Recipe: Apple-pie-oatmeal in 15 minutes

9/14/2013

Znam wielu łasuchów, którzy w obawie o zbędne kalorie całkowicie rezygnują ze smakołyków. Swoim szybkim i prostym przepisem chciałabym pokazać, że to wcale nie jest konieczne. I że można przyrządzić tego typu desero-śniadanie lub desero-podwieczorek bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo gwarantuję, że w smaku nie odbiega od tradycyjnych tart, czy jabłeczników na normalnym cieście. Pisząc to znalezisko właśnie się nim zajadam i pokusiłabym się wręcz o stwierdzenie, że smakuje znacznie lepiej :))
Stworzyłam dwie duże porcje i wraz z pieczeniem nie zajęło mi to więcej niż 15 minut.

Wiem, że nie jest to majstersztyk kulinarny, ale dla wszystkich, którym zależy na czasie, lub nie posiadają wyjątkowych umiejętności jest to moim zdaniem ciekawa opcja.
Zaczynamy :-)

SKŁADNIKI:
- 3-4 garstki płatków owsianych górskich
- cynamon
- cukier (do wyboru) brązowy, biały lub syrop z agawy (który użyłam)
- jabłka (najlepiej takie, które znajdziecie w ogródku)- ja przygotowałam z nich mus dzień wcześniej, ale równie dobrze można po prostu użyć jabłek pokrojonych w kostkę
- masło lub margaryna
- mąka

Przyda się też: naczynie żaroodporne do pieczenia.

Jabłka - tak, jak pisałam: można po prostu obrać (lub zostawić skórkę) i pokroić jabłka do naszego deseru. Ja wczoraj przygotowałam mus jabłkowy i dlatego postanowiłam część dziś wykorzystać. Jabłek nie słodzę.
 
Kruszonka - nie wiem jak wy, ale ja jestem ogromną fanką kruszonek w ciastach. Dlatego nie mogło jej zabraknąć także tu.
Do miski wrzućcie mniej więcej 3-4 łyżki stołowe masła lub margaryny (używałam masła) - ilość zależy od tego, ile kruszonki potrzebujecie. Do tego dodajcie do wyboru 2 łyżki cukru (brązowy/biały), lub - łyżkę syropu z agawy (naturalna słodkość, a poza tym ułatwia zagniatanie kruszonki). Następnie pora na mąkę -ciężko jest mi jednoznacznie określić jej ilość, bo dodawałam ją stopniową w czasie zagniatania kruszonki. Konsystencja powinna umożliwić nam uformowanie jednolitej kuli, a jednocześnie być łatwa w pokruszeniu. 

 
 Płatki owsiane - kiedy uformujemy już kulę z naszej kruszonki pora zabrać się za bazę całego deseru. Do małego rondelka wlewamy ok 1 szklanki wody i gotujemy. Dodajemy 3-4 małe garstki płatków owsianych i gotujemy. Konsystencja powinna być dosyć gęsta, bo posłuży nam to jako spód jabłecznika. Trzeba uważać, by nie przypalić i w razie potrzeby dodać odrobinę wody, lub płatków, gdy będzie za rzadkie. Przyda się tez szczypta cynamonu. Nie polecam dodawania cukru (kruszonka to nadrobi). Nie trzeba ich długo gotować, wystarczy dosłownie chwila, by trochę zmiękły. Zaraz i tak wylądują w piekarniku. 

 Wykładamy nasze płatki owsiane na dno żaroodpornych naczyń.
 Na wierzch dajemy mus jabłkowy, lub kawałki pokrojonych jabłek. Mus jabłkowy jest w tym przypadku o tyle lepszy, że nie trzeba czekać aż zmięknie i nasz deser jest szybciej gotowy. Kiedy boicie się, że jabłka mogą być za twarde - polecam najpierw wstawić płatki z jabłkami do pieczenia, a kruszonkę dodać dopiero, gdy zmiękną.

 Bierzemy kruszonkę i kruszymy ją w palcach, posypując jabłka.
 Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu, gdy nasza kruszonka się zarumieni i będzie przyjemnie chrupiąca. Ustawiłam piekarnik na 220 stopni.
 Gotowe! Życzę wszystkim smacznego :)

Przeczytaj również

12 komentarze

  1. Smakowity przepis.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:
    kokornus.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, aż chyba dziś to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie crumble na owsianym spodzie :) super - wypróbuję z tym dołem, do tej pory robiłam tylko owoce i kruszonka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kruszonka wyglada chyba najbardziej smakowicie
    cos czuje ze bym skubala wierzch tego ciacha az bym ogolocila calkowicie ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie wygląda to ciasto-deser!
      zawsze tak robię z ciastem w domu, gdy jest z kruszonką- zeskubuje ją z góry:D

      Usuń
  5. uwielbiam takie ciasta z kruszonką:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapraszam na szczyptę soli:) nowa notka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wydaje mi się, że jest to dość popularne w Szwecji, bo kiedy tam byłam, jadłam to codziennie :) Przez tydzień!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie i pewnie też tak smakuję. Jutro koniecznie wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię! Robię!! Moje dzieciaki to uwielbiają. Mieszamy także owoce, dodajemy gruszki, banana...bakalie :) Pycha!!!
    Śliczne te naczynia!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziekuje za przepis, na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  11. dietetyczna wersja szarlotki na kruchym cieście. wypróbowane. polecam;)

    OdpowiedzUsuń