2 Recipes: Salmon with spinach

1/29/2012

 Jak obiecałam - publikuję pyszny przepis na łososia ze szpinakiem, którego jadłam w Paryżu. Dziś przepis w dwóch wydaniach. Wybierzecie, który jest lepszy. :-) 


*As I said - I'm posting a delicious recipe for salmon with spinach that I ate in Paris. Today also with the second version of this recipe. You'll choose which is better. :-)

Pierwszy PRZEPIS: / 1st RECIPE:

Co potrzebujecie:
- mrożony łosoś (kupiłam paczkę z 5 kawałkami)
- paczka mrożonego szpinaku
- masło (tylko odrobina do pieczenia na nim)
- mój łosoś już był w przyprawach, więc jeśli wasz nie ma: będziecie potrzebować bazylii i oregano

Jak zrobić:
- przygotujcie szpinak
- nagrzejcie piekarnik do 200 stopni Celcjusza
- nie trzeba rozmrażać łososia, umieśćcie go na blaszce i dodajcie odrobinę masła
- pieczcie przez około 20 minut
- gotowe!
- umieśćcie trochę szpinaku na rybie

You'll need: 
- frozen salmon (I bought a pack with 5 slices)
- a pack of frozen spinach
- butter (you need a little bit for baking on it)
- my salmon was already with spices, but if yours is not: you'll need basil and oregano.

How to make:
- prepare spinach
 - heat the oven to 200 degrees Celcius (392 degrees Fahrenheit)
- you don't need to defrost the salmon, just put it on a baking tin, add a little bit of butter
 - bake for about 20 minutes
- it's ready!
- add some spinach on the fish



DRUGI PRZEPIS: (przepraszam za słabą jakość zdjęć. Zostały zrobione telefonem).
2nd RECIPE: (I'm sorry for the bad quality of the pictures. They were taken with my phone)

Potrzebujecie:
- paczkę mrożonych ziemniaków (frytki, łódeczki - obojętnie)
- paczkę mrożonego szpinaku
- świeży filet z łososia
- masło czosnkowe (możecie je łatwo zrobić w domu, lub kupić gotowe)
- jedna cytryna 
- paczka przypraw do ryby


Jak zrobić:
- przygotujcie szpinak
- rozpuśćcie 1/3 masła w rondelku, dodajcie trochę soku z cytryny (nie za dużo, bo będzie kwaśne). A jeśli tak się stanie to dodajcie łyżeczkę cukru, jak mój chłopak. 
- podgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celcjusza
- przyprawcie rybę, włóżcie do żaroodpornego naczynia i zalejcie miksem masła z sokiem z cytryny
- pieczcie ziemniaki i rybę w tym samym czasie, tylko na różnych poziomach
- łosoś powinien być gotowy po ok. 20 minutach (ziemniaczki krócej)
- gdy ryba będzie gotowa polejcie także szpinak (będzie lepiej smakował)
- gotowe!


You'll need:
- a pack of frozen potatoes (fries or whatever you want to)
- pack of frozen spinach
- fresh salmon fillet
- garlic butter (you may make it easily at home or buy ready)
- one lemon
- a pack of spices for the fish

How to make:
 - prepare spinach
- heat 1/3 of the garlic butter in small pot, add fresh lemon juice (not too much, because it would be too sour). If it would be too sour add one teaspoon of sugar (as my boyfriend did).
 - heat the oven to 200 degrees Celcius (392 degrees Fahrenheit)
- add spices on your salmon and put it in heatproof dish, then pour the mix of butter and lemon juice in it. 
- bake your potatoes and salmon at once, just on the different levels 
- salmon should be ready after about 20 minutes (potatoes a little bit shorter - it depends :-) ).
- when the fish is ready pour also a little bit of the sauce also on the spinach (the taste would be better)
- it's ready!

Który przepis podoba wam się bardziej? :-) / *Which recipe you like the most? :-)

Przeczytaj również

13 komentarze

  1. Bardziej podoba mi się Twojego chłopaka, ale to z powodu mojej miłości do czosnku (którego jednak ostatnio unikam, bo już przestałam wiedzieć, co szkodzi mojemu żołądkowi). U Ciebie podobają mi się ułożone warzywa - ciągle mam wrażenie, że to są owoce i masz tam mandarynki :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mandarynkowo wyglądające marchewki w occie :D

      Usuń
  2. az mi slinka cieknie mimo ze dopiero co jestem po sniadaniu:) jak bede miala wlasna kuchnie (juz niedlugo:D) to na pewno wyprobuje oba przepisy bo wygladaja pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale zrobiłaś mi smaka.. ach!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, danie wygląda prze smakowicie! no i gotujący mężczyzna... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej! Masz świetnego bloga, przejrzałam Twoje wszystkie posty i jestem zauroczona... :-) Śliczna i sympatyczna z Ciebie dziewczyna, do tego utalentowana! Będę tutaj zaglądać zdecydowanie codziennie! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdzie kupiłaś tego paczkowanego łososia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojj, to daleko :D może znajdę gdzieś indziej :)

      Usuń
    2. Spróbuj poszukać w Lidlu albo Almie. W tesco takiego nie widziałam :)

      Usuń
    3. ok, dzięki wielkie :)

      Usuń
  7. mmm...looks delicious! where did you find recipes?

    OdpowiedzUsuń