Recipe: Semifreddo with mascarpone

4/09/2012

 Semifreddo po włosku znaczy ,,w połowie zimny". Semifreddo to deser - może być to lodowe ciastko, albo tak, jak w moim wykonaniu - coś w rodzaju deseru lodowego (większość ludzi je go z sosem malinowym, lub truskawkowym, ale ponieważ nie lubię tych owoców, zjadłam go z kakao).

 *Semifreddo in Italian means ,,half cold". Semifreddo is a dessert - it may be an ice-cake, or as I did - something like an ice-cream (most of people use for this a raspberry or strawberry sauce, but I don't like those fruits, so I ate it with cocoa). 

 CO POTRZEBUJECIE:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 250g sera mascarpone
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1 lub 1/2 łyżeczki potartej skórki z cytryny (użyłam o wiele, wiele więcej i w smaku wyszło bardzo dobre. :-) )

JAK ZROBIĆ:
- wymieszaj żółtka z cukrem w jednej misce (aż powstanie gładka masa) i ubij białka do sztywności w drugiej
- do żółtek dodaj ser mascarpone, olejek waniliowy i skórkę z cytryny. Mieszaj razem aż masa stanie się gładka
- następnie dodaj ubite białka i ponownie delikatnie zmieszaj razem
- teraz pora na zmrożenie deseru przez co najmniej 8 godzin
- gotowe! :-)

WHAT DO YOU NEED:
- 3 eggs
- 1/3 glass of sugar
- 250g of mascarpone cheese
-  a few drops of vanilla oil
- 1 or 1/2 teaspoon of lemon zest (I used it a lot more of it, and it tasted really good. :-) )

HOW TO DO:
- mix egg yolks with sugar in one bowl (until smooth) and beat whites untill stiff in the second bowl
- add mascarpone cheese to the yolks with sugar, vanilla oil and lemon zest. Mix together until smooth
- then add stiff whites and gently mix together
- now it's time for frozing it at least for 8 hours
- it's finished! :-)






 Tym razem nie miałam swojego małego pomocnika. Nie interesowało go co się dzieje dookoła niego. :-) /
*This time I didn't have my little helper. He wasn't interested in anything around him at all. :-)
Próbowaliście kiedyś semifreddo w jakiejkolwiek formie? A może znacie jakieś inne przepisy do wykonania tego deseru? :-) / 
 *Have you ever tried semifreddo in any form? Or maybe do you know any other recipe for this dessert? :-)

Przeczytaj również

13 komentarze

  1. Hymm, ciekawy i prosty przepis, pewnie go wykorzystam. Zastanawia mnie tylko jedno, jak można NIE lubić malin i truskawek?! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałam o takim deserze, a wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś pierwszą osobą, jaką poznałam, która nie lubi tych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja chciałam kiedyś zrobić malinowe, ale z jakiegoś powodu nie zrobiłam :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podoba mi się to 'ale z jakiegoś powodu nie zrobiłam :D.' skąd ja to znam:d

      Usuń
  5. Muszę spróbować zrobić. Wygląda pysznie ;)
    Zapraszam do mnie:
    www.czarna-rock.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja to bym dała do tego truskawki :)
    Ale i tak wygląda dobrze :)
    Może kiedyś zrobię sobie coś takiego... kto wie?

    OdpowiedzUsuń
  7. a jak miałam mascarpone i szukałam 'sensnego' przepisu na necie to nic nie mogłam znaleźć a jak ni mam to jest przepis ;()

    [sensego tj. szybkiego, prostego, z podręcznych składników]

    a sierściuch czeka na wiosnę więc kładzie lachę na całą resztę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem na bakier z gotowaniem, ale podeślę chyba tego linka swojemy Lubemu, żeby mi to sprawił :)

    A jeżeli chcesz poznać swoje prawa jako Konsumentka w internecie - polecam kolejną część Poradnika Konsumentki: http://2bigcitylifes.blogspot.com/2012/04/poradnik-konsumentki-cz-3.html

    Pozdrawiam,
    A.
    2bigcitylifes.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam, ale żeś mi ochoty narobiła! uwielbiam wszystko co ma w sobie mascarpone!;)na pewno wypróbuję.
    pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  10. mniaaam :) nigdy nie probowalam tego przepisu, za to z mascarpone zrobilam moj tort weselny i wszyscy goscie sie nim zachwycali :)

    OdpowiedzUsuń
  11. such a cute and lovely blog dear! :)

    combo-monster.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń