Recipe: Cupcakes with fondant icing

9/28/2012

 
Myślę, że większość z was słyszała już o lukrze plastycznym, zwanym także jako ,,masa cukrowa". Możecie go używać do dekoracji babeczek, ciast, lub innych łakoci. Była to moja pierwsza próba z tym lukrem, a przez to końce na babeczkach są krzywe. Ale dopóki są smaczne, myślę, że nic się nie stanie, jak nie wyglądają idealnie, prawda? :-)
Sam przepis był już tu przeze mnie opublikowany TUTAJ i znajdziecie tam też przepis na czerwony krem maślany, którego także dziś użyłam.
 
*I guess most of you heard about fondant icing, also called ,,sugar paste". You can use it to decorate your cupcakes, cakes or anything else. It was my first try with this fondant and because of that, the endings on the cupcakes are wry. But untill it's tasty, there's no need to make it look perfect, right? :-)
I already posted my recipe for cupcakes HERE, where you can also find the recipe for the red buttercream I also used today.
 SKŁADNIKI NA MASĘ CUKROWĄ:
- 1 łyżeczka gliceryny (można ją znaleźć w aptece)
- 5 łyżek stołowych wody
- 1 łyżeczka żelatyny
- 220g cukru pudru

 FONDANT ICING INGREDIENTS:
- 1 teaspoon of glycerin (can be easily found in pharmacy)
- 5 tablespoons of water
- 1 teaspoon of gelatin
- 220g of powdered sugar

1 łyżeczkę żelatyny zmieszaj z 1 łyżką stołową wody w małym garnuszku. Zostaw na chwilę, by stężało. /
*1 teaspoon of gelatin mix with one tablespoon of water in a small pot. Leave until stiff.
W garnuszku umieść około 200g cukru pudru, dodaj 3 łyżki wody i mieszaj, aż masa stanie się gładka. /
  *Place about 200g of powdered sugar in a pot, add 3 tablespoons of water and stir until smooth.

Gdy masa jest gładka, wyłącz gaz. Ostudź przez chwilę. W międzyczasie podgrzej odrobinę żelatynę. Dodaj ją wraz z 1 łyżeczką gliceryny do garnuszka z cukrem. Zamieszaj i zostaw by przestygło. Gdy przestygnie, formuj w dłoniach. Gdy jest zbyt lepkie, dodaj trochę cukru pudru. Powinno mieć konsystencję plasteliny. /

 *When it's smooth, turn off the heat. Cool it for a while. In the meantime heat the gelatin a little bit. Add gelatin and 1 teaspoon of glycerin to the pot with sugar. Mix together and leave until cool. After a while form with your hands. If it's still too sticky, add some powdered sugar. It should look like a play doh.
Możecie zmienić kolor lukru dodając trochę barwnika spożywczego. Ja zostawiłam go takim, jakim był, ale dodałam kilka kropel aromatu cytrynowego. /
 *You can change the color of your fondant by adding some food coloring. I left it like it was, but I added some lemon extract.






Smacznego! :-) /*Bon appetit! :-)

Przeczytaj również

2 komentarze