Recipe: Battered cocktail shrimps

6/05/2012

 
Uwielbiam krewetki koktajlowe, bo są naprawdę proste do przygotowania i gotowe do zjedzenia zaraz po rozmrożeniu. Tym razem pokażę wam jak zrobić chrupiące krewetki koktajlowe w cieście. Podaje je z ryżem i ostrym sosem Tao-Tao. 

POTRZEBUJECIE (na 1-2 porcje)
- 1 paczkę ryżu
- 1 paczkę krewetek koktajlowych (250g)
- ostry sos (np. Tao-Tao)
- mąka
- bułka tarta
- 1 jajko
 
*I love cocktail shrimps, because they are easy to make and they are ready to eat after defrosting. This time I'm gonna show you how to make those fast battered cocktail shrimps. I serve them with rice and Tao-Tao spicy sauce. 

YOU NEED (for 1-2 portions)
- 1 pack of rice
- 1 pack of cocktail shrimps (250g)
- spicy sauce 
- flour
- breadcrumbs
- 1 egg
 
 Umieśćcie krewetki w garnku i zalejcie ciepłą wodą (nie ma takiej potrzeby, by je gotować). Zostawcie aż się rozmrożą. 


 *Put your shrimps into a pot and pour with warm water (there's no need to boil them). Let them defrost for a while.
 Pozbądźcie się wody i obtoczcie je w mące. /
 *Remove the water and coat them with flour.
Ubijcie jedno jajko używając widelca i następnie obtoczcie w nim krewetki. /
 *Beat one egg using your fork, and then coat the shrimps using it.

Obtoczcie krewetki w bułce tartej. /
  Coat the shrimps in the breadcrumbs.
 
Smażcie je na patelni, aż staną się chrupiące. /
 Fry them on a pan until they become crispy.
Dla najlepszego smaku serwujcie z ryżem i ostrym sosem. :-)/
  For the best flavour serve them with spicy sauce and rice. :-)

Przeczytaj również

0 komentarze