Recipe: Pinecones (polish - Szyszki)

11/24/2012

 
Zwykle nie jem słodyczy, ale czasem pozwalam sobie na tą przyjemność. Zatem dziś pokażę wam, jak zrobić Szyszki. Jest to prosty, chrupiący i smaczny deser, który możecie przygotować w mniej niż kilka minut. Da się tu wyczuć maślaną nutę wraz ze smakiem czekolady i karmelu. Zainteresowani? :-)
 
*I usually don't eat sweets, but sometimes I let myself to have this guilty pleasure. So today I'm gonna show you how to make Pinecones (Szyszki in polish). It's a simple, crunchy and tasty dessert that you can make in a less than a few minutes. It tastes a little bit buttery with a scent of caramel and chocolate. Interested? :-)
 
SKŁADNIKI (na 1 porcję - ok.25-30 małych szyszek)
- 12 mlecznych lub karmelowych krówek (można użyć więcej)
- mleczna lub gorzka czekolada (użyłam 4 kostek gorzkiej, ale polecam więcej)
- ryż preparowany (tzw. ,,dmuchany) - kupiłam paczkę 250g i użyłam mniej niż połowy
- ok 4-5 łyżek stołowych masła (można więcej, lub dodać trochę mleka)
 
*WHAT DO YOU NEED (for 1 portion - about 25-30 small pinecones):
- 12 milky or caramel fudges (can be a little bit more)
- milky or dark chocolate (I used 4 pieces of dark chocolate, but I recommend more)
- puffed rice (I bought a 250g package and I used less than a half)
- about 4-5tablespoons of butter (you can use more or add also a little bit of milk)
 
JAK WYKONAĆ:
1. Krówki i czekoladę należy roztopić w garnuszku. Dodaj masło (opcjonalnie: mleko). Mieszaj, by nie przypalić.
 
*HOW TO MAKE:
1. Melt fudges and chocolate in a pot. Add butter (optional: milk). Stirr and try not to burn it.
 2. Wyłącz gaz, gdy całość się roztopi.
 2. Turn off the heat when you melt it all.
 3. Wrzuć dmuchany ryż i zmieszaj wszystko razem.
 3. Add puffed rice and mix together.
 4. W dłoniach formuj z tego kulki.
 4. Form balls using fingers.
  5. Są gotowe do jedzenia. Powinny być słodkie i chrupiące. Smacznego! :-)
5. They're ready to eat. They should be sweet and crunchy. Bon appetit! :-)
Próbowaliście kiedyś zrobić coś podobnego? :-) / *Have you ever tried this recipe? :-)

Przeczytaj również

7 komentarze

  1. o! wypróbuję, uwielbiam ryż preparowany.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ahh, mój smak z dzieciństwa. Uwielbiam. Muszę sama takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sprobuje to zrobic bo brzmi dosc latwo

    OdpowiedzUsuń
  4. Krówki, fajnie wymyśliłaś!

    OdpowiedzUsuń
  5. też mam taki przepis i uwielbiam je:)

    OdpowiedzUsuń