Recipe: Homemade Starbucks frappucino

2/27/2014

Cześć wam! Chyba nie muszę pytać - jestem pewna, że znajdzie się tu wielu miłośników kawy, takich jak ja. Lubię też kawę mrożoną. Jest to świetny orzeźwiający drink na lato, ale nie tylko. Mrożona wersja jest smaczna, zazwyczaj słodka i dostępna w wielu smakach (także z bitą śmietaną i słodkimi syropami). Można pić je w wersji z normalnym mlekiem, ale też sojowym, migdałowym, czy kokosowym - jest wiele możliwości.
Ale jest kilka minusów takiej kawy - przede wszystkim nie zawsze ma się czas, by jechać po taką. Z chęcią czasem wypiłabym taką do śniadania, ale nie ma mowy, bym ubrała się specjalnie, by lecieć po nią do kawiarni. Drugim minusem jest cena - jak zauważyłam, wszystkie duże frappucino w Starbucksie to kwota ok. 15zł, za kubek w większości wypełniony lodem. Tak, tak, wiem, jest smaczna, ale po co płacić, skoro można przygotować identyczną w domu? :-)  I ostatni minus - taka kawa jest pełna pustych kalorii (nawet bez bitej śmietany) - a moja domowa wersja może być uznana za wersję... ,,fit" frappucino. /
 
 *Hi there! I guess I don't have to ask - I'm sure, that there are many coffee lovers, just like me. I also really like iced coffee. It's a great and refreshing drink for the summer, but not only. It's tasty, mostly sweet and available in many flavours (also with whipped cream and sweet sirups). You can drink it with normal milk, but also with soy, almond or coconut - there are so many possibilities.
But there are some disadvantages of iced coffee - the first is that not always have time to drive to buy one, and I somtimes have a craving in the morning to drink one to my breakfast - no way I could dress up, just to go for that one. The second is the price - as I noticed those tall frappucino's at Starbucks are pretty pricey, don't you think? Almost 4 euro just for a cup full of ice? Yes, yes, I know it's good, but why should we pay, when we can make an identical one at home? :-)

And the last one - it's full of empty calories (even without whipped cream) - and my homemade version can be considered as... the ,,fit" frappucino. 
Dowiedzmy się też czegoś o tabeli kalorycznej prawdziwego karmelowego frappucino ze starbucks.
,,Grande" (trochę mniej niż 0,5l) z pełnym mlekiem: 390 kcal. Taka sama wersja bez bitej śmietany: 260 kcal. Większa, ,,venti" (0,75l), to az 490 kcal. Szaleństwo!
A moja wersja?
Mniej niż 100kcal na jedną dużą szklankę 0,5l (bez bitej śmietany). /



*Let's learn something more about calories of the real caramel starbucks frappucino.
,,Grande" (16oz = a little less than 0,5l, so it's a big glass)with whole milk: 390 calories. The same version without whipped cream is 260 calories. The bigger version ,,Venti" (24oz = 0,75l) it's 490 calories. Crazy! 
And mine version?
Less than 100 kcal per one big glass 0,5l (without whipped cream).
Składniki (na 1 porcję):
- garść kostek lodu
- kawa (najlepiej z ekspresu, ale można też użyć rozpuszczalnej) 
- 2-3 łyżki stołowe syropu Monin o smaku karmel/wanilia/toffee bez cukru (może być innej firmy, ale najlepiej bez dodatku cukru). Jedna duża łyżka to ok. 15kcal. 
- mleko (krowie 2% lub sojowe/kokosowe/migdałowe)

Jak przygotować (w blenderze kielichowym, lub ręcznym)
1. Przygotuj espresso w ekspresie, lub zaparz kawę rozpuszczalną. Schłodź. 
2. Umieść garść kostek lodu w blenderze.
3. Wlej schłodzone espresso.
4. Dodaj 2-3 łyżki stołowe syropu karmelowego (lub innego - zależy od waszego gustu).
5. Wlej pół szklanki mleka. Nie potrzeba dodawać cukru - syrop jest wystarczająco smaczny i słodki. 
6. Zmiksujcie wszystko przez kilka sekund (użyłam funkcji kruszenia lodu). Wasza kawa powinna mieć konsystencję lekko mokrego śniegu. :-) 
Serwujcie ze słomką. Smacznego! /
 
*Ingredients (1 portion):
- a handful of ice cubes
- coffee (preferable espresso from the coffee-maker, but can be also used instant)
-  2-3 tablespoons of caramel/vanilla/toffee Monin sirup without sugar (can be different, but preferable sugarfree). About 15kcal per 1 tablespoon.
- milk (cow milk 2% fat or soy/coconut/almond)

How to make (in blender or hand blender)
1. Prepare espresso using your coffeemaker or instant coffee. Chill. 
2. Put your icecubes in the blender.
3. Add chilled espresso.
4. Add 2-3 tablespoons of caramel sirup (or other - depends on your taste).
5. Pour a half of glass of the milk. No need to add sugar - the sirup is tasty and sweet enough.
6. Mix everything for a couple of seconds (I used the ,,crush ice" function). Your coffee should have a consistency of a bit wet snow. :-) 
Serve with a straw. Bon appetit!
Lubicie frappucino? Próbowaliście kiedyś zrobić takie w domu? /
 *Do you like frappucino? Have you ever tried to make one at home?

Przeczytaj również

1 komentarze

  1. Uwielbiam frapa ze starbucks'a, więc z chęcią wypróbuję w domu :D A na kalorie nie muszę patrzeć ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń