Recipe: Sushi maki

11/17/2012

   Cześć wszystkim! Jak już pewnie wiecie, lubię japońską kuchnię. Zatem dziś pokażę wam, jak zrobić sushi maki z surimi, krewetkami i łososiem. 

SKŁADNIKI:
- mata bambusowa (potrzebujecie jej do zawinięcia sushi- nie używałam jej tym razem)
- nori (algi morskie)
- ryż do sushi
- miska zimnej wody (do mycia rąk)
- sos sojowy
- imbir w słoiku

- serek Philadelphia (opcjonalnie, pod ryż)
- wasabi (jeśli chcecie- ale pamiętajcie, jest naprawdę ostre!)
- WYPEŁNIENIE: ryba/warzywa/owoce. Cokolwiek chcecie!

- Będziecie też potrzebować ostrego noża (bez ząbków) i pałeczki  (lub jeśli nie wiecie jak ich używać - możecie jeść palcami. Zapomnijcie o widelcu!)


SKŁADNIKI NA SPECJALNY SOS:

- 7 łyżek stołowych octu ryżowego
- 3-4 łyżek stołowych cukru
- odrobina soli


Hi, everyone! As you probably know, I really like Japanese cuisine. So today I'm gonna show you how to make sushi maki with surimi, shrimps and salmon.

* INGREDIENTS:
- a bamboo mat (you need that to roll sushi but I didn't use it)
- nori
- a special sushi rice
- a bowl with cold water (to wash hands)
- a soy sauce
- ginger in a jar
- wasabi (if you want to- but remeber it's really spicy!)

- Philadelphia cheese (optional, under the rice)
- FILLING: fish/vegetables/fruits. Whatever you like!

- You will also need a sharp knife and the sticks (or if you don't  know how to use them - you can eat with your fingers. But forget  about fork!)

INGREDIENTS FOR SPECIAL SAUCE*
- 7 tablespoons of rice vinegar
- 3-4 tablespoons of sugar
- a little bit of salt

 1. Przygotujcie krewetki. Umieśćcie je w misce i zalejcie gorącą wodą. Są gotowe do jedzenia od razu po rozmrożeniu. Następnie usuńcie ogonki. 
 
*1. Prepare your shrimps. Place them in a bowl and pour hot water over them. They're ready to eat after the defrost. Then cleam then - remove the tails.
 2. Pokrójcie warzywa w paski.
 *2. Cut the veggies into stripes.
 3. Pozostawcie surimi (paluszki krabowe) do rozmrożenia. Są już gotowe do zjedzenia.
*3. Let the surimi defrost. They're immadietely ready to eat.
4. Pokrójcie wędzonego łososia w paski.
 *4. Cut smoked salmon into stripes.
 
Płuczcie ryż tak długo, aż woda w garnku stanie się przezroczysta. Potem zostawcie ryż w wodzie przez 30 minut. Po tym czasie opłuczcie go ostatni raz. Proporcje powinny wyglądać mniej więcej tak: 1 szklanka ryżu na 1,2 szklanki wody. Gotuj ryż pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, aż cała woda wyparuje. Pamiętaj, by często go mieszać. Gdy ryż będzie gotowy, odstaw go na 15 minut pod przykryciem, a potem przełóż do drewnianej miski, dodaj trochę specjalnego sosu* i zostaw, aż stanie się chłodny. 

 *JAK ZROBIĆ SPECJALNY SOS:
Na pół kilo ryżu będziemy potrzebować 7 łyżek stołowych octu ryżowego, 3-4 łyżki stołowe cukru, odrobinę soli. Użyj rondelka do wymieszania wszystkiego i podgrzania na małym ogniu, dopóki wszystkie składniki się nie roztopią (NIE GOTUJ!). Dodaj do ryżu, gdy będzie gotowy i wymieszaj delikatnie.

Irrigate the rice as long as the water in the pot will be transparent. Then leave the rice in the water for 30 minutes. After  that, irrigate it the last time. For boiling use 1glass of rice for about 1,2glass of water. Boil the rice under the cover on small fire for 15 minutes  till the whole water disappear. Remember to mix it often. When the rice will be ready, leave it for 15 minutes under the cover, then put it all to a wooden bowl, add a little bit of special sauce* and leave untill it will be colder. 

*HOW TO MAKE A SPECIAL SAUCE:
For 0,5 kg of rice we need 7 tablespoons of rice vinegar, 3-4 tablespoons of sugar, just a little bit of salt. Use the saucepan and mix it all together on a small fire until it all melts (DO NOT BOIL IT!). Add to the rice when it will be ready and mix gently.
 Połóż matę bambusową (jeśli jej używasz) na stole i otwórz nori (algi) i wyciągnij jedną. Jedna ze stron jest gładka, natomiast druga odrobinę szorstka. Połóż nori na bambusowej macie szorstką stroną do dołu.

Put a bamboo mat on the table and open the pack with nori (seegrass) and pull out one sheet. One side is smooth and the second is a little bit rough. Lay the nori sheet on bamboo mat with the rough side.
 Pamiętaj, by zmoczyć swoje ręce w misce z wodą za każdym razem, gdy będziecie dotykali ryżu. Jeśli tego nie zrobicie, przyklei wam się do palców, a wasze sushi prawdopodobnie będzie zrujnowane. Więc lepiej posłuchajcie tej rady. Potem połóżcie odrobinę ryżu na jednym fragmencie nori. Jeśli używacie serka Philadelphia, posmarujcie nim nori przed położeniem ryżu.

Remember to wet your hands in a bowl of water everytime you need to touch the rice. If you won't do that, it will stick to your fingers, and your sushi probably would be destroyed. So better
listen to that advice. After that, put a little bit of rice on the sheet of nori. If you use Philadelphia cheese, put it on a nori sheet before adding rice.
 Umieść na ryżu wszystko, czego chcesz - warzywa, dowolne ryby, nawet mogą być owoce- np mango. Zwiń sushi przy użyciu palców lub bambusowej maty. Następnie pokrój na kawałki przy użyciu ostrego noża. Jedz palcami, lub pałeczkami. Pamiętaj o sosie sojowym i imbirze. Smacznego! :-) 

*Put on a rice everything you want - veggies, any fish you like, you can even add fruits like mango. Roll sushi using your fingers or bamboo mat. Then cut it using a sharp knife. Eat with your fingers or by using sticks. Remember about soy sauce and ginger. Bon appetit! :-)
Więcej szczegółów znajdziecie TUTAJ - w moim poprzednim wpisie na temat sushi. :-) /
 *More details you can find HERE - on my previous sushi post. :-) 
A wy próbowaliście zrobić kiedyś sushi w domu? :-) /
 *And how about you? Have you ever tried to make sushi at home? :-)

Przeczytaj również

6 komentarze

  1. nigdy w zyciu nie jadlam sushi, a strasznie mnie do niego ciagnie, oczywiscie w wersji bezrybnej ;) moze kiedys sprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. wody mniej niż ryżu ? To ma szansę się ugotować?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłam, ale któregoś razu coś mi odbiło i stwierdziłam, że już nigdy nie zrobię xD. I od dwóch lat dotrzymuję słowa. Niedawno mnie kusiło, ale uznałam, że wolę iść do restauracji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznaję się bez bicia, nigdy nie jadłam nic podobnego. I ogólnie od krewetek i podobnych owoców morza trzymam się z daleka. Jednak w Twoim wydaniu wygląda to naprawdę ciekawie :).
    A tak poza tym, to dwie sprawy. Po pierwsze, jakoś się przyzwyczaiłam do zaglądania na Twojego bloga, więc teraz, gdy Twoje posty nie s a już tak częste, tak mi jakoś dziwnie i pusto w sieci :P. Nie, serio. Mam nadzieję, że wkrótce będziesz miała możliwość częstszych publikacji.
    A poza tym, to pamiętam, że kilka postów poświęciłaś tatuażom. Więc ja chciałam się perfidnie i po chamsku pochwalić swoim małym czymś, zapraszam więc w wolnej chwili do siebie :)

    I pozdrawiam ciepło jak zwykle ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio dostalam od kuzynki sos sojowy i nie wiem co mam z nim zrobic
    nigdy go nie uzywalam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam ten problem, że wszystko w zasadzie jem na sucho
      nie lubię sosów :/
      i teraz się zastanawiam co z tym sosem sojowym zrobić, bo nigdy go w kuchni nie używałam

      Usuń