Recipe: Cheesecake tart

12/20/2012

Cześć! Jeśli czujecie się na siłach, by rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem, albo chcecie zaskoczyć rodzinę, czy też macie chęć na zjedzenie czegoś słodkiego w środku nocy - ten przepis zdaję się być do tego idealny. Spód tarty pochodzi z przepisu na moją poprzednią, jagodową tartę (TUTAJ). Jedyną różnicą jest użycie dwóch rodzajów sera zamiast owoców. Zaczynajmy!

  *Hi! If you feel like you want to start your adventure with baking, or suprise your family, or even when you feel a strong need of eating something sweet in the middle of the night - this recipe is perfect for you. The bottom of the tart is from the same recipe as from my latest blueberry tart (HERE). The only difference is that here you need to use two types of cheese. Let's start!
  SKŁADNIKI (na spód tarty) 
- 1 margaryna do pieczenia (250g)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka jajek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki stołowe mleka
- odrobina soli
- ser mascarpone (250g) oraz drobno zmielony twaróg (250g)

 
*INGREDIENTS (for the bottom of tart)
- 1 baking margarine (250g)
- 1/2 glass of sugar
- 2 egg yolks
- 1 teaspoon of vanilla sugar
- 3 glasses of flour
- 4 tablespoons of milk 
 - a little bit of salt
- 250g of mascarpone cheese and 250g of curd
  JAK PRZYGOTOWAĆ:
- Zmieszaj wszystkie składniki w dużej misce (oprócz serów) używając rąk.
- Uformuj kulę i zawiń w folię i umieść na 30 minut w lodówce


*HOW TO MAKE:
- Mix all of the ingredients (except cheese) in a large bowl using your hands. 
- Form the ball. Cover it with food foil and put into the fridge for 30 minutes.

- Po 30 minutach weź ciasto z lodówki. Jeśli używacie metalowej blaszki do pieczenia natłuśćcie ją używając np. masła. Następnie uformujcie ciasto palcami.
 
- After 30 minutes take the pastry from the fridge. If you're using metal form for baking, you may need to oil it a little bit (you may use butter for that). Then using your fingers form the cake.
 - Pieczcie spód przez 20 minut w 200 stopniach. 
- Bake the bottom for 20 minutes in 200 degrees Celsius (392 degrees Fahrenheit)
 - Gdy spód jest już upieczony, dodajcie zmieszane razem sery wraz z odrobiną cukru waniliowego.
  Pieczcie przez ok 35-40 minut w 180 stopniach. I gotowe!

- When your bottom is already baked, add mixed two types of cheese with a bit of vanilla sugar.
Bake for about 35-40 minutes in 180 degrees Celsius (356 degrees Fahrenheit). And it's ready!
 
A wy co upieklibyście na święta? :-) /
 *And what would you bake for Christmas? :-)

Przeczytaj również

2 komentarze

  1. Ja upiekłam już ciasteczka, szykują się cynamonowe ślimaczki, piernik i makowiec :) Aczkolwiek twoja tarta również wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik to moje ulubione ciasto :)).
    Bardzo podoba mi się, jak go ozdobiłaś. A ja upiekłabym... Ciasto rozmarynowe, bo rzuciło mi się dziś w oczy w książce Sophie Dahl ;). Muszę jednak poczekać na skan przepisu.

    OdpowiedzUsuń