Recipe: Sweet'n'sour shrimps

3/25/2013

 Najlepsze w studenckich przepisach jest to, że są naprawdę proste i naprawdę szybkie do zrobienia. Osobiście jestem fanką wszelakich ,,1 patelniowych" przepisów, gdzie można po prostu wrzucić wszystkie składniki, zamieszać i zaczekać, aż danie będzie gotowe. I to nie różni się od tej zasady.
Poza tym lubuę krewetki i chińską kuchnię, zatem doskonale wpasowuje się w mój gust. Jednak jeśli przypominacie bardziej moją mamę (która nienawidzi krewetek) - możecie z łatwością zastąpić je pokrojoną piersią z kurczaka. Uwierzcie mi, nie ważne, jaki główny składnik użyjecie - to danie nadal będzie warte wypróbowania, ponieważ jest to po prostu tańsza wersja chińszczyzny, którą możecie zamówić w restauracjach. Zainteresowani? Zaczynajmy! :-) /

*The best thing about student's recipes is the fact they're really simple to make and really quick. Personally I'm a fan of all those ,,1 pan" recipes - where you can simply mix everything together and just waint until ready. This one isn't so different. 
At also I really like shrimps and chinese kitchen, so this fits my taste. But if you're more like my mum (who hates shrimps) - you can replace them by using chopped chicken breasts. Believe me, no matter what your main ingredient would be - this recipe is really worth trying, because it's just a cheaper version of chinese meals you can buy in restaurants. Interested? Let's begin! :-)


SKŁADNIKI (na 3 porcje):
- paczka mrożonych krewetek (250g)
-  1,5-2 szklanki ryżu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
- 1-2 małe marchewki
- kalafior (użyłam garści posiekanego)
- odrobina posiekanego szczypiorku
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju 
-  1 łyżka słodkiego sosu chillli
- 1 łyżka sosu pomidorowego
- sól i pieprz, ostre chilli, imbir
- 2-2,5 szklanki wody

INGREDIENTS: (for 3 servings)
- a pack of frozen shrimps (250g)
- 1,5-2 cups of rice
- 1 teaspoon of potato starch
- 1-2 small carrots
- cauliflower (I used a handful of chopped cauliflower)
- a bit of chopped chive
- 3-4 cloves of garlic
- 1 tablespoon of fresh squeezed lemon juice
- 1 tablespoon of dark soy sauce 
- 1 tablespoon of tomato sauce
- 2 tablespoons of oil 
- 1 tablespoon of sweet chilli sauce 
- salt & pepper, hot chilli, ginger
- 2-2,5 cups of water
 
 1. Przygotuj krewetki - umieść je w misce i zalej wrzątkiem. Po chwili pozbądź się wody i usuń ogonki krewetek. Jeśli znajdziesz jakiekolwiek niebieskie żyłki w środku krewetek - także je usuń. Wyciśnij ząbki czosnku i posiekaj szczypiorek, dodaj trochę ostrego chilli. Dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię i zaczekaj, aż się nagrzeje. Wrzuć tam swój czosnek i szczypiorek. Zaczekaj, aż czosnek będzie miał złoty kolor i dodaj krewetki. Mieszaj razem przez 1-2 minuty na małym ogniu. Następnie krewetki przenieś do miseczki i póki patelnia jest wciąż gorąca, dodaj ponownie 1 łyżkę oleju i wrzuć tam posiekany wcześniej kalafior i marchewkę. Mieszaj razem aż zmiękną. 

*1. Prepare the shrimps - place them in a bowl and pour the boiling water. Remove the water and shrimps tails. If you find any blue vein inside of them - also remove it. Squeeze the garlic and chop the chive. Add 1 tablespoon of oil on a pan and wait until hot. Place there your garlic and chive, add some hot chilli. Wait until garlic gets golden and add your shrimps. Mix together for a 1-2 minutes on small heat. Then put your shrimps in a bowl, and while the pan is still hot, add again 1 tablespoon of oil and place there your chopped cauliflower and carrot. Mix together until soften.
 
2. Następnie wlej na patelnię 1 łyżkę stołową sosu sojowego, 1 łyżkę soku cytrynowego, 1 łyżkę słodkiego sosu chilli, 1 łyżkę sosu pomidorowego, imbir i odrobię soli i pieprzu. Mieszaj razem. Dodaj krewetki, które wcześniej przygotowaliście. Zmieszaj także 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 1 szklanką wody. Wlej na patelnię. Następnie dodaj ponownie 1-1,5 szklanki wody, zmieszaj razem i zaczekaj, aż sos się zagotuje. W międzyczasie zagotuj wodę w innym garnku i zagotuj 1,5-2 szklanki ryżu.
 
*2. Now add on a pan 1 tablespoon of dark soy sauce, 1 tablespoon of lemon juice, 1 tablespoon of sweet chilli sauce and 1 tablespoon of tomato sauce, a bit of salt and pepper and ginger. Mix together. Add your shrimps that you prepared earlier. Also mix 1 teaspoon of potato starch mixed with 1 cup of water. Pour on a pan and mix together. Then add again 1-1,5 cup of water, mix together and wait until the sauce starts boiling. In the meantime boil the water in the other pot and boil 1,5-2 cups of rice.
 
Sprawdź smak i dodaj więcej przypraw, jeśli chcesz. /
 *Check the taste and add more spices if you want to.
Serwuj gorące. Smacznego! :-) /
  *Serve hot. Bon appetit! :-)
Macie swoje ulubione dania z krewetkami? :-) /
 *Do you have your favourite meals with shrimps? :-)

Przeczytaj również

3 komentarze

  1. Krewetek nie cierpię tak jak twoja mama, zamieniłam je na kurczaczka i zamiast ryżu była kaszka kuskus, pychotka kolacyjka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, przed chwilą odkryłam Twojego bloga. Bardzo ciekawe przepisy wrzucasz - mam nadzieję, że będzie ich więcej! Krewetki w sosie słodko-kwaśnym na pewno wypróbuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń