Recipe: Easter cupcakes

3/23/2013

 
Cześć! Oto prosty i szybki sposób na wykonanie tych uroczych wielkanocnych babeczek. Użyłam orzeszków w czekoladzie, jako małych jajeczek i zielonego kremu maślanego. Mam nadzieję, że wam się spodobają! :-)
Samo ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne. Przepis znalazłam w jednym z zeszycików mojej mamy. 
 
*Hi! Here's a really simple and quick way to make those adorable easter cupcakes. I used peanuts in chocolate as little eggs and green buttercream. I hope you'll like it! :-)
The cake is really tasty and moisty. I found this recipe in one of my mum's recipe books.
SKŁADNIKI (na ok. 12 wielkanocnych babeczek) 
- ok.100g miękkiego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- co do cukru: polecam 1/2 szklanki, lub mniej, ponieważ krem maślany już jest słodki.

Krem maślany:
- 250g serka mascarpone 
- ok. 80g masła 
- 1 szklanka cukru pudru (możecie dodać więcej, jeśli chcecie)
- zielony barwnik spożywczy

Dekoracja:
- jako małe jajeczka: użyłam orzeszków w kolorowej czekoladzie. Możecie dać M&M'sy albo czekoladowe jajeczka
- czekolada (użyłam truskawkowej)
 
INGREDIENTS (for about 12 easter cupcakes)
 - about 100g of the soft (unsalted) butter 
- 1/2 cup of milk 
- 1 and 1/4 cup of flour
- 2 eggs
- 1 tablespoon of vanilla sugar
- 1 teaspoon of baking powder
- about the sugar: I recommend 1/2 cup or less, because the buttercream is already sweet

Buttercream:
- 250g of mascarpone cheese 
- about 80g of unsalted butter
- 1 cup of powdered sugar (you can add more if you like to)
- green food coloring 

Decoration: 
- as little eggs: I used little peanuts covered with colorful chocolate. You can use M&M's or other small chocolate eggs. 
- chocolate (I used strawberry)
 
Wykonanie babeczek:
Wykonanie tych babeczek jest takie proste, że każdy sobie z tym poradzi. Za pomocą miksera zmieszaj wszystkie składniki (pamiętajcie o maśle - musi być miękkie). Mąkę dodajcie, jako ostatni składnik i zmieszajcie całość łyżką.
Pieczcie przez ok. 15-20minut w 160 stopniach.

Jak wykonać krem maślany:
Zmieszajcie wszystkie składniki w misce za pomocą miksera. Dodajcie odrobinę zielonego barwnika. Udekorujcie za pomocą czekolady i małych jajeczek.

*How to make cupcakes:
Making those cupcakes is so easy that everyone can handle that. Mix everything in a large bowl (remember about the butter - it must be soft) using electric mixer until smooth. Add flour as the last ingredient and mix using a spoon. 
Bake for about 15-20 minutes in 160 degrees Celsius. 

How to make buttercream:
Mix all the ingredients in a bowl using electric mixer. Add a bit of green food coloring. Add on cupcakes and decorate by using little eggs and chocolate.
 
Czyż nie są urocze? :) /
*Aren't they cute? :)
 
A jakie są wasze pomysły na wielkanocne słodkości? :-) /
 *And what are your ideas for the easter sweets? :-)

Przeczytaj również

11 komentarze

  1. wyglądają przeuroczo! na pewno je wypróbuję, ale muszę poczekać, aż wrócę do domu, bo na mieszkaniu studenckim nie mam piekarnika :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo, chyba wypróbuje Twój przepis.
    Dostajesz plusa za genialne i kreatywne ozdobienie. Chociaż M&M'sy są twarde, ale zamienię je na zielone bądź fioletowe(?) winogrona, bo właśnie to mi przyszło na myśl, jak zobaczyłam Twoje babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. http://zanetapotulna.blogspot.com/2013/03/10-pytan.html
    otagowalam cie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapraszam ponownie do siebie. pojawił się nowy wpis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wyglądają te muffinki, też właśnie na wilkanoc zamierzam jakieś upiec, więc może połączę Twój przepis ze swoim ulubionym/ wymiksuję i mam nadzieję,że wyjdzie z Tego coś ciekawego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo orginalny pomysł na święta ;)

    OdpowiedzUsuń