Recipe: Mulled beer

12/22/2012

 
 Grzane piwo (czyli tzw. ,,grzaniec") to kolejny świetny gorący napój na świąteczne wieczory. Lubię pić go, gdy jeszcze jest na tyle gorący, by poczuć przyjemne, rozgrzewające ciepło w środku. :-) Przepis jest naprawdę prosty i nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie naszego grzańca. 
Dobrym pomysłem na święta jest też przygotowanie grzańca z czerwonego wina.
 
*Mulled beer it's another great drink for cold, christmas evenings. I like to drink it while it's still really hot to feel this pleasant warm :-) The recipe is really simple and you don't need much time to make your own mulled beer. 
A good idea for christmas is also preparing a mulled red wine.

SKŁADNIKI (na 2 duże porcje):
-1L piwa
- kilka goździków
- 4-5 łyżek stołowych miodu (albo brązowego cukru)
- odrobina cynamonu
- odrobina imbiru
- opcjonalnie 2 łyżki stołowe soku malinowego

PRZYGOTOWANIE:
1. Delikatnie wlej 1L piwa do garnka
2. Podgrzej piwo, ale nie gotuj!
3. Dodaj miód, cynamon, goździki. Zaczekaj, aż miód się rozpuści. Nie gotuj.
 4. Opcjonalnie dodaj sok malinowy.
5. Gotowe! Podawaj ciepłe. :-) 

INGREDIENTS (for 2 big portions):
- 1L of beer 
- a few cloves
- 4-5 tablespoons of honey (or brown sugar)
- a little bit of cinnamon
- a little bit of ginger
- you may add 2 tablespoons of raspberry juice if you want to

HOW TO MAKE:  
1. Gently pour 1L of beer into a pot. 
2. Heat up the beer, but don't boil it!
3. Add honey, cinnamon, ginger and a few cloves. Wait until honey melts. Still don't boil it. 
4. Add raspberry juice (optional)
5. It's ready! Serve till it's warm! :-)

Przeczytaj również

1 komentarze

  1. właśnie przed chwilką skończyłam pić grzane winko:) ale poszła na łatwiznę, bo dodałam gotową przyprawę:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń