Recipe: Duck with fried rice and spicy-curry sauce

11/06/2012

 
Mam nadzieję, że brakowało wam moich przepisów, bo dziś przedstawiam pomysł na prosty, ale smaczny posiłek - pierś z kaczki ze smażonym ryżem, grillowaną papryką a całość pokryta pikantnym sosem curry. Brzmi dobrze? :-) 

SKŁADNIKI (na 3 duże porcje)
- 200g ryżu
- 2 piersi z kaczki
- 2 duże papryki
- 3/4 kubeczka śmietany
- przyprawy: curry, chilli, sól, przyprawa do grilla 

*I hope you missed my recipes, because today I'm presenting a simple, but tasty meal - duck breast with fried rice, grilled peppers, covered with spicy curry sauce. Sounds good? :-) 

INGREDIENTS (for 3 big portions)
- 200g of rice
- 2 duck breasts
- 2 big peppers
- 3/4 cup heavy cream
- spices: curry and chilli, salt, grill spices
2. Pokrój piersi z kaczki, dodaj grillowe przyprawy i smaż je na patelni z odrobiną oleju, aż staną się miękkie. 
 
 1. Chop the duck breasts, add grill spices, and fry them on a pan with a little bit of oil until soft.
 2. Gdy piersi z kaczki są gotowe, dodaj 3/4 kubeczka śmietany i przyprawy: curry i chilli. Mieszaj razem na wolnym ogniu, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. 

2. When the duck breasts are ready, add 3/4 cup heavy cream and spices: curry and chilli. Mix together on the low heat until it looks like a sauce.
3. W międzyczasie ugotuj ryż. 
3. In the meantime boil the rice.
4. Pokrój papryki i grilluj je na drugiej patelni. Możecie dodać przyprawy, ale sama użyłam jedynie soli. Lubię, gdy są chrupiące, więc nie smażę ich zbyt długo.

4. Chop the peppers and grill them on the other pan. You may add some spices, but I used only some salt. I like it crunchy so I don't fry it for a long time.
 5. Gdy papryki są gotowe, dodaj ugotowany ryż. Smażcie aż ryż stanie się odrobinę brązowy.

5. When the peppers are ready, add boiled rice. Fry it until rice looks more brown.
6. Podawajcie z gorącym sosem curry. Smacznego! :-)
6.Serve with hot curry sauce. Bon appetit! :-)

Przeczytaj również

10 komentarze

  1. Brzmi baardzo dobrze. Ale ku nieszczęściu ostatnio utwierdziłam się w przekonaniu, że chyba nie powinnam jeść mięsa, bo mi szkodzi. Niemniej gdy kaczka mnie napadnie, może się z nią bliżej zaprzyjaźnię :D.

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie kaczka by nie przeszla bo jem jedynie kurczaki w porywach indyki ale smakowicie to wyglada

    OdpowiedzUsuń
  3. Your blog is sooo cute) follow you)

    follow me back =)


    GIVEAWAY on my blog!

    OdpowiedzUsuń
  4. kaczkę uwielbiam jedynie faszerowaną w wykonaniu mamy - sama jakoś do tego mięsa nie mogę się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja pasztet z kaczki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Yummy, that looks so good! I love dishes like this one =)

    xx, eleonora

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Twoje przepisy! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda smacznie, musze spróbować:)

    OdpowiedzUsuń