniliowy, orzechowy - nie bójcie się próbować nowych smaków, a jestem pewna, że efekty was zaskoczą! Pamiętajcie jednak, że tego typu mleko nie może być przechowywane w lodówce zbyt długo. 
Smacznego! /
 
*People who suffer from lactose intolerance, or those, who just don't like the taste of cow milk, can easily and fast prepare their own tasty milk at home. It can be used for every type or drinks (both hot and cold) as well as for baking, oatmeals etc. They can be also flavoured with exctracts like vanilla, walnuts etc. - don't be afraid to try out new ways, and I'm sure you'll like the results! 
But remember that they can't be stored in the fridge for too long.
Bon appetit!
 Próbowaliście kiedyś zrobić mleko migdałowe, lub kokosowe w domu? /
 Have you ever tried to make almond or coconut milk at home?

Przeczytaj również

3 komentarze

  1. Nie próbowałam, ale może kiedyś spróbuję. Choć nie przepadam za migdałowym, jestem fanką owsianego, ale podejrzewam, że zasada produkcji jest ta sama ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Przydatny post, dzisiaj wypróbuję przepis na mleko kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny blog, dodaję do ulubionych :)
    nie toleruję mleka ani krowiego, ani sojowego. Wydawać by się mogło, że migdałowe lub kokosowe będzie dla mnie idealne- jednak alergia na orzechy wyklucza u mnie spożycie i takiego mleka. Zostaje mi "oat drink" :(

    OdpowiedzUsuń