Recipe: Home made hamburgers

3/14/2012

 Uważam, że to nie zbrodnia czasem zjeść hamburgera. Ale najlepszym rozwiązaniem na to, by ten fast food stał się trochę zdrowszy... jest zrobienie go samemu. :-) /
*I think it's not bad to eat a hamburger sometimes. But the best thing you can do to make this fast food a little bit healthier is to just... make it by yourself. :-)

  CO POTRZEBUJECIE(na 4 porcje):
- ser
- cebula
- świeży ogórek, lub kiszony
- sałata (4 liście)
- pomidor (nie lubię, dlatego nie użyłam. :-))
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano
- ketchup/ musztarda/ inny sos, który lubicie
- 4 bułki hamburgerowe (lub zwykłe) - ja użyłam hamburgerowych, bo były po prostu tańsze... dziwne. :-)
- mięso mielone (użyłam z indyka)


WHAT DO YOU NEED: (for 4 portions)
- cheese
- onion 
- fresh cucumber of pickle
- salad (4 leaves)
- tomato (I don't like, that's why I didn't use it :-))
- spices: pepper, salt, basil, oregano
- ketchup/ mustard/ other sauce you like
- 4 hamburger buns (or normal ones) - I used hamburger because they were just cheaper... that's weird. :-) 
- minced meat (I used meat from turkey)




 JAK ZROBIĆ:
- mięso mielone zmieszaj z przyprawami (sól, pieprz, oregano i bazylia)
- smaż na patelni, aż zbrązowieje (lub użyj grilla elektrycznego - zdrowsza opcja) 
- bułkę hamburgerową posmaruj wewnątrz ketchupem i musztardą 
- ułóż po kolei sałatę, cebulę, ogórka, mięso i ser. Dodaj jeszcze trochę swojego ulubionego sosu
- następnie zwykle biorę całego hamburgera i wsadzam do małego elektrycznego piekarnika na kilka minut i ustawiam na 180 stopni - dzięki temu bułka będzie gorąca, chrupiąca i smaczna
- gotowe, proste nieprawdaż? :-)

HOW TO MAKE:
- minced meat mix with spices (salt, pepper, oregano and basil) 
- fry it on a pan until it gets brown (or use electric barbecue - healthier option)
- add some ketchup and mustard inside of your hamburger bun
- then place the salad, onion, cucumber, meat and cheese. Add a little more of your favourite sauce
- then I usually put the whole hamburger into a small oven for a few minutes in 180 degrees celcius, because then the bun is hot, crunchy and tasty
- it's ready, simple isn't it?:)



Przeczytaj również

11 komentarze

  1. o tej porze taki post! Nic tylko biec do kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha, znów telepatia bo już od tygodnia planuję zrobić hamburgery. Robię je podobnie jak w Twoim przepisie, są sto razy lepsze, zdrowsze, tańsze i pożywniejsze niż te chociażby z maka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaaa - właśnie sobie uświadomiłam jaka ja głodna chodzę na tej diecie ! Hamburgery - mniammmmmm

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja sobie lubię zrobić takie "zapiekaneczki" ;p z pieczarkami, pomidorem, szynką, serem i innymi pysznościami. Jest to sycące i zdecydowanie lepsze niż mc ;p (chociaż co do fast foodów to uwielbiam twisterki z kfc ;))

    Pozdrawiam,
    A.
    2bigcitylifes.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszne, z przysmażoną cebulką i roztopionym serkiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie to zbrodnia, bo ich po prostu nie lubię xD. Ale Twoje mogłyby być dobre. Nie chcesz mnie kiedyś zaprosić na obiad? xD.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja uwielbiam domowe hamburgery ale z kurczakiem <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamiast zwykłej sałaty bardziej polecam rukolę - ładniej wygląda nie "niszczy" jej tak temperatura, ani tłuszczyk i ma bardziej wyrazisty smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. looks so delicious,
    follow me :)
    www.donnaromina.de

    OdpowiedzUsuń
  10. it really looks delicious....what's more it'll be more healthy!!! Ti Albums

    OdpowiedzUsuń