Recipe: Carrot cake

2/17/2013

 
Ciasto marchewkowe pachnie i smakuje według mnie jak piernik. I uwielbiam jego wilgotną konsystencję. Zawsze też bawi mnie, jak ludzie pytają - czy tam na pewno w środku są marchewki? Odpowiadam zatem - tak, są! :-) Możecie upiec to ciasto w standardowej blaszce do pieczenia, albo w formie do muffinek lub cupcakes'ów. Wasz wybór. Wiem też, że niektórzy używają na wierzch czekoladowej polewy, ale ja wolę je w takiej postaci, bez niczego. A i jest bardzo łatwe w wykonaniu!
 
*Carrot cake smells and tastes like a gingerbread to me. I love its moist consistency. And I always laugh when people ask - are there really carrots inside of it? So I'm answering - yes, there are! :-)
You can make this cake in a standard baking tray, or you can use muffin or cupcake forms. Your choice. I know that some people use chocolate glaze on the cake, but I prefer it as it is, without anything else. Oh, and it's easy to make!
 
SKŁADNIKI (na duże ciasto w blaszce- jeśli macie mniejszą blaszkę, użyjcie połowy tej porcji, ponieważ jest naprawdę duża)
- 6 jajek
- 1,5 szklanki oleju
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 4 szklanki tartej marchwi
- 2 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 płaskie łyżeczki cynamonu  
- 4 łyżeczki kakao (niesłodzonego)
- szczypta cukru wanilinowego 
 
*INGREDIENTS (for a big cake in a tray - if you have smaller tray, use a half of this ingredients, because the portion was really big)
- 6 eggs
- 1,5 cup of oil
- 2 cups of sugar
- 3 cup of flour
- 4 cups of shredded carrot
- 2 teaspoons of soda
- 4 teaspoons of baking powder
4 flat teaspoons of cinnamon
- 4 teaspoons of cocoa (unsweetened)
- a pinch of vanilla sugar
 
JAK WYKONAĆ:
- W jednej misce zmieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i odrobinę cukru wanilinowego. W drugiej misce trzymaj tartą marchew. A w trzeciej jajka i cukier.
 
*HOW TO MAKE:
-  In one bowl mix flour, cocoa, baking powder, soda, cinnamon and a pinch of vanilla sugar. In second bowl keep your shredded carrot. And in third bowl eggs and sugar.
 
- Używając miksera ubij jajka z cukrem do jednolitej konsystencji. 
 
- Using a mixer, beat eggs and sugar into smooth consistency.
 
- Następnie stopniowo dodawaj wszystkie suche składniki do miski z jajkami. Stale miksuj. 
 
- Now gently keep adding all of your dry ingredients into the bowl with eggs. And keep mixing.
 - Dodaj olej i miksuj.
- Add oil. And mix.
 
- Gdy konsystencja jest już gładka i czekoladowa, dodaj marchewki i zamieszaj łyżką (albo plastikową łopatką, tak jak ja).
- When the consistency is smooth and chocolate-looking, add carrots and mix with a spoon (or spatula, as I did)

 
- Zamieszaj wszystko dobrze.
- Mix everything well.
 
- Gdy skończysz, wlej wszystko na blaszkę (posmarowaną wcześniej odrobiną mąki)
- When it's done, just pour everything on a baking tray (firstly covered by a bit of flour)
-albo wlej do form od babeczek.
- or pour into cupcake forms.
 
Duże ciasto pieczcie przez ok. 40minut w 170 stopniach. Babeczki krócej - ok 25minut./

 *A big cake bake for about 40 minutes in 170 degrees Celsius. Muffins shorter - about 25minutes.
Bon appetit! :-)

Przeczytaj również

8 komentarze

  1. Ciasto marchewkowe jest pyszne! Robiłam je zaledwie parę dni temu. : > I kiedy pierwszy raz o nim usłyszałam również zastanawiałam się nad tym czy tam na prawdę daje się marchewkę. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd bierzesz przepisy? Są Twojego autorstwa? Dlaczego nigdy nie podajesz źródła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość przepisów biorę od mamy - czyli głównie sprawdzone rodzinne słodkości. Niektóre sama wymyślam, lub modyfikuje te znane właśnie od mamy :-)

      Usuń
  3. Ja trochę zmodyfikowałam ten przepis- nie daję prawie w ogóle cukru za to niesamowitą ilość marchewki i rodzynek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaaaaaaaaaam. chciałabym spróbować w końcu ciasta marchewkowego, ale póki co mam długąąąąąą listę przepisów do wypróbowania :) A czasu na pieczenie niezbyt wiele..

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasto marchewkowe :). Gdy jadłam pierwszy raz, podchodziłam do niego trochę sceptycznie (marchewka w cieście?), ale potem się zakochałam :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Mieszkam w Angli i kazdy w mojej rodzinie uwielbia te ciasto a najbardziej moja siostra i mama wiec postanowilem zrobic im ta przyjemnosc i upiec te ciasto bardzo mi sie spodobal twoj przepis bo jest naprawde prosty :) za 5 min wyciagam ciasto z piekarnika i mam nadzieje ze mi wyszlo chociaz zrobilem jeden blad bo nie zmiksowalem jajek z cukrem bo sie za bardzo pospieszylem i wsypalem wszystko do jednej miski ale wszystko wyglada tak jak powino, dodalem jeszcze orzechy i rodzynki a na wierzch dodam krem z serka philadelphia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ciasto się uda! W dodatku dostać taki komentarz od gotującego faceta - super :D

      Usuń