How to make CAKE POPS (without baking)

12/23/2011

 To jest świetny przepis na świąteczne łakocie, czy też na imprezy albo dla dzieci! Więc jeśli jeszcze zastanawiacie się, jak je zrobić w najszybszy i najłatwiejszy sposób (i to bez pieczenia) - przeczytajcie ten post. 


SKŁADNIKI (na około 30 cake pops)
- drewniane lub plastikowe patyczki
- paczka pierniczków (możecie użyć też zwykłych ciastek, lub całego normalnego ciasta!)
- ser mascarpone (potrzebowałam ok. 3-4 łyżek stołowych)
- lukier, jeśli tylko chcecie - ja zrobiłam swoje bez niego
- cukrowe dekoracje (miałam płatki śniegu, serca i gwiazdki :-) ).


*This is a great recipe for Christmas, for the parties and for the kids! So if you're wondering how to make them in the easiest and the fastest way (and without baking) - just read this post. 

INGREDIENTS (for about 30 cake pops):
- wooden or plastic sticks
- a pack of gingerbreads (you may also use just normal cookies or any cake you want to!)
- mascarpone cheese (I needed about 3-4 tablespoons)
- sugar icing if you only want to - I made my cake pops without it
- sugar decorations (I had snowflakes, hearts and stars :-) ) 

 Umieśćcie ciastka albo pierniczki w dużej misce i skruszcie je rękoma. 
 *Put your cookies or gingerbreads in large bowl and crush them using your hands.


 Użyj 1-2 łyżek stołowych sera mascarpone. Użyj więcej, jeśli wasza masa nadal będzie sucha, ale nie zbyt wiele. Odłóżcie do lodówki na około 10 minut. Po tym ciasto będzie gotowe, by zrobić z niego kulki.
 *Add 1-2 tablespoons of mascarpone cheese. Use more if your cookies will be still dry, but not too much. After that put it into the fridge for about 10 minutes. And after that the cake will be ready to make balls.
  Weź kubek z zimną wodą. Maczaj cake pops jeden po drugim w wodzie i umieszczaj na nich cukrowe dekoracje. Zostaw na chwilę do przeschnięcia i gotowe!
*Take a mug with cold water. Dip the cake pops one after one in the water and then add sugar decorations on them. Leave it untill it will be dry and it's ready!





Przeczytaj również

17 komentarze

  1. wow super sprawa ! na pewno wykorzystam w bliskiej przyszłości :) ślicznie wyszły

    OdpowiedzUsuń
  2. Great post, they look really cute! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten serek mascarpone można czymś innym zastąpić?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ślicznie wyglądają, a na pewno jeszcze lepiej smakują! Smacznego! :)
    I wesołych, cudownych świąt Ci życzę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! w przyszłym roku na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne.... i na pewno smaczne:)

    Wesołych Świąt!

    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. hej, bardzo fajny blog. super czekoladowe lizaczki, szczególnie te dekoracje. tylko nie pisze się "receipe", a "recipe" :) pozdr

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki wielkie za poprawienie błędu :-) Już usunęłam wszystkie literówki :))

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja mam pytanie odnośnie patyczków, czy to patyczki do lizaków, czy zwykłe wykałaczki? Te drugie zdecydowanie łatwiej dostać, ale zastanawiam się czy utrzymają taką kulkę, która jednak chyba troszkę waży ;)
    Co do cukrowych dekoracji, są dostępne w zwykłych sklepach, czy jedyna szansa w zakupach przez internet?
    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
    Ola ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. To są patyczki do szaszłyków, tylko docięłam je tak, żeby wszystkie były równe i bez tych ostrych końcówek. Są do kupienia (np na allegro) specjalne patyczki lizakowe do robienia cake-pops, ale ja z nich nie korzystałam. :-)
    Serducha i gwiazdki przywiozłam z Paryża, więc nie orientuję się, czy są dostępne w PL, ale śnieżynki i małe kolorowe kuleczki kupiłam w Tesco- widziałam tam też złote i srebrne perełki. Trzeba się rozejrzeć, a może znajdą się też inne :)
    Pozdrawiam również :)

    OdpowiedzUsuń
  11. super! na pewno wypróbuję! :)
    a ten serek dostanę w zwykłym sklepie? ;)

    pozdrawiam i obserwuję, bo polubiłam Twojego bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo dobre lecz przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. Zastanawia mnie czy i jeśli tak, to jak to się trzyma "na zimną wodę"? Bo chcę spróbować a nie chcę klapy zrobić ze swoich ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie się trzymało bez problemu i to baardzo długo. Nawet jak kolega upuścił całe opakowanie z nimi na ziemię, to ozdoby nie odpadły.
      Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego to się trzymało, ale działało :D
      Jeśli boisz się o swoje to spróbuj najpierw na jednym :-) Jeśli z jakiś powodów u Ciebie nie będą się trzymały to po prostu zrób lukier albo roztop czekoladę.
      Poza tym widziałam na innych blogach taki patent, że przed wbiciem patyczka do kulki niektóre osoby maczają go w roztopionej czekoladzie (sam czubek) i dopiero wtedy wkładają. Nie testowałam tego :)

      Usuń
  14. thanks a lot for great recipe!! it looks so yammu!!

    OdpowiedzUsuń