Recipe: Pancakes

6/06/2012

 
Naleśniki, które dzisiaj prezentuję różnią się od tych amerykańskich. Są większe i płaskie, ale nadal bardzo smaczne. Możecie je jeść w wielu różnych kombinacjach, ale dziś pokazuję wam ich słodką wersję z kakao i truskawkami.
Ale muszę zaznaczyć, że mój przepis jest lepszy niż inne! Dlaczego? Ponieważ z nim zaoszczędzicie trochę czasu. Będziecie więc w stanie zrobić takie naleśniki w pośpiechu, na przykład na szybkie śniadanie. Naprawdę wart wypróbowania. :-)
 
*Pancakes that I'm presenting you today are different than american pancakes. Those are bigger and flat, but they are still awesome. You can eat them in many different combinations, but today I'm showing you a sweet version with cocoa and strawberries. 
But my recipe is better than the others! Why? Because with this recipe you'll save some time. So you will be able to make those pancakes in a hurry, for example for a quick breakfast. Really worth trying. :-)  
 Ale jest jedna rzecz, której potrzebujesz - specjalny shaker do naleśników. Moja mama kupiła mi jeden z Tupperware, ponieważ nie mam w mieszkaniu normalnego miksera. I była to najlepsza rzecz, jaką mi ostatnio sprezentowała.
Jak robić naleśniki w takim czymś? Po prostu włóżcie tam wszystkie składniki... i potrząsajcie! :-)
Dzięki temu zrobienie naleśników jest szybsze i łatwiejsze, ponieważ po wstrząśnięciu (użyjcie do tego trochę siły, by wstrząsnąć prawidłowo) wasze ciasto na naleśniki jest gotowe. Jedyną rzeczą jaką należy teraz zrobić jest usmażenie ich na teflonowej patelni bez użycia oleju. 



SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki ciepłej wody
-  1 szklanka mąki
- 1 jajko
- szczypta cukru i soli
- kilka kropel oleju (dzięki czemu nie będzie trzeba używać oleju na patelni).


 *But there's one thing you need - a special shaker for pancakes. My mum bought me one from Tupperware because I don't have a normal mixer in my flat. And it was the best thing she gave me lately. How to make pancakes in such a thing? You just need to put here all of the ingredients... and shake! :-) Because of that making pancakes is quicker and simplier, because after a quick shake (but you need to use some power to shake it properly), your cake for pancakes is ready. The only thing left to do is to fry them on a non-stick pan without oil. 


INGREDIENTS:
- 1 glass of milk
- 1/3 glass of warm water
- 1 glass of flour
- 1 egg
- a little bit of salt and sugar
- just a few drops of oil (because of that you don't need to use oil on a pan)




Przeczytaj również

6 komentarze

  1. Ostatnio tyle pyszności dodajesz, ahhh! Czemu jestem na wiecznej diecie?! :D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wielbię naleśniki. ale tylko na słodko!:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyby moja patelnia się do czegokolwiek nadawała, zrobiłabym je, bo odkąd mam moje Maleństwo, nie muszę jęczeć, że trzeba mieszać składniki widelcem (a czasem tak robię - zwłaszcza przy amerykańskich pancakes :D. Do nich nigdy nie używam miksera :D) ^^.

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam wcześniej przed dodaniem jajka do ciasta wcześniej "ubić" białko osobno, żeby było lekko spienione - naleśniki wyjądą bardzie puszyste :) i zamiast wody zwykłej gazowana :)

    Uwielbiam Twój blog! :)

    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. albo piwo zamiast wody, też są bardziej puszyste :) ale te na zdjęciu też wyglądają przepysznie.
    zapraszamy na naszego bloga: http://estheticsundries.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno je wypróbuję, bardzo się cieszę że zamieściłaś ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń