Recipe: Baked asparagus with parma ham and mozzarella

7/02/2013

 
Cześć! Brakowało wam moich przepisów? Jeśli tak, mam dla was coś nowego - super proste i szybkie danie: pieczone zielone szparagi z szynką parmeńską i mozzarellą. Zrobiłam je dla siebie i mojej mamy i obie byłyśmy zachwycone smakiem. Dodatkowo zielone szparagi są łatwiejsze w przygotowaniu w porównaniu z białymi, bo nie trzeba ich aż tak mocno obierać. Całe danie jest też gotowe w ciągu zaledwie minut. I jest to też dobry moment na spróbowanei szparagów, jeśli jeszcze ich nie jedliście. Zaczynajmy. 

POTRZEBUJECIE (na 2 porcje):
- ok. 500g zielonych szparagow
- ok. 6 plasterków szynki parmeńskiej (jeśli nie lubicie, możecie użyć zwykłej szynki lub boczku)
- zioła prowansalskie (może być też bazylia, oregano)
- tarta mozzarella (można użyć też tartego parmezanu)

 *Hi! Missed my recipes? If yes, I have something new for you - super easy and fast idea for baked green asparagus with parma ham and mozzarella. I've made this tasty dinner for me and my mum, and we both liked it very much. At also green asparagus seems to be easier to prepare, because you don't have to peel them as the white ones. The whole dish is ready in a minutes. It's also a good time to try asparagus if you don't know the taste. Let's start.

YOU NEED (for 2 portions)
- about 500g of green asparagus
- about 6 slices of parma ham (if you don't like, you can replace it with other ham or bacon)
- herbs of Provence (can be also basil, oregano)
- shredded mozzarella
 1. Na początku oczyśćcie szparagi. Zielone nie wymagają obierania, ale musicie odciąć suche końcówki. I nawet pomimo tego, że nie trzeba ich obierać, zawsze odcinam kawałek przy końcówkach (mniej niż 1/4 całego szparaga).
2. Teraz - w istocie można je piec bez gotowania, ALE - uważam, że smakują lepiej w ten sposób. Są bardziej miękkie po gotowaniu. Wystarczy raptem gotować je przez 3-4 minuty, zostawiając czubki powyżej linii wody. Nie martwcie się, jeśli nie macie do nich specjalnego garnuszka (ja także nie mam :-) ). Można dodać trochę soli i pieprzu po gotowaniu, ale szynka parmeńska już jest słona, zatem nie polecam. /

 *1. At first clean asparagus. Green asparagus don't have to be peeled, but you need to cut off the dry endings. Even that I don't have to, I always peel the endings (less than 1/4 of the whole asparagus).
2. Now - in fact, you can just bake them without boiling, BUT - I think they taste better that way. They're softer after boiling. Boil them for about 3-4 minutes. And keep their tops outside the water. Don't worry if you don't have a special pot for asparagus (I don't have either :-) ).
You can add some salt and pepper after boiling, but the parma ham is already salty, so I don't recommend.
 3. Przygotujcie 2 naczynia żaroodporne. Weźcie po kawałku szynki parmeńskiej i owijajcie nią ok. 5 szparagów. Zróbcie tak ze wszystkimi. /

* 3. Prepare 2 heat-proof plates or dishes. Take one slice of parma ham and wrap it around about 5 asparagus. Repeat with all of your greens.
 
4. Następnie pieczcie w około 180-200 stopniach przez parę minut i w międzyczasie dodajcie startą mozzarellę i wasze ulubione przyprawy. Gotowe. Smacznego! :-) 
 
*4. Now bake in 180-200 degrees just for a couple of minutes, in the meantime add shredded mozzarella cheese and your favourite spices. It's ready to eat! :-) Bon appetit!

Przeczytaj również

4 komentarze

  1. Well done!It looks delicious!
    I would love to try it!
    x
    Stella from a A Shiny Place

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubie szparagow ale w tej postaci wygladaja bardzo zjadliwie

    OdpowiedzUsuń